miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

ictus(I): adversitat i incertesa

Trencament fibrilar:de l’ànima. L’inesperada embòlia que ha patit un familiar proper, jove, em trasbalsa amb doble fiblada. Per les conseqüències sobre el xicot i els propers (que no és pas poc), i per tots els ressons que em destapa: gairebé set anys després de viure-ho a casa, i per partida doble, la cicatriu és fràgil. (continua)

(la imatge és treta d’aquest web)

És inevitable reviure, comparar, rellegir, i retrobar el dolor  en estat pur (si es pot dir que estava  lleugerament esmorteït pels anys), i la impotència. I mirar-se sense filtre el drama. L’antic, no prou paït, i el d’ara.

Hi ha una quants fils per estirar, sobre els que tinc ganes – i necessitat – de meditar i expressar-me.

Sobre l’art d’acompanyar en l’adversitat de l’altre, sobre la necessitat de canalitzar neguits i voluntats de ser útil per fer costat, sobre la capacitat diversa d’afrontar adversitats i de reaccionar-hi, sobre els danys col·leterals en les relacions presents i futures, segons siguin els posicionaments i actituds davant l’inesperat i les seves conseqüències…

Sobre el flagell constant de la incertesa, la impossibilitat de fer pronòstics acurats però, alhora, la necessitat de fer-los constantment. El pes de les projeccions, de les comparacions amb el què han passat altres, l’alternança contínua entre esperança i desesperança. La basarda d’un futur desconegut en què la víctima – germà, parella, amic, pare,mare,fill, nebot, oncle,company, veí… – no sabem en què o en qui es convertirà, no sabem si ens hi podrem comunicar, si recuperarà facultats, si patirà, si podrà tornar a ser feliç…

Sobre els pocs i contradictoris coneixements i certeses que té la ciència mèdica en relació a les petjades dels ictus cerebrals (siguin per embòlia o per vessament) i la seva recuperació.Sobre el poc que s’ha avançat en neurologia comparat amb d’altres matèries mèdiques. Sobre les contradiccions entre els propis sanitaris, i sobre el pes de les creences, les conviccions i els sentiments en la polarització d’actituds: lluitar o rendir-se…

Sobre l’immesurable esforç que comporta recuperar-se, l’imprescindible complicitat dels propers, suport emocional i funcional indispensable, necessari però no suficient; sobre com l’avenç és lent i no sempre perdurable, com el retrocés pot ser molt ràpid si hi hi complicacions: una repetició, una epilèpsia, una obturació de vàlvules…

I sobre recuperacions espectaculars, que també n’hi ha, que desacrediten totalment els pronòstics mèdics fets a priori…

Sobre aquests pronòstics sentència, sovint desencertats, sobre la incredulitat dels altres davant lectures possibilistes d’alguns professionals o dels més propers, qui vivint el dia a dia veuen més avenços que els qui no hi són tan a prop o s’ho miren amb mirades escèptiques…

Sobre com canvia la percepció del pensament “per viure segons com és preferible morir”, quan la víctima és llunyana o molt propera, quan desconeixes o no què pensava el malalt al respecte, quan coneixes o no persones amb handicaps que viuen amb satisfacció i reivindiquen la dignitat de la diversitat funcional… 

Sobre el poc suport – gens! – psicòlògic que reben els familiars per adaptar-se a la nova situació, per fer-hi front amb les millors condicions i poder respondre de la manera més òptima a un dol com aquest, llarg, inacabable de vegades…

Sobre tantes coses, que, de moment, no parlaré de cap.
Tinc l’ànima eixuta, tancada, esberlada.
Ni tan sols puc plorar


  1. Gràcies Dolors, per escriure els teus sentiments en aquest moment de revivència de la desgràcia. Per mi, que aquest cop m’ha tocat de més a prop, és bo conèixer la teva experiència per aprendre, si es pot, i alhora veure escrites coses que també em passen a mi.

    Jo no sóc capaç encara d’escriure els meus sentiments i vivències, però m’agrada compartir-los.

    Gràcies

  2. Davant un dolor tan profund, “inacabable de vegades…”, no n’hi ha de respostes. Si n’hi ha cap, en tot cas, és la d’acompanyar, no només els malalts, sinó la família. Encara amb més força, diria jo, ja que necessita el màxim suport psicològic per fer front la nova situació amb què es troben.

    Gràcies, Ma. Dolors per la doble dedicació: “Ànima eixuta” per les circumstàncies que t’han tocat viure i per la tasca de difussió que duus a terme. 

    Una abraçada. 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.