Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 8 d'agost de 2013

Puebla de San Miguel, un paradís per als amants del cel

Divendres 2 d’agost erem en el bell mig de la comarca valencianana del Racó d’Ademús. Convidats pels gestors del Parc Natural de Puebla de San Miguel i amb la col·laboració de vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Angel Morales i jo mateix presentarem  a la Sala de la Herrería de la població que dóna nom al Parc el nostre treball sobre la contaminació lumínica als Parcs Naturals valencians. L’excessiva i incorrecta il·luminació de les poblacions valencianes és ben coneguda. Però el problema és més greu en les situades a la vora o dins dels parcs naturals. En aquest cas, d’aquesta contaminació ambiental en són els principals perjudicats els ecosistemes animals i vegetals.

Des de fa uns anys estem recorrent el País Valencià mesurant la contaminació lumínica de les zones interiors i litorals valencianes. El nostre interés se centra especialment en l’efecte sobre els parcs naturals i altres àrees d’interés naturals.

A la xerrada, La contaminació lumínica en els parcs naturals valenciansassistiren unes 50 persones. Sembla ser que aquesta ha estat, amb diferència, l’activitat més nombrosa de les realitzades en el parc en els últims quatre anys.

Després de la conferència, s’encetà un animat col·loqui sobre el problema dels LED blancs en l’enllumenat públic i el seu efecte sobre el medi ambient i la salut humana. També es preguntà sobre la suposada eficiència energètica d’aquests nous dispositius.

Acabada la conferència, els assistents es desplaçaren a les afores de la població per admirar el cel fosc i sense contaminar de Puebla de San Miguel. Amb la col·laboració dels estudiants i membres de l’Associació d’Astronomia de la Universitat de València, es muntaren dos telescopis de 20 i 25 cm d’apertura i 2 prismàtics per observar els objectes celestes més interessants: Saturn, la galàxia d’Andròmeda, el cúmul M13, el doble cúmul de Perseu, la nebulosa anular de la Lira, etc. A més a més els visitants descobriren la gran quantitat de satèl·lits que creuen el cel. L’esclat de llum provocat pel pas d’un satèl·lit de telefonia Iridium va deixar bocabadat els presents. Finalment, donada la proximitat de la pluja d’estels de les Perseides, uns quants meteors van creuar el cel, cosa que va meravellar els presents. El cel del PN de Puebla de San Miguel, com vàren poder comprovar, és ben fosc i lliure de contaminació lumínica, la qual cosa permet l’observació astronòmica.

La idea de l’observació després d’una xarrada sobre contaminació lumínica no és purament lúdica sinó que està pensada per conscienciar els assistents del cel impol·lut que posseeixen. Un actiu que val la pena preservar front a possibles agressions futures d’instal·lacions inadequades d’enllumenat públic.

Finalment, amb l’ajuda de la tècnica del Parc, es va fer una llarga ruta nocturna pels camins del Racó d’Ademús recollint dades de la lluminositat del fons del cel. Des de Puebla de San Miguel es passà per Ademús, Casas Altas, Casas Bajas, el Negrón, Vallanca, Ademús fins a tornar a Puebla de San Miguel cap a les 4 de la matinada.

Foto 1: Enric Marco parlant del problema dels LED blancs en entorns naturals.

Foto 2: Observació del cel de Puebla de San Miguel.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel fosc per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent