Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 25 d'abril de 2013

Avui, 25 d’abril, eclipse de Lluna

La Lluna torna a enfosquir-se avui 25 d’abril a la nit, com si volgués commemorar una data ben significativa per als valencians, el 25 d’abril de 1707, dia de la batalla d’Amansa.

La Lluna, en el seu passeig orbital al voltant de la Terra, s’alinearà amb el Sol aquest vespre. I el nostre satèl·lit, en fase de lluna plena, s’enfosquirà parcialment.La Lluna i la Terra segueixen òrbites que no són paral·leles. El camí de la Lluna al voltant de la Terra es troba inclinat uns 5º respecte a l’òrbita de la Terra al voltant del Sol, l’anomenada eclíptica. Així és com normalment la Lluna i la Terra no estan alineats amb el Sol i, per tant, no intersecten els rajos de la llum solar. Ara bé els nodes, punts de talls de les dues òrbites, són els indrets on els dos cossos celestes poden posar-se en línia amb el Sol i llavors produir els eclipsis, tant de Sol, si la Lluna es troba entre el Sol i la Terra, com de Lluna, si és la Terra la que es troba enmig dels altres dos cossos celestes.En el eclipsis de Lluna, aquesta es troba sempre en fase de plena. En el moviment prop del node orbital, el nostre satèl·lit entra primerament en la zona de penombra terrestre, on encara hi arriba algun raig de Sol, per després entrar en la zona d’ombra de la Terra, ja amagada totalment dels rajos del Sol. És per això que la lluïsor blanquinosa de la Lluna plena passa a color vermellós primerament per a passar a enfosquir-se seguidament.

Ara bé, si la Lluna no creua l’ombra de la Terra per la seua part central, l’eclipsi lunar no serà total sinó solament parcial. La Lluna en aquest cas no s’enfosquirà totalment sinó que només ho farà un tros menut del seu disc.

Aquesta és la situació que gaudirem avui per la nit. La Lluna creuarà molt per sota de la part central de l’ombra terrestre i només es produirà, per tant, un llarg eclipsi penumbral seguit per un minúscul eclipsi parcial d’uns 21 minuts de durada en el qual només s’enfosquirà un 1,47% del disc lunar.

L’eclipsi lunar d’avui és el primer de l’any 2013 i serà visible principalment a Europa, Africa i Àsia. Els temps de contacte amb les distintes parts de l’ombra de la Terra són, en hora local:

               L'eclipsi penombral comença:    20:03:38 
               Eclipsi parcial comença:        21:54:08 
               Màxim de l'eclipsi:             22:07:30 
               Eclipsi parcial acaba:          22:21:02 
               Eclipsi penombral acaba:        00:11:26

D’aquestes dades es pot comprovar que aquest eclipsi no serà una gran efemèride astronòmica. La fase de parcialitat només durarà uns 27 minuts mentre que l’àrea enfosquida del disc lunar serà només del 1,47% del total. Això representa un 0,5 minuts d’arc del limb nord de la Lluna.

El gràfic que acompanya aquest apunt ha estat calculat per Fred Espenak de la NASA que manté una impressionant web amb totes les dades dels eclipsis passats i futurs. En la part superior del gràfic es mostra el camí de la Lluna per la penombra i l’ombra de la Terra. En la part inferior es veuen les zones de visibilitat de l’eclipsi. Per a veure’l complet caldria situar-se a l’est d’Europa o a l’Àfrica, Àsia central o oest d’Austràlia. Al final d’aquest apunt podeu trobar un gràfic més detallat i amb millor resolució.

A partir del gràfic també podem veure com des del nostre país no podrem veure sencer el fenomen. De la taula horària ja podem adonar-nos que l’eclipsi penumbral començarà quan encara serà de dia a casa nostra.

Eixiu, per tant, al carrer aquesta nit i mireu el cel. Encara que l’eclipsi serà fluixet, l’observació de la Lluna sempre és gratificant. Fixeu-vos, a més a més, en l’objecte celeste brillant que acompanya el nostre satèl·lit a uns 12º a l’est. És Spica, l’estel principal de la constel·lació de la Verge, zona del cel on passarà tot l’espectacle.

Vos desitge que ho gaudiu a Catalunya. Al País Valencià segurament estarà plovent i no podrem veure res.

Foto de la Lluna: David Matthews va prendre aquesta foto de l’eclipsi penombral lunar del 28 de novembre 2012, a l’illa de Cagraray, Filipines. Va utilitzar una càmera digital PowerShot SX10IS Canon i un telescopi reflector de 8 polzades.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent