Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Més llum al carrer no garanteix més seguretat

Un estudi de la policia britànica mostra que els canvis en l’enllumenat públic, tant incrementant-lo com apagant-lo totalment a la nit, no tenen cap incidència significativa en l’increment o disminució dels delictes. Els que ens vénen el discurs de més llum als carrers per motius de seguretat s’ho hauran de fer mirar.

Tot al llarg de la Gran Bretanya la majoria de municipis han reduït l’enllumenat nocturn dels carrers per reduir despeses i emissions de diòxid de carboni. Així, per exemple, al comtat de Lincolnshire, un dels comtats d’Anglaterra, situat a la regió dels Midlands de l’Est, les autoritats han fet canvis importants en l’enllumenat nocturn dels carrers. Tanmateix, els canvis no van consistir en canviar només les làmpades de sodi d’alta pressió per LED blancs com s’està fent a moltes parts del món sinó que foren realment imaginatius.

Entre abril del 2016 i març del 2017 el Consell del Comtat de Lincolnshire va fer diversos canvis en les condicions de l’enllumenat vial. Depenent dels pobles i carrers, l’enllumenat a la nit estava completament apagat durant tota la nit, amb nova llum LED, o bé parcialment apagat entre les 00:00 h. fins a les 6:00 h. del matí.

Aquesta darrera opció va intranquil·litzar els residents dels pobles i carrers afectats ja que es va estendre la sensació que el nombre de delictes havia augmentat durant les 6 hores de foscor. Aquesta percepció negativa de la ciutadania portà la policia del comtat a fer un ampli estudi estadístic per avaluar científicament si hi ha realment una correlació entre l’apagada dels llums durant la nit i els nombre de delictes registrats per la policia de Lincolnshire

Per veure si la iniciativa de l’apagada parcial de llums realitzada entre 2016-2017 tenia alguna relació amb el nombre de delictes comesos es comparà amb un període similar de l’any anterior, 2015-2016. El tipus de delictes incloses en l’estudi van ser: assalt a domicilis, dany criminal, robatori del vehicle, violència contra les persones i robatori, i que hagueren ocorregut entre les 00:00 h. a les 06:00 hores, les hores d’apagada de l’enllumenat públic.

L’estudi de la policia ha conclòs que, encara que molts factors poden afectar el nombre de delictes comesos en una certa àrea, no és possible afirmar directament que un augment o disminució del nombre de delictes registrats és el resultat directe dels canvis en les condicions d’il·luminació del carrer durant la nit.

Tanmateix la percepció de l’increment de la por dels ciutadans afectats per l’apagada de llums és real i per això la policia recomana informar adequadament la població afectada per fer front a la causa dels seus temors i percepcions que envolten la manca d’enllumenat públic i treballar per reduir aquestes incerteses.

Més informació: Lincolnshire Police

Street Lighting & Crime Levels Report Released 

Street Lighting Executive Summary (pdf)
Street Lighting Report – 2017 (pdf)

Imatge:
1.- La Catedral de Lincoln de nit vista des de Broadgate, 2010, Wikipedia Commons.
2.- Posta de sol al moll de Skegness. Lincolnshire. 2005- Wikipedia Commons.



  1. El que l’informe diu és que els autors no poden concloure explícitament una rel·lació entre els canvis en criminalitat i la introducció del nou enllumenat, que la població percep com menys lluminós que l’antic.

    Però que els autors no hagin pogut concloure cap rel·lació, no vol dir que no n’hi hagi.

    Vegem:
    L’informe diu, entre altres coses, que els crims de tipus “criminal damages” que són els que impliquen destrucció de proprietats d’altres o públiques, van augmentar un 53% després de posar en marxa el nou sistema d’enllumenat.

    Potser no es pot assegurar que sigui perquè hi ha menys llum, però un increment del 53% no és molt normal, no? Potser els habitants de Linconshire s’han tornat molt agressius de cop, però també podria ser que hi hagués alguna rel·lació em sembla.

    Em sembla que no és suficient aquest informe per afirmar que més llum al carrer no garanteix més seguretat. Almenys pel que fa a ‘criminal damages’.

    1. Tens raó en que hi ha un increment del 53% en danys a propietats però els investigadors conclouen que aquestes dades no són rellevants.
      Com diuen més endavant de l’informe (traduït…)
      En general
      Tant les àrees orientals com occidentals (del comtat) s’han vist canvis en el nombre de delictes registrats i això varia
      depenent del tipus de delicte. Aquestes fluctuacions que s’han produït no tenen coherència a través del tipus de delinqüència i com a resultat, la implementació de una il·luminació “a la nit” no es pot atribuir a aquests canvis. No es pot concloure si els canvis en la il·luminació dels carrers tenen un impacte sobre els nivells de criminalitat ja que aquestes àrees analitzades són grans i dins d’aquestes àrees hi ha poblacions que no apaguen totalment les llums durant la nit.

      Per a establir un vincle entre la implementació de la il·luminació nocturna i els nivells de delinqüència s’esperaria que els canvis en cada àrea mostraren un patró en termes de fluctuacions en la mateixa direcció (p. ex., tots els tipus de delictes que mostren a
      reducció/augment de la quantitat de delictes), i aquest no és el cas amb aquestes dades.

      De tota manera asseguren que en els pròxims mesos ens lliuraran l’estudi complet i, aleshores, ho veurem més clar.

      Tanmateix he explicat detalladament aquest cas de Lincolnshire, però a tot arreu de la Gran Bretanya s’estan fent experiències d’aquests tipus i la conclusió sempre és la mateixa. L’enllumenat o la manca d’aquest no influeix en la criminalitat de la zona. Ja posaré algun altre estudi del mateix tipus més endavant.

      Gràcies pel comentari.
      Enric

  2. Amic Enric, no acabe d’estar d’acord jo amb aquest estudi. Mestre March ja ho va deixar claríssim en el seu cant XXVIII:

    “Lo jorn ha por de perdre sa claror
    quant ve la nit qu·espandeix ses tenebres;
    pochs animals no cloen les palpebres,
    e los malalts crexen de llur dolor.
    LOS MALFACTORS VOLGREN TOT L’ANY DURÀS
    PERQUÈ LLURS MALS HAGUESSEN COBRIMENT,
    mas yo qui visch menys de par, en turment
    e sens mal fer, volgra que tost passàs.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel fosc | s'ha etiquetat en , , per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent