miozz mirades

un bloc de maceració lenta (el bloc de la Dolors )

les més del mes més llegit

Em miro les més del mes (per cert, el mes més llegit des de l’estrena del bloc) i m’agrada com sona la llista:

un desert ple de colors (o la ciutat que no deserta)

Tot avui que penso en l’Andreu Mas. M’hauria agradat que fos aquí, per portar-lo a passejar una bona estona. Fa unes setmanes l’Andreu publicava un article (la ciutat deserta) pintant una Badalona irreconeixible. “Badalona sembla immersa en una letargia que fa imperar la mediocritat”. “L’apatia que es pateix a Badalona és demolidora per a l’esperit d’ella mateixa” “Badalona s’ha desactivat, se li han fos els ploms” . Segur que, tal com ell mateix alertava en començar l’article, la distància li va jugar una mala passada, o potser és que molt del que passa trascendeix poc. Per això avui hauria estat un bon dia per acompanyar-lo a conèixer no només el que es cou en el subsòl, sinó també el que es trepitja a peu pla i el que s’enfila pel primer pis.  (segueix)

Al petit passeig hi hauria convidat també altres persones, periodistes i opninadors. De dins estant tenim la sensació que es coneix molt poc del que passa realment a la ciutat. Que sovint es parla una mica d’oïda.

De bon matí els hauria portat a l’Ateneu Popular de 9 barris, a les jornades construint alternatives, de la xarxa 9barris acull. Hi haurien trobat una sala plena de gom a gom de públic disposat a escoltar l‘experiència de Badalona som totes i tots. Encara que al programa s’anunciés que a la taula de ponència m’hi trobarien a mi, com a referent de la Plataforma, en realitat jo no prendria la paraula (per allò de que la conciliació familiar-laboral-associativa/cominitària m’ha “obligat” a fer lloc), i sí que hauria pogut escoltar la Gladis de La Rotllana (Llefià-La Salut), en Juange de l’Ateneu de Sant Roc, l’Abdelkrim  d’AMICS (La Pau) i en Ricard, veí, de la Comissió Logística, parlant de la resposta de Badalona “Les entitats davant el discurs polític. El cas de Badalona”. Moderats per l’Encarna Molina. Ser convidats a unes jornades d’aquesta magnitud significa que la feina que es fa és potent, i que traspassa les fronteres de la nostra vil·la (aquí podeu trobar més informació de què és i què fa aquesta plataforma, i encara us podeu sumar a la moguda…aviat s’arribarà a les 120 entitats!). També us en podeu fer una idea ràpida si teniu l’oportuinitat de veure el documental MOVIMENTS GLOCALS, que, per cert, es va projectar a la secció de films locals al Festival Filmets. I de films locals n’hi havia una bona colla.

Després els hauria portat a l’Escorxador, aquest edifici tan significatiu de la ciutat per la seva torre d’aigua, recuperat com a espai públic (per cert, que encara no se sap ben bé quin ús tindrà, es troba immers en el petit caos que és actualment la política referent als usos dels equipaments públics socio-culturals en parlo a locals del comú, locals pel comú) i allà els hauria sorprès trobar-hi tanta gent reunida discutint i fent propostes per millorar els seus barris. A l’Escorxador s’hi va fer ahir el darrer acte dELS COLORS DE LA TARDOR, la Jornada de Debat i Reflexió. Segurament el que els hauria cridat l’atenció, a primer cop d’ull, és que entre la nombrosa quantitat de persones presents, la majoria eren cares poc conegudes per a ells, cares d’homes i dones del veïnat que hi eren com a això, com a veïns, i molts d’altres com a membres actius de diferents associacions i entitats. Entitats i associacions dels barris La Salut i Llefià, (com ara la Fundació Salut Alta, Amics de la Salut, La Rotllana, Màgic Empenta, BoliviaManta, A de Veïns, grups de dones i moltes moltes més) o altres que participen amb accions però són d’àmbit ciutat (com Òmnium) . També els hauria sorprès, segurament, l’alt nivell d’organització, les dinàmiques de treball, el grau d’implicació i d’aprofundiment, les propostes i reflexions que sorgeixen. I finalment haurien descobert que dins la mateixa ciutat serveixen d’exemple bones pràctiques d’uns barris als altres, i per això en aquestes jornades hi havia gent de la Plataforma Bufalà i gent de Dones de Sant Roc explicant i compartint la seva experiència.

De l’Escorxador ens hauríem arribat l’AV Sant Antoni de Llefià, on s’hi reunia un grapat d’entitats de tota la ciutat al voltant de la CPFM (coordinadora popular festes de maig), per anar acordant de forma participativa el programa d’actes de la Festa Major Alternativa de 2012. Jo aquí no hi hauria pogut entrar: en el supòsit que hagués pogut realitzar aquest passeig l’hauria fet acompanyada del meu germà, que va en cadira de rodes, i l’edifici de l’AV no és accessible. Aquest és un altre dels problemes que tenen la majoria d’entitats que ocupen locals públics o sufragats amb fons públics, problema que hauria de resoldre’s en un autèntic pla d’equipaments. Tots els locals dedicats a l’associacionisme hauríen de complir les normes d’accessibilitat per no ser discriminatoris, i encara estem molt lluny d’aconseguir-ho. Tampoc en això som un desert. Hi ha molta feina feta i Deixem de Ser Invisibles segueix treballant-hi (aquí una mica d’informació sobre el tema), i per tot el que fa referència als locals en general s’ha creat una comissió de Pla d’equipaments a la Taula de Cultura.
A la reunió de la CPFM els visitants haurien comprovat com es posa en pràctica el que es reivindica, una Comissió Participativa per preparar les Festes de Maig (important destacar que és una reivindicació que s’ha mantingut al llarg dels canvis de color polític de la regidoria de cultura), i haurien descobert les ganes de coordinar-se i de participar que tenen tot de persones – la majoria joves – que es mouen en associacions i entitats de tots els punts de la ciutat i la seva habilitat per enfortir el sentit de pertinença a una Badalona sencera. (recomano llegir micacos participatius)

Fins aquí un recorregut per accions de nivell xarxa, i de contingut polític (no de política de partits, ja s’entén que parlo de la política en el sentit més ampli, general i genuí de la paraula).

Però podriem seguir, encara sense sobrepassar l’horari de matí: ens podríem colar a l’esmorzar dels Joves d’Òmnium, per parlar d’independència, a Dalt de la Vila. Un èxit d’acte on veuríem com es ratifiquen dues línies ascendents: la normalitat que ha pres plantejar debats sobre independència en una ciutat com la nostra – i en la línia del Badalona Reflexiona -, i l’oportunitat d’aquest espai transversal que mobilitza i barreja joves sota l’ampara dels eixos llengua, cultura, país i cohesió.

A la tarda l’itinerari recorreria actes menys polítics i menys de xarxa, però amb la seva importància associativa: cloenda del 90è aniversari de l’Orfeó Badaloní a l’edifici de l’Escola Jungfrau, sopar de canalla castellera en el 10è aniversari de la colla micacu, al seu nou local del Raval, o dels 30 anys de l’Esplai Cra-crac, dins l’església dels Carmelitas, com a exemples d’accions continuades d’una forma de fer i educar cultura participada des de “baix”. Actes que en si mateixos potser són poc rellevants des d’un punt de vista cultural i polític, però que ho són pel que signifiquen com a trajectòria de les entitats.

Això tot en un sol dia.

Potser Andreu Mas es volia referir a un altre tipus d’accions – o reaccions – a la política municipal més mediàtiques? Aquelles que tantes vegades ens han portat a ser el centre d’atenció de tots els mitjans? Potser no estem al top de primera pàgina tan sovint com algú voldria però hi hem estat, força, i no fa tant: la resposta associativa a l’onze de setembre va ser contundent i massiva, va trascendir a tots els mitjans nacionals i estatals. També la capacitat de mobilització, més discreta, és present (les concentracions per les retallades cada dijous van creixent i transcendint, la reacció per les cacicades culturals,  el mateix homenatge a Dauder, organitzat amb rapidesa però encert, gust i contingut reivindicatiu…) però és que una ciutat no s’activa a cop de titular, sinó a cop de ciutadania compromesa. Jo ho veig aixì, amb tots els respectes.

I sobre la paraula mediocritat, no sé exactament en quin sentit es fa servir aquí, però només cal passejar per Price i cia – per posar un exemple –  per descartar-la totalment com a paraula relacionada amb les propostes culturals que la societat civil badalonina, des de l’altruisme compromés, és capaç d’inventar, produir i oferir a la ciutat.

La fotografia és d’un moment de l’acte en suport al Cercle Artístic de LLefià, el passat 5 de novembre, acte del que vaig parlar-ne en l’apunt cantant amb desaCORd

matí de tardor a la vorera

Aquests matins de sol intens escalfant l’aire de novenbre,
i de fulles corrent i dansant per les voreres desertes,
em són matins coneguts
com si ja els hagués viscut i em vinguessin a veure
o com si els anés jo a trobar per rebuscar entre les cendres.

Com si els anés jo a trobar per rebuscar entre les cendres
cercant-hi antigues essències
i rastres sota l’engrut.

nosaltres decidim, pròxima estació independència

En som uns quants que demà al matí voldríem ser joves per poder-nos colar a l’esmorzar i veure la projecció de “Pròxima estació independència”… o per escoltar el debat dels qui creixen en el futur polític del nostre país amb la independència com una autèntica possibilitat propera. Auí podeu trobar la nota de premsa i tota la informació de l’acte.

Joves d’Òmnium enceta el  cicle d’esmorzars joves “Nosaltres decidim” que posa a debat entre els joves el futur de Catalunya
Durant el cicle es projectaran els documentals “Pròxima estació independència”, “Adéu Espanya?” i la pel·lícula “Cataluña – Espanya”.
El proper dissabte s’enceta amb Francesc Giró, estudiant de Batxillerat i autor del documental “Pròxima estació independència”. (segueix)

Joves d’Òmnium, àmbit juvenil d’Òmnium Cultural Barcelonès Nord, comença aquest dissabte 26 de novembre a les 11 hores el cicle d’esmorzars ‘Nosaltres decidim’ amb l’objectiu de posar a debat entre les persones joves de Badalona el futur de Catalunya. El cicle, que se celebrarà al llarg de tres dissabtes, constarà de la projecció d’un documental i un col·loqui posterior.

El documental escollit per iniciar el cicle és ‘Pròxima estació: independència’, dirigit per Francesc Giró, un estudiant de Batxillerat que ha aprofitat el treball de recerca per tal d’analitzar els motius de la independència de Catalunya en forma de documental. El resultat final és una producció d’uns 45 minuts de durada que ha comptat amb el suport de la Fundació Catalunya – Estat.

En el documental s’entrevisten diversos representants del món polític i social del país com la presidenta d’Òmnium Cultural, Muriel Casals, la periodista Patrícia Gabancho, l’escriptor Mattew Tree, els diputats Uriel Bertran o Alfons López Tena o l’europdiputat Ramon Tremosa.

Francesc Giró, de 17 anys, va començar el projecte durant la manifestació de l’11 de setembre de 2010, just abans que es celebrés la primera consulta per la independència de Catalunya a Arenys de Munt. El documental ha volgut posar damunt la taula el perquè de l’augment de l’independentisme durant els darrers anys i també analitzar quins serien els avantatges polítics, socials, econòmics, culturals o esportius de la independència de Catalunya.

Aquest cicle d’esmorzars joves, que està patrocinat per la Pastisseria Catalunya, tindrà continuïtat en propers dissabtes amb la projecció del documental ‘Adéu Espanya? ’produït per TV3 i dirigit per Dolors Genovès i la pel·lícula ‘Cataluña-Espanya’, d’Issona Passola.

Amb aquestes activitats, Òmnium Badalona referma el seu compromís en la difusió a tots els segments socials de la ciutat del dret a decidir com a principi democràtic. Recordem que durant el juliol de 2010 Òmnium Badalona va aplegar darrera la pancarta de “Som una nació, nosaltres decidim” les principals entitats de la ciutat.

Joves d’Òmnium és un àmbit de la seu territorial de Badalona – Barcelonès Nord que aplega persones d’entre 16 i 29 anys amb ganes de treballar pels valors que defensa l’entitat com la llengua, la cultura, el país i la cohesió social.

CICLE “NOSALTRES DECIDIM”

Presentació del documental “Pròxima estació: independència” i tertúlia oberta

Dissabte 26 de novembre a les 11 hores.

Seu d’Òmnium Badalona, carrer de la costa número 13

Un representant de Joves d’Òmnium presentarà el cicle als mitjans de comunicació i Francesc Giró atendrà als mitjans de comunicació a les 10:50 h.

badalona som totes i tots, convidats a 9barrisacull

5es Jornades de la Xarxa 9 Barris Acull. Construint alternatives. La taula rodona en la qual es presenta l’experiència de Badalona tindrà lloc el dissabte 26 de novembre a les 9:30 h., i porta per títol ‘Les entitats davant el discurs polític. El cas de Badalona’. (segueix)


Ll’objectiu general de les Jornades és mostrar com ha contribuït la immigració al nostre sistema de benestar, i quins són en realitat els agents responsables de la crisi, amb la idea de contribuir a desmentir les falses idees que relacionen immigració i desmantellament de drets socials. Dins d’aquest marc general, la taula rodona en la que participa Badalona som totes i tots  té com a objectiu explicar l’experiència de Badalona: com i perquè va sorgir aquesta iniciativa, quins són els objectius generals que es proposa, i com es viu tot el procés per part de les entitats que en formen part, sempre tenint en compte que parlem de discursos polítics i immigració.

En la segona taula rodona, la de les 11:30 h. ‘Crisi, discurs polític i immigració’, la idea és abordar el tema des d’un punt de vista més teòric, intentant posant en evidència les raons per les quals els partits polítics fomenten l’enfrontament entre col·lectius socials vulnerables, a qui pot interessar tal enfrontament, quin paper juguen en tot això els mitjans de comunicació, i quins són els veritables agents responsables de la crisi. 

Les Jornades tindran lloc a l’ Ateneu Popular de 9 Barris (c/ Portillgat 11-15, Barcelona).

Plantejament: 

Que estem en crisi, això ja ho sabem prou. Però com hem arribat fins aquí i qui ens ha portat? Qui són els veritables responsables d’aquesta situació? Som nosaltres, que hem viscut per sobre de les nostres possibilitats? Són els nostres veïns i veïnes? Són els mercats? Però, com funcionen els mercats? Tenen vida pròpia, o hi ha persones que els dirigeixen al darrera? I per què la immigració apareix sovint en el discurs polític i els mitjans de comunicació com a responsable del malestar social del nostre temps? A qui interessa…?

 

Amb les 5es Jornades de la Xarxa 9 Barris Acull volem posar sobre la taula algunes d’aquestes complexes qüestions. Per fer-ho, comptarem amb la presència de José Martí Gómez, José Maria Ridao, Carmen Sarasúa i Ricard Zapata. Analitzarem en profunditat l’experiència de Badalona en tant que exemple de reacció conjunta i coordinada de les entitats socials davant un discurs polític que busca la segregació i la confrontació.

 

En un context com l’actual, amb importants retallades en els drets socials que afecten al conjunt de la ciutadania, és més important que mai que des de les entitats construïm alternatives als discursos i les pràctiques predominants. Hem de ser capdavanteres, i per això ens hem d’equipar com cal, i actuar de forma conjunta.

 

Escoltarem, reflexionarem, debatrem i intentarem trobar les claus per anar construint aquestes alternatives, camins més complexos però sens dubte més profitosos per a la cohesió social dels nostres barris.

Les Jornades tindran lloc el 25 i 26 de novembre, a l’Ateneu Popular de 9 Barris (c/Portlligat 11-15)


Més informació a www.9bacull.org

 

la violència masclista avui

Quan es parla de violència contra la dona d’una banda sovint penso que s’hauria de parlar de la violència contra les persones, potser violència domèstica, per emmarcar-ho en un context general que inclou la violència de persones contra persones, em un àmbit de relacions familiars o personals. Perquè no existeix només contra la dona: violència i maltractaments en la privacitat de la vida familiar, contra els menors, contra els vells, contra els més febles… contra homes i contra dones. De pares a fills, de fills a pares, entre membres de la parella, entre germans…discriminació, desigualtat d’oportunitats, relacions de poder, domini i submissió, personalitats desaquilibrades sense contenció; manipulació, crueltat física o/i psíquica… existeix més del que ens pensem rere la pretesa normalitat de moltes llars, portes endins. I no diferencia sexe. La poden exercir i patir tant homes com dones.  (segueix)

És una violència força silenciosa – fins que és fatal i irreversible – que  reclama atenció per poder-hi posar remei, especialment alarmant quan les víctimes són infants, nois i noïes en construcció. Però d’altra banda està absolutament justificat dedicar atenció específica a l’extremadament destructiva i mortífera violència generada per la ideologia masclista. I aquí les víctimes són principalment les dones, amb un índex de mortalitat per sobre de qualsevol altre dels maltractaments domèstics universals. No oblidem que fora de l’àmbit domèstic la principal font de violència, destrucció i mort és el bel·licisme, forma de resoldre els conflictes que alguns experts relacionen directament amb la cultura masclista. Encara que amb el mateix objectiu, en alguna casos s’ha buscat el nom més genèric com és el cas d’anomenar-ho violència de gènere, però des d’un punt de vista ideològic ressaltar l’aspecte masclista aporta una crítica directa a aspectes que van més enllà i que perduren en la nostra societat (concepció patriarcal, etc)

Demà és el dia per reflexionar-hi, (i no oblidem que les morts de dones en mans de les seves parelles o ex parelles no s’atura) en motiu de la commemoració, cada 25 de novembre, del “Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra la Dona”. El Dia Internacional contra la Violència vers les dones va ser aprovat per la Assemblea General de les Nacions Unides a la seva resolució 50/134 el 17 de desembre de 1999, i se celebra anualment cada 25 de novembre, en memòria de les germanes Mirabal.

Es fan molts actes, i a Badalona la gent de la CUP ofereix avui mateix, dijous 24 de novembre, a les 19h,30h la taula rodona “La violència masclista, avui”. Es comptarà amb la participació de 4 ponents:
– Maria Cané (Psicòloga i membre del col·lectiu Lilith)
– Rosa Bertran (Advocada i membre del col·lectiu Lilith)
– Imma Violant (Educadora social i membre del Casal Carme Claramunt)
– Vero Ramilo (Treballadora social i sexòloga)

Una taula rodona que s’albira molt interessant, i que és d’aquelles que tots voldríem poder deixar d’organitzar ben aviat. La xacra de la violència masclista és un dels indicadors de fracàs social i cultural més punyent que arrosseguem les societats.

locals del comú, locals pel comú

La veritat és que parlar del Comú fa més visible el caràcter comunitari i d’interessos comuns de l’Ajuntament, que és també la Casa de la Vila, la casa de totes i tots. Són termes que cal recuperar i tenir ben presents, sobretot quan s’arriba a paradoxes com les que plantegen molts Ajuntaments a l’hora de regular els usos dels “seus” locals…uns locals que són de totes i tots, precisament per això són de l’ajuntament, perquè són del i per al poble. Un recordatori molt oportú de fer a Badalona… (segueix)

La fotografia no és de l’ocupació d’un local tancat per tal de recuperar-lo per al poble, però podria ser-ho. La Torre Mena de Badalona (Llefià) restava així d’abandonada i es va usar per a un acte reivindicatiu a favor de la INSUBMISSIÓ antimilitarista, a principis dels 90 del segle XX. A finals dels 70 els joves havíem hagut d’assaltar edificis per tal de recuperar-los per al seu ús comunitari, com va ser el cas de l’antiga OJE, actual Centre Cívic de Dalt de la Vila. Precisament la Torre Mena ha acabat remodelada com a Centre Cívic, però el nou govern n’ha rstringit significativament l’ús públic. La lluita per aconseguir espais públics per a l’ús comú no ha acabat encara, potser caldrà recuperar l’esperit de la transició…

Potser moltes persones ho desconeixen, o potser no. Comú és una mot que té moltes accepcions, i una de les més interessants és la que la fa sinònim d’Ajuntament. Ajuntament, municipi, conjunt de veïns d’un territori… Com a adjectiu ja és molt potent, compartit per dos o més a la vegada, i tot el que s’en deriva parla en el mateix sentit: de comú acord (acord pres conjuntament); en comú (plegats), fer causa comuna (amb els mateixos objectius); fer vida comuna, en comú. Hi ha territoris on es conserva l’ús de la paraula Comú a nivell administratiu (a Andorra i també a alguns municipis catalans) i d’altres on es conserva ideològicament, reivindicat per alguna organització o moviment pel seu valor simbòlic.

Fa poc em van explicar que a La Salut, una associació de veïns va negar l’entrada als “seus” locals a unes veïnes que volien participar a la castanyada. Els van dir que només podien entrar-hi persones que fossin sòcies, malgrat l’acte s’havia venut com a Castanyada popular. Després es va saber que l’entrada es negava o no segons l’aspecte i vestimenta de les persones… buf! Tampoc són desconegudes les notícies sobre grups de joves, de veïns o d’entitats que demanan fer ús de locals d’associacions de veïns i obtenen un no per resposta. Quan passen coses com aquestes pren sentit la polèmica i inoportuna crítica que Jaume Oliveras va publicar a barra lliure locals a doll, fa unes setmanes. Té raó en dir que cal control sobre l’ús privatiu i fins i tot lucratiu que algunes entitats – vull pensar que són una minoria – fan aprofitant-se de subvencions i locals públics; però la falta d’oportunitat li fa perdre credibilitat, í no té gens de raó d’haver-se esperat per dir-ho justament ara, essent una cosa que fa tants anys que passa, i encara menys d’haver-ho fet coincidir, i relacionar-ho, amb el moment àlgid d’una queixa per la política municipal restrictiva ,que està deixant sense locals a diverses activitats i entitats. Com si una cosa tingués res a veure amb l’altra!
Les anomenades “cacicades” de l’actual govern municipal que deixen sense local a entitats com el Cercle Artístic de Llefià o restringeixen l’ús del Centre Cívic Torre Mena o posen taxes per a l’ús del Centre Cívic la Salut, no tenen per objectiu evitar mals usos com els que Jaume Oliveras denuncia al seu article (lucratius, privatius) ni com els que esmento jo de la Castanyada i altres exclusions per dret d’admissió. No estem davant un pla de revisió en profunditat dels criteris que fan subvencionable o no una activitat o una entitat, ni davant un seriós pla d’equipaments que optimitzi els locals municipals i regularitzi les condicions d’ús de locals pagats amb fons públics per garantir-ne un ús subjecte a dret i no discriminatori. No estem davant de res de tot això, sinó  d’un seguit d’actuacions restrictives arbitràries, que porten a l’extrem una política iniciada per l’anterior ajuntament (haver de pagar taxes elevades per a l’ús d’equipaments públics, com passava ja amb els teatres), i encenten una nova manera de fer pel que fa a la cessió de locals – propietat del comú o llogats amb diner públic – , posant en marxa desnonaments i drets d’admissió totalment aleatoris (o no?), fins ara mai vistos. Només el fet que per a poder-ser reunir en una sala d’un Centre Cívic fins i tot puntualment, la sol·licitud prèvia ja no la pugui gestionar amb marge de maniobra el director, sinó que el propi regidor sigui qui decideix (per cert, en funció de què?) el sí o el no, demostra cap a on estan anant les coses.

Amb tot això acaba passant que és la saviesa i la cultura realment comunitària d’algunes entitats la que està al servei de l’associacionisme, de manera que quan el poble necessita locals per fer activitats o per a reunir-se, utilitza molts cops i preferentment locals de propietat privada però d’ús públic (seus d’entitats que en són propietàries i l’obren a l’ús comunitari), o locals finançats amb fons públics però gestionats per associacions i entitats que no en fan un ús privatiu sinó que, contràriament, el cedeixen tant com poden per a usos d’altres associacions, entitats o grups de veïns. I acaba passant, també, que tenim durant moltes hores del dia sales i més sales, recintes, camps d’esports i tot tipus d’equipaments públics tancats i barrats a l’ús dels seus reals propietaris, que som totes i tots, perquè si són locals del comú o finançats pel comú, no ho oblidem, són locals del i per al poble… són els nostres locals!

Recordo amb sincera nostàlgia aquella època en què els joves, després d’haver ocupat els antics locals de la OJE per fer-ne ús i convertir-los en un Casal de Joves – una innovacio transformadora en aquells anys de la transició democràtica – gestionavem el seu ús, amb el vist-i.plau municipal. Teníem les claus i ens en responsabilitzàvem, l’ocupàvem per a trobades, reunions i activitats durant les hores que calgués, sense altres límits que els que imposava el sentit comú, la responsabilitat i el bon exercici del sentit de ciutadania. Gestionar un equipament de forma comuna és un molt bon aprenentatge. Que siguin les associacions i entitats les que autogestionin equipaments comuns és una reivindicació que en algunes ciutats és una autèntica realitat – no cal anar massa lluny, a Barcelona s’està fent en alguns equipaments, Sants n’és un exemple) i aconsegueix unes condicions basades molt més en el sentit comú i la racionalitat que no pas les que s’apliquen en la gestió d’alguns equipaments, almenys de Badalona.

Sempre he trobat escandalós que els edificis i equipaments públics ho siguin tant poc (de públics) per motiu de restriccions horàries. Hi ha complexitats a resoldre – evidentment – per a flexibilitzar-ho, però no són complexitats insalvables, ni molt menys. I a més, l’ús comú i compartit d’equipaments i locals és molt educatiu. No hi ha res més lamentable que veure la porta d’un local públic o finançat amb fons públics tancada hores i hores (i no parlo només d’equipaments, també la seu d’entitats que s’obren puntualment)

Sempre he trobat escandalós que els edificis i equipaments públics ho siguin tant poc (de públics) per motiu de condicions econòmiques. Puc valorar la lògica de fer pagar una taxa mínima, molt popular i assequible, per a la contribució a les despeses d’ús, però en alguns casos fins i tot això em sembla excessiu: si parlem de ciutadania voluntariosa i voluntària que aporta altruistament la seva activitats al bé comú, sense cap ànim de lucre, ha de pagar per fer-ho? És el cas que ha destapat ara la imposició d’una taxa al SI Badalona per actuar al C.Cívic La Salut, (ho podeu llegir aquí)

Ara he d’afegir que trobo escandalós que edificis i equipaments públics ho siguin tant poc (de públics) per restriccions arbitràries que poden arribar a ser de favoritisme o discriminació ideològica.

Sens dubte, a Badalona, això de l’ús comunitari dels edificis del Comú és un problema comú que necessita un comú acord ben aviat. I que de moment està mobilitzant la xarxa ciutadana comuna. Bona feina!

el tot setmana del 21 de novembre, hi ha alternativa a la democràcia?

HI HA ALTERNATIVA A LA DEMOCRÀCIA? (segueix)

HI HA ALTERNATIVA A LA DEMOCRÀCIA?

 

Sembla inevitable parlar avui, des d’aquest article, del resultat de les eleccions al govern de l’Estat Espanyol que es van celebrar diumenge passat. I hi ha dos interrogants que m’agradaria compartir: un, sobre les pròpies votacions i sobre el fet que algunes formacions polítiques o moviments socials demanin com a opció l’abstenció, qüestionant obertament i no participant del sistema democràtic; l’altra és sobre com les dues nacions disfressades d’autonomia han aconseguit pintar la diferència en un mapa estatal uniforme.

Primer interrogant: dijous passat, quan ens manifestàvem i fèiem una cadena humana contra les retallades als serveis públics: “Educació, Sanitat, pública i de qualitat” en arribar a la Plaça de la Vila on hi havia els tenderols amb propaganda electoral dels partits polítics habituals, va prendre rellevància el crit indignat de “ningú, ningú ens representa” i vaig estar pensant en la curiosa paradoxa que s’estava donant: moltes persones vinculades a partits polítics que participen al joc democràtic de les eleccions s’han sumat al moviment del 15M que, a la vegada, qüestiona obertament el sistema parlamentari. La força, oportunitat i alternatives del moviment indignat aconsegueix una àmplia complicitat social que topa amb les limitacions que provoca precisament aquesta posició radicalment contrària a la representació parlamentària, que li és a la vegada necessària per aconseguir els canvis reivindicats. Altres organitzacions demanen abstenir-se per no legitimar les eleccions, però de moment no hi ha o no es plantegen alternatives reals i factibles al sistema democràtic. Quina és l’alternativa a la Democràcia? N’hi ha realment, més enllà de les dictadures? La democràcia té errors, però diuen que és el menys dolent dels sistemes, hi ha manera de millorar-la? Una resposta que ens caldria trobar aviat…

Segon interrogant: al País Basc, sense el llast del terrorisme, la població ha perdut la por i ha recuperat la llibertat per expressar-se. I una majoria s’ha expressat clara i obertament a favor d’opcions polítiques que defensen el dret a decidir del seu poble, deixant els dos partits estatals (PP i PSOE) en clara minoria. I la força més votada és AMAIUR, opció clarament progressista que aplega un ampli ventall d’organitzacions. Catalunya també ha votat diferent de la resta de l’estat, marcant una voluntat irreprimible, si bé la distància amb les formacions estatals és menor, i si bé l’opció majoritària és menys distant de la guanyadora a l’estat (PP) en molts aspectes ideològics. La meva pregunta és, si a Catalunya hagués passat com al País Basc i la majoria dels partits independentistes i/o més progressistes haguessin optat per entrar al joc, i/o per entrar-hi plegats, què hauria passat?

primera línia

Al tanatori, acompanyant en el dol a l’amic que ha perdut el pare – gran i vital, amb inquietuds i projectes propis, la mort ha arribat inesperadament – surt aquella frase tòpica cada cop estem més a primera línia i una resposta aguda: no hi ha edat per estar a primera línia, i és ben cert si ens referim a la mort. No hi ha edat per morir, totes les edats en són candidates. Però jo no em referia tant a la mort en si com al fet de no tenir ningú al davant bastint l’imaginari dels grans que ens precedeixen. (segueix)

Dels grans que hi han  sigut sempre, jugant un paper de referència i de responsabilitat. Hem crescut sota la seva empara, i semblava que hi havien de ser sempre. Quan desapareixen o es capgiren els papers t’adones que tu ets l’empara dels altres, i que ja no hi ha suports a qui recórrer. És com un relleu inevitable que arriba sense haver-lo previst.  Aquesta és una d’aquelles impressions profundes que no es coneixen fins que t’hi trobes. I no puc dir que sigui agradable: és llei de vida, sí, però té un regust de tristesa.

Avui, dia de Santa Cecília, 22 de novembre, la meva mare n’hauria fet vuitanta. L’enyoro. La penso i la sento. Quan va morir, amb només setanta-tres anys, els altres grans encara formaven un conjunt sòlid de pares i oncles amb vida pròpia, amb energia i projectes. Els avis i oncles avis dels nostres fills… En aquests set anys les coses han canviat molt, i darrerament sembla que hàgim agafat la directa cap a l’envelliment col·lectiu. De sobte tothom està malalt, començant pel pare que fins fa poc era totalment autònom, i seguint per la meva sogra i per gairebé totes les ties. S’agreugen les dependències i es multiplica la incertesa i la necessitat de suport. En poc temps els nostres grans s’han fet més vells i necessiten molt més dels altres. Potser ho fa el fet que sigui així, tant de cop, però em reconec enduta per la impressió de certa tendència irreversible. M’adono que aquesta és una etapa diferent, nova, i que estar a primera línia del tot significa perfilar més el rol, assumir amb més precisió un paper que fa temps que es dibuixa. Ja no es tracta tan sols del suport funcional i emocional, es tracta també de ser-hi en les valoracions i la presa de decisions. I de saber quin és el paper a jugar en aquest paisatge que inclou previsibles finals d’etapa. Quin és el paper que hi vull jugar. Per això fa dies que em dedico a fer lloc...

Articles relacionats
fer llit,
també era dissabte, com avui, i fa sis anys
avui seria el seu aniversari (paraules en el comiat de la mare)

les de la setmana

tristesa de nit electoral

M’ha vingut al cap la pel·lícula del Rei Lleó, i la cruel tirania del regnat de l’Scar. No hi puc fer més. La data del 20n aporta una ombra sinistra. A les xarxes ja s’han vist mencions a la ressurrecció del dictador, sigui broma o no. Després vénen els pal·liatius. Mirat en clau país, es pot fer algun matís. AMAIUR – la bona notícia – a l’horitzó. Una lliçó!