21 de juliol de 2017
0 comentaris

EL DRET A NO SER CATALÀ ( el dia del referèndum)

Tothom sap que Catalunya i la resta dels Països Catalans són , a nivell de població, el resultat de moltes migracions, als ibers s’afegiren, grecs, fenicis, romans, àrabs,visigots, occitans, castellans, andalusos etc…

La llengua, la cultura i certa visió del treball i de l’economia han permès la integració, al llarg dels segles, de totes aquestes aportacions enriquidores.

Tothom que ho vulgui pot ser català… Això dit, no sé si hem d’obligar tots el residents de Catalunya a sentir-se catalans. Quan es fa una enquesta d’opinió sobre les intencions de vot dels residents a Catalunya, es dóna per fet que tots són catalans. Ja sabem , mitjançant altres enquestes, que un percentatge no negligible de residents a Catalunya no se sent català.

Posem per cas: un castellà, resident a Catalunya, i doncs amb dret de vot al referèndum de l’1 d’octubre, pot opinar, a títol personal, que no li agradaria que Catalunya fos independent… A mi potser tampoc m’agradaria que la Vall d’Aran demanés la independència un cop tinguéssim estat propi. Tanmateix, jo mai no m’oposaria a la llibertat d’aquesta part d’Occitània: encara que fos resident a Vielha no aniria pas a votar, deixaria la decisió a mans dels aranesos, de qui si no ?
Supòs que molt possiblement molts castellans, andalusos o gallecs demòcrates no se senten al·ludits pel referèndum perquè, de manera molt legítima, no es volen sentir obligats a opinar sobre una qüestió que, lògicament, ha de decidir la població catalana ( que es digui Puig, López o Sánchez) és a dir, les persones que, vinguin d’on vinguin, se sentin part de la Catalunya o dels Països Catalans.
( Recordem que els catalans del nord no podran votar…)

Crec que en gran part així s’explica el resultat de l’enquesta publicada avui 21 de juliol a La Vanguardia:
Hi més persones oposades a la independència però el dia del referèndum sortiria una majoria clara a favor de la desconnexió.

Joan-Pere Le Bihan i Rullan

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!