Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Un cràter d’impacte ben espectacular a Mart

Les roques errants de l’espai van xocant contra Mart a un ritme d’unes 200 per any. En la majoria dels casos no deixen cap marca apreciable sobre la superfície que siga observable pels inquisitius satèl·lits artificials en òrbita marciana enviats des de la Terra.

Tanmateix de vegades, l’impacte d’un cos una mica més gran si que deixa una petjada ben important. Els científics han estudiat les imatges de la càmera de Context (Context Camera (CTX)) a bord del satèl·lit Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) i han descobert diferències en el paisatge marcià entre juliol de 2010 i maig de 2012.

Ara la càmera d’alta resolució Hirise del mateix satèl·lit ha obtingut una imatge molt més detallada de la zona.

La imatge mostra una gran zona d’impacte amb línees radials i materials que han estat expulsats ben lluny al voltant d’un cràter amb un aspecte ben fresc.

La grandària del cràter, situat en 3.7°N 53.4°E, és d’un 30 metres de diàmetre i es veuen materials expulsats, anomenats ejecta, fins a 15 km de distància. L’impacte, molt energètic, va traure a la llum material nou soterrat sobre la pols rogenca de la superfície marciana. Aquest material fresc apareix de color blau en la imatge millorada de l’impacte.

Imatge: L’impressionant cràter d’impacte domina aquesta imatge presa pel Experiment Científic d’Imatges d’Alta Resolució (HiRISE) de la càmera del Mars Reconnaissance Orbiter de la NASA el 19 de novembre de 2013. NASA/JPL/University of Arizona.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent