Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

El cel d’octubre de 2013

Tot esperant “el cometa del segle”, de moment ens conformem amb el planeta Júpiter i un eclipsi de Lluna.

Amb un oratge de ple estiu ha començat el mes d’octubre. Ara les constel·lacions de l’estiu ja comencen a abandonar-nos i les de l’hivern ja guaiten el cap per l’orient.

El planeta Saturn ja ha deixat de ser un objecte fàcil d’observar. La poca brillantor i la proximitat a l’horitzó oest el fan poc atractiu poc després de la posta solar.

Per contra, la brillant deessa Venus és la reina del cel del crepúscle. Encara que es troba baix a l’horitzó la seua forta brillantor la fa clarament distingible. Durant aquest mes el planeta anirà movent-se cap a les urpes de l’Escorpí i es trobarà molt prop del seu ull vermell, Antares, els dies del 14 al 17 d’octubre. Per facilitar el trobar-lo, la Lluna s’hi posarà al damunt el dia 8 d’octubre.

Però mentre Saturn desapareix per l’oest, Júpiter ens compensa per l’est. El planeta gegant es troba prop dels estels Càstor i Pol·lux, en els Bessons, formant un triangle d’astres amb ells. Serà el rei de la nit els pròxims mesos, però de moment, a principi d’octubre encara ix per l’horitzó est cap a les 2 de la matinada. A final de mes ja el podrem veure brillar a partir de les 23 hores.

El planeta Mart serà visible a la matinada. Allà a les 5 el podreu veure pràcticament als peus del Lleó i fins i tot entre els dies 14 al 16 d’octubre si posarà al costat de l’estrella principal de la constel·lació, Regulus.

Però el més interessant vindrà de la Lluna. Durant aquest mes tindrem la sort de gaudir d’un eclipsi penombral de Lluna, encara que no massa espectacular.

La Lluna plena travessarà la penombra de la Terra la nit del 18 al 19 d’octubre. El nostre satèl·lit només s’enfosquirà una miqueta però no es farà totalment fosc.

El primer contacte, moment en que el disc de la Lluna toca la penombra, es produïrà a les 23:50 h. del 18 d’octubre. I l’eixida de la Lluna de la penombra, últim contacte serà a les 3:50 h. de la matinada del 19.  El màxim està previst per a la 1:50 h. quan tindrem un 76% de la Lluna en la penombra. No és un eclipse molt espectacular però s’ha de notar la baixa de la brillantor de la Lluna. Un bon exercici seria fer una sèrie de fotos de la Lluna, abans, durant i després del fenomen, i fer-ne una pel·lícula després.

El cometa C/2012 S1 ISON, del qual ja vaig parlar a principi d’any, s’està acostat a l’interior del Sistema Solar. De moment va brillant el suficient per a assolir una brillantor de -4 a -12 magnituds quan estiga prop del Sol a finals de novembre. Això vol dir, quan siga de dia o als moments de l’eixida i posta del Sol. Però ja vaig dir que en aproximar-se tant a la nostra estrella no és segur que se’n salve de ser engolit i ens quedem sense cometa quan l’esperem veure’l en separar-se del Sol. Ja veurem.

De moment el podem veure el dia 18 d’octubre, el dia de l’eclipsi de Lluna, a només 1º de Mart. Tanmateix caldrà tindre un telescopi ja que la magnitud visible serà de 10.

El que serà interessant serà observar C/2012 S1 ISON des de Mart. Ara mateix tenim un munt d’instruments al planeta roig preparats per a l’encontre amb el cometa ISON. Veure un cometa al cel marcià pot ser espectacular. Ja us posaré fotos.

La Lluna presentarà les següents fases en hora local:

Fase Mes Dia Hora
Lluna nova Octubre  5 02 34
Quart creixent Octubre 12 01 02
Lluna plena Octubre 19 01 37
Quart minvant Octubre 27 01 40

Si voleu obtenir més informació i un senzill mapa del cel observable del mes d’octubre de 2013, podeu punxar aquest enllaç. Pertany al Planetari de Quebec i el mapa del firmament el podeu tindre en francés.

Imatge: Una visió hipotètica del cometa C/2012 S1 ISON en el cel marcià. Starry Night/Stuart Atkinson.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent