Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 de juny de 2014

El cel de juny de 2014

El mes final de la primavera comença i els planetes continuen amb el seu ball celeste a partir de la posta de Sol.

Júpiter, que ja es troba situat ben prop de l’horitzó oest en fer-se de nit, ja oferirà una imatge ben bonica el primer dia del mes. L’1 de juny, al voltant de les 10 de la nit, el planeta gegant, situat a la cintura dels Bessons, tindrà a una lluna ben prima a l’esquerra, mentre que a la seua dreta podrem admirar l’esquiu Mercuri, ben prop de l’horitzó. Una bella geometria de tres llumeneres que mereix una fotografia.

El planeta gegant no es mourà massa de la seua posició però cada dia que passe es trobarà més prop de l’horitzó. A finals de mes, per exemple ja només serà visible a l’oest pocs minuts després de la posta de Sol. El 29 de maig la Lluna tornarà a situar-se al seu costat però serà un gaudi molt fugisser. Els dos cossos s’enfonsaran en l’horitzó a les 22:30.

Mart continua a la Verge, prop de l’estrella Porrima i serà observable tota la nit. El planeta roig que ja ha acabat la seua retrogradació, es mou ara en sentit directe, d’oest a est, i avança cada dia en direcció a Spica, l’estel principal de la Verge on hi arribarà a mitjan juliol. La Lluna es situarà al costat de Mart la nit del dia 7 de juny. Bon moment per identificar-lo al cel. Noteu com de rogenc és. Amb un telescopi podríeu veure els casquets polars i les foscors de Tharsis Terra.

Saturn, en la constel·lació de Balança, també serà observable tota la nit. Una lluna quasi plena es situarà al seu costat la nit del dia 10 de juny. Una altra oportunitat per posar nom a una de les principals llumeneres del cel.

Venus, aquest mes, no ens proporcionarà grans espectacles en haver iniciat ja la davallada cap al Sol i no veure’s més enllà de l’horitzó est a partir de les 5:30 del matí, poc abans d’eixir el Sol.

Finalment recordar que l’estiu comença el dia 21 de juny a les 12:51 hora local. És l’anomenat Solstici d’estiu. El dia més llarg de l’any i la nit més curta. Temps de gaudir del sol i de la natura…..

Però que ploga també un poc que ho necessitem.

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora
Quart creixent Juny 5 22 39
Lluna plena Juny   13 06 11
Quart minvant Juny   19 20 39
Lluna nova Juny 27 10 08

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes d’abril de 2014, podeu punxar aquest enllaç. També podeu veure un mapa del firmament. I tot això gràcies al Planetari de Quebec.

Imatge: Simulació del cel que es podrà veure l’1 de juny a les 22:00 h. en direcció a l’oest ben prop de l’horitzó. A partir del programa Stellarium.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent