La vida versió Champions League

Què vols que et diga?

Llegir en valencià

En la transició jo era molt menuda. Era tan menuda que recorde vagament els hòmens barbuts -mon pare, que sempre ha estat molt d’esquerres, encara no s’ha tret la barba-, els acudits sobre Guerra i Fraga, i les campanyes del català. De fet, sóc la primera generació que va rebre tooooot l’ensenyament en català. Des d’aquells temps la transició política ha madurat cap al bipartidisme; tanmateix, podem vore de lluny que la siutació lingüística no ha madurat cap a cap bilingüisme  fefaent. I si em trasllade al cas valencià, la situació no resulta precisament més afalagadora. Per això iniciatives com la de la Fundació Bromera em pareixen tan importants.

Comença la tercera temporada de Llegir en valencià. Enguany, per a conèixer-nos, els llibres que es repartiran amb els diaris Levante i El Mundo són sobre la cultura dels valencians: festes, gastronomia, arquitectura, economia (bé, l’economia pot resultar un art, sobretot ara, en èpoques de crisi, per això l’he inclosa dins de cultura valenciana), oficis valencians, costums i tradicions, llengua, literatura, grans personatges, música, espais naturals, refranys i contes populars, i me’n deixe algun més, ja m’excusareu.
La presentació va ser ahir, i va vindre quasi tota la flor i la nata: Pedro Muelas, el director del Levante -un diari que té un nom xungo, però que sempre ocuparà un espai especial al meu cor-, del Mundo, d’Obra Social Bancaixa -Josep Cataluña, un home que em va fer molta gràcia, i que ell solet ja mereixeria un post-,… i més gent que em deixe per no resultar avorrida. Mentre es feien tots els parlaments de rigor, al darrere anaven apareixent diapositives, on es mostrava qui participava en la campanya: Pràcticament tothom. Toooots els partits polítics (i quan dic tots, dic tots, inclòs el partit popular), un ventall amplíssim de la societat civil valenciana, tres mitjans de comunicació importants -Levante, El Mundo i RTVV-… i tots ells remarcaren la importància de llegir en valencià, i es lamentaren dels baixos índexs de lectura en la nostra llengua. Tanta gent que hi participa, i no som capaços de capgirar les dades… quines coses.
En fi, per a saber-ne més: ací i ací. I ale, atents, que la campanya comença el 20 de juny. Als quioscos s’ha dit!


  1. Abans que res, gràcies per publicar el blog, dels més interesant que hi ha a la comarca. Des de una visió antropològica de la cultura dels valencians l’economia no es pot oblidar,juga un l paper relevant de quines serán les nostres relacions socials i culturals.
    Ara dins la nostra economia doméstica arribar a final de mes tal i com estan les coses es un autèntic art.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.