Antoni Soy

Eunomia

22 de setembre de 2006
0 comentaris

L?Estatut que no serveix.

 

L’ Estatut del Parlament tenia tres objectius fonamentals: primer, disposar de més serveis per a les persones i d’una societat del benestar més potent; segon, facilitar la millora de la productivitat i la competitivitat de les nostres empreses i la nostra economia; tercer, avançar de forma real en la nostra capacitat de decidir com a nació. Això suposava un nou model de finançament que anava molt més enllà de l’actual (LOFCA), així com també avenços reals cap a una Espanya plurinacional.

 

 

L’”Estatut de la Moncloa”, fruit del pacte Mas-Zapatero, no permet aconseguir aquests objectius en absolut. Han fet falta ben poques setmanes perquè les seves moltes limitacions es fessin paleses. En contra del que es preveia a l’Estatut del Parlament no tenim competències en immigració: ni per controlar la quantitat d’immigrants que arriben ni tampoc per a gestionar-ne la seva adequada integració. Tampoc podem actuar en els temes internacionals, com s’ha vist amb la qüestió de les adopcions al Congo. I l’estat espanyol ens continua prenent el pèl en el finançament, les inversions en infraestructures o la gestió de l’aeroport.

 

 

Pel que fa al finançament sembla que les intencions del Sr. Solbes són que la nova LOFCA no comenci a funcionar fins el 2009 desprès de les eleccions espanyoles. En quant a les inversions en infraestructures ens ofereixen 400 milions de € pel 2007 i amb això, diuen, ja es compleix el % del PIB que preveu el “nou” Estatut”; mentrestant, una entitat tant prudent com la Cambra de Barcelona diu que en realitat haurien de ser quasi 1 milió de €, però pel Ministerio de Economia y Hacienda només és un problema de “càlcul” (sic). De la gestió de l’aeroport tots els experts en reclamen almenys la gestió descentralitzada -amb una presència majoritària de la Generalitat, les entitats locals i les empreses privades-, però el Ministerio de Fomento, així com el PSOE (i el PSC) i el PP no en volen sentir a parlar; de fet, ens cal el traspàs dels aeroports a la Generalitat i desprès ja en farem una gestió adequada amb la participació conjunta d’entitats públiques i privades.

 

 

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!