Trencavèl

Comentaris polítics de Martí Cabré

9 de juliol de 2016
0 comentaris

El nom fa la cosa

Al congrés fundacional de la nova CDC hi ha hagut un gran enrenou per la manca de sensibilitat de la direcció al proposar els dos nous noms: “MésCatalunya” i “CatalansConvergents”. Segons sembla, són noms proposats per “experts” d’empreses especialitzades que han cobrat una bona picossada per acabar generant aquestes bromes de noms.

El primer nom ens indica que els “experts” en noms no tenen gaire contacte amb la política. És un nom posat pel qui l’únic contacte que té amb la Generalitat és a través dels TN, no té res a veure amb la gent que dóna vida al país. Aquest nom sembla un mal eslògan de la Generalitat dels que posen en anuncis cars per pagar favors a mitjans de comunicació quan en realitat no tenen res a dir als ciutadans (ja que les persones encarregades de posar els anuncis no tenen contacte amb les persones que sí que tenen moltes coses a dir als ciutadans). I les coses que s’han de dir queden per dir i en canvi es posen anuncis amb frases insulses com ara “MésCatalunya”. El màrqueting pot ser bo per generar una frase com “Som 6 milions” o “Cossos Danone”, però no per donar cos a un partit polític. I dic cos quan parlo del nom perquè en política, el nom fa la cosa. El nom importa, ha de comunicar i emocionar i no ho dic pensant en els executius de publicitat sinó en un nom que faci vibrar els alcaldes, els qui passen hores als locals, la gent que agafa el cotxe i fa cues i paga hotels per assistir a congressos on volen sentir paraules que els facin semblar que surten d’ells, no dos papers amb una grapa fets per algú que no ha sortit de la ciutat.

El segon nom, “CatalansConvergents”, a part que usa un masculí que provoca un rebuit generalitzat i indica que els “experts” aquests ja no és que no tinguin contacte amb la política, és que ni tan sols tenen contacte amb la societat, doncs a part d’això, no aporta res. CDC és un partit català que té “convergència” com a part del nom (degut al seu origen divers). Dir que Mas renova Convergència fent un nou partit que es dirà Convergents, dirigit per Mas, sembla una broma.

Jo no sé pas quin nom s’ha de posar. D’una banda hi ha els noms tradicionals dels partits, que suposo que els “experts” batejadors deuen coneixer, com ara Partit Laborista, Partit Liberal, Partit Conservador, Partit Centrista, Aliança Social-Liberal, Partit Demòcrata, Partit Nacionalista de Catalunya, Aliança Pro-Europa, etc. Aquests noms avui sonen freds i distants, no generen passió. No tenen èpica. Potser serveixen per un líder de luxemburg que més aviat vulgui passar discret i anar fent la seva política i les seves coses financeres sense mirades indiscretes, però no serveix per a una Catalunya que vol crear un Estat nou al segle XXI.

D’altra banda hi ha les variacions dels noms descriptius més lligats a la nostra història, que potser els “experts” onomàstics desconeixen: Aliança Catalanista, Catalunya Estat, Partit Republicà Centrista, Unió Progressista, Front Radical, Lliga Independentista, En Marxa-ODAN (Organització Democràtica d’Alliberament Nacional), etc. D’aquests els nostres historiadors en podrien crear uns quants barrejant paraules. No sonen tan freds com els anteriors però al final recorden allò del “Sou del Front Judaic Popular? No! Som del Front Popular de Judea!”.

Finalment hi ha els noms dels partits moderns, com l’Olivera, les Cinc Estrelles, el Força Catalunya i coses així. A Itàlia n’hi ha uns quants d’aquests. D’aquí se’n podria treure molt de suc si els “experts” etimològics trepitgessin país. Podrien proposar noms com Fem Pinya, Aplec, El Rogle, L’Estel, Quatre Barres, Rosa de Sang (que poètic aquest), Barres i Estrella (eps, em refereixo a l’estelada, no als ianquis), Ginestes i Roselles, Espiga d’Or, Agermanats, Estem d’Acord… bé potser aquests darrers noms són poc seriosos per un partit polític però se’n poden fer bones combinacions.

Per exemple, Aplec Democràtic de Catalunya. Acord de Progrés. O què carai, aquests noms més atrevits: L’Espiga. L’Estel. El Rogle. Fem Pinya.

Noms empàtics, que connecten i transmeten una emoció.

I gratis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!