Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

L’Observatori Astronòmic de la Universitat grava el pas de l’asteroide 2012DA14

L’Observatori Astronòmic de la Universitat de València va gravar divendres passat, dia 15, el pas de l’asteroide 2012 DA14, des de la seua estació en Aras de los Olmos. El vídeo, que està disponible en Youtube, cobreix el recorregut de l’asteroide en el cel durant un període de trenta-dos minuts, combinant la imatge astronòmica amb les vistes de l’horitzó proper als nostres telescopis.

Fa uns dies, l’asteroide 2012 DA14 va passar fregant la Terra, a només 27.000 quilòmetres d’altura sobre la superfície. Es tracta d’un objecte rocós l’òrbita del qual és molt similar a la de la Terra i ens visita de prop tots els anys. Amb observacions de radar s’ha vist que és de forma elongada, amidant uns quaranta metres de llarg.

El vídeo que ací es presenta recull imatges de l’asteroide 2012DA14 el passat dia 15 de febrer. Les imatges, preses des de l’estació del Observatori Astronòmic de la Universitat de València en Aras de los Olmos, cobreixen el recorregut de l’asteroide en el cel durant un període de trenta-dos minuts, des de poc després del vespre, quan l’asteroide treia el cap tot just per sobre de l’horitzó.

La tècnica emprada per a fotografiar l’asteroide és similar a la que s’utilitza quan fotografiem objectes que es mouen a gran velocitat. Imaginem que volem fotografiar un cotxe en una carrera de Fórmula 1; perquè el cotxe isca ben definit hauríem de seguir el seu moviment amb la nostra càmera. Açò farà que el vehicle isca nítid en la nostra foto, però que els altres objectes que complementen l’escena estiguen moguts en la direcció del moviment de la càmera.

El mateix succeeix en aquest vídeo, pres amb un teleobjectiu muntat sobre un dels telescopis de l’observatori. En cadascun dels fotogrames, que corresponen a trenta segons d’exposició, el telescopi segueix el moviment de l’asteroide perquè la imatge d’aquest siga nítida. Com l’asteroide es movia a gran velocitat, la resta de les estrelles que estan al seu voltant deixen una traça recta en cadascuna de les imatges.

El vídeo és peculiar i diferent a uns altres que hem vist aquests dies, doncs combina la imatge astronòmica amb les vistes de l’horitzó proper als nostres telescopis -els quals apareixen també moguts en la direcció del moviment de la càmera-. D’aquesta forma, el vídeo no solament retrata el pas de l’asteroide pel cel, sinó el seu pas sobre l’Observatori d’Aras de los Olmos, situat en la Muela de Santa Catalina, sota els cels foscs de l’interior de la Comunitat Valenciana.

Nota premsa Observatori Astronòmic Universitat de València (OAUV).

Crèdits del vídeo: Vicent Peris (OAUV), Óscar Breviá (OAUV), Javier Díez, OAUV.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent