Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

La física de partícules en Kubala, Moreno i Manchon

Sempre m’ha agradat la novel·la negra, però també tinc afició a les pel·lícules i les sèries de detectius. La sèrie Kubala, Moreno i Manchon que emet TV3 (per Ono i internet per als habitants del sud de la Sènia) la trobe interessant pel realisme de les situacions i la versemblança dels personatges.

Aquesta setmana, però, em va fer encara més gràcia quan en l’episodi “L’espectacle ha de continuar” la física i el seu ensenyament van irrompre com un més dels arguments paral·lels.

La Sara, la filla del Kubala, està descontenta amb el seu professor de Física per que li ha posat mala nota. Davant la protesta li deixa repetir l’examen amb la sorpresa del professor quan descobreix la gran aptitud de la xicona per la ciència.

Ho podeu veure a partir del minut 17:40.

Professor:No voldries estudiar física?

Sara: La física només parla de la realitat i la realitat és un rotllo. Vull estudiar informàtica, per fer videojocs, on pots fer el que vulguis.

El professor insisteix: La física és molt més interessant que els videojocs.

Li passa un llibre de l’estant, que remirant el vídeo, he descobert que és la novel·la juvenil ambientada al Centre de Recerca Nuclear de Ginebra CERN, Quantic Love de Sònia Fernández-Vidal i publicada el gener de 2012 per l’Editorial La Galera.

En les següents escenes de la noia, ella ens parla de protons, electrons i del buit tal com passa quan un jove descobreix meravellat els fets de la ciència.

La visita al sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès l’acaba de convèncer per elegir la física, això si, tot ben barrejat amb problemes sentimentals d’adolescents.

La novel·la Quantic Love es pot trobar tant en català com en castellà encara que té una web només en espanyol (?).

Encara no l’he llegida però la idea de barrejar ciència i amors juvenils sembla una idea explosiva.

Sempre que es parle de ciència amb el format que siga em sembla perfecte. Tot és interessant per fomentar les vocacions científiques. I més ara que al ministre li ha pegat per eliminar Ciències per al món contemporani, que impedirà que tots els estudiants, siguen de lletres o de ciències, tinguen un coneixement científic mínim.

Enhorabona als guionistes de la sèries Kubala, Moreno i Manchon.

 



  1. Sí, jo també la segueixo aquesta serie per el seu realisme, situacions i moltes vegades sorprenent. Tens raó, també vaig pensar en aquest fet de parlar de la ciència. De ben segur que algú de l’equip de guionistes és físic i està bé que malgrat no treballi on a ella o ell li agradi, utilitzi la mínima ocasió per dir a tothom que la ciència existeix. Bravo.
  2. El nostre fill petit ha estudiat Física, és diplomat. No hi ha res més poètic que el seu llenguatge. D’on creus que jo he elegit el nom del meu bloc? 😉
    Música, matemàtiques; Física, poesia… No era poètica la descripció de Newton de la gravetat? Passió de saber, passió de viure
  3. Efectivament, la menció a la física de la sèrie KMM de TV3 és un gran encert dels guionistes (i caldria saber si, també, d’algun responsable de TV3). Hi ha pocs precedents similars, potser cal recordar la biòloga i investigadora que sortia a ‘Porca misèria’.
    D’altra banda, per ser més exactes, recordeu que ALBA és un sincrotró. Salutacions, Joaquim Elcacho joaquimelcacho.blogspot.com
  4. Estic d’acord amb aquesta valoració positiva, que comparteixo.
    Però hi ha una cosa que no em va agradar: quan l’adolescent entusiasmada explica als seus pares que les partícules són molt petites i els àtoms gairebé buits, els pares posen cara de no entendre res. I després comenten entre ells que no saben de què els parlava la seva filla.
    O jo m’equivoco, o aquestes nocions tan elementals formen part dels coneixements propis de Secundària, no? Vull dir que no sé si està gaire justificada tanta extranyesa per part dels pares, perque és com venir a dir que és normal el desconeixement total dels principis científics més elementals.
    No ho trobeu?  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cinema | s'ha etiquetat en , , per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent