Eureka!

El bloc d'en Quim Bosch

28 de novembre de 2011
1 comentari

La divulgació com a deure

Sovint quan sentim a parlar del retorn de la ciència a la societat pensem només en transferència de tecnologia i en innovació. Aquesta és, certament, una mena de retorn; però no és l’única. La divulgació, com a transferència de coneixement, constitueix una altra mena de retorn.

A més d’un element cultural, amb les inquietuds intel·lectuals com a element nuclear, la divulgació científica també l’hem d’entendre com un deure democràtic, com un obligat rendiment de comptes dels científics a la societat que, a través de pressupostos públics, finança bona part de la recerca.

Un dels qui així ho entén és el Consell Europeu de Recerca (ERC), l’organisme que gestiona els ajuts Programa Idees del 7è Programa Marc de finançament de l’R+D. A les convocatòries dels seus ajuts Starting Independent Research i Advanced Investigator hi inclou una clàusula que exigeix als investigadors finançats que facin divulgació dels resultats de les seves investigacions. Ho fa d’una manera molt suau, i deixa a cada investigador un marge molt ampli d’interpretació de què, com i a qui n’ha de fer divulgació. Però ho fa.

Quatre anys després de llançar la seva primera convocatòria, al home page de l’ERC hi podem trobar uns enllaços informatius sobre quatre dels seus projectes finançats. Un de l’àmbit de les ciències físiques i enginyeries per combatre l’impacte del canvi climàtic; un de l’àmbit de les ciències de la vida que estudia la relació entre càncer, envelliment i la longitud dels cromosomes; i de l’àmbit de les ciències socials i humanitats sobre l’herència filosòfica i lingüística greco-àrab; i un de multidisciplinari per detectar ciutats perdudes al desert de Líbia amb l’ajuda de satèl·lits.

D’això se’n diu predicar amb l’exemple.


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.