Ulleres de pinçanàs

Un bloc d'Albert Andrades

Els altres catalans


L’aparició de Súmate ha trencat els esquemes d’aquells que ens volien dividits entre burgesos catalans i proletaris espanyols 

Fa una setmana vam tenir l’honor de rebre aquí ni més ni menys que la presidenta del PSOE andalús, Susana Díaz. D’ella es diu que és l’esperança blanca del socialisme espanyol (què se’n deu haver fet, de la Chacón?). Aquesta senyora va venir a passejar-se per Barcelona i àrea metropolitana (acte multitudinari a L’Hospi) per recordar als catalans d’arrels andaluses que mai deixaran de ser immigrants a la seva pròpia terra. Com es va encarregar de recordar fa dos dies Juan Cornejo, secretari d’organització del PSOE andalús: “a Catalunya hi viuen dos milions d’andalusos“. Dos milions, què voleu que us digui, a mi em sembla que són pocs. Per què no tres o quatre? Suposo que aquest caballero m’hi deu comptar a mi també, que sóc fill de malagueny. 

Doncs bé, els de Súmate, els catalans sobiranistes d’origen espanyol, van voler entrevistar-se amb la lideressa andalusa, però no hi va haver manera. Tan sols van aconseguir parlar breument amb ella fora de càmeres. Els del PSOE no volen sentir –ni volen que se sàpiga– que aquí no hi ha dos (o tres) milions d’andalusos, sinó 7 milions de catalans amb orígens i parles molt diversos. 

Dos dies després, dimarts 4, en una tertúlia a 8TV, la periodista Cristina Fallarás va comparar els de Súmate amb “el primer negre que va parlar català a TV3”. Ho va perbocar davant del president de l’associació, Eduardo Reyes. El pobre home es va quedar veient visions. 

I és que els primers que ens avisen que si el procés tirés endavant hi hauria una fractura social a Catalunya són els més interessats que aquesta fractura efectivament s’acabi produint. I que es perpetuï pels segles dels segles, amèn. Segons aquests senyors, ni jo ni la meva família no serem mai catalans pata negra. Per què? Doncs perquè a ells els convé molt que sigui així. Per això els socialistes sempre es van preocupar tant d’organitzar cases regionals i cursets de sevillanes als municipis del Baix on van governar. Per això encara –encara!–existeix aquesta aberració grotesca que es diu Fira d’Abril i que ens costa uns quants milers d’eurets a tots plegats. I per això ve la Susana Díaz a donar lliçons a Catalunya i a dir-los als pobres negrets (perdó, xarneguets) que li sap molt greu però que, de consulta, ná de ná

La resposta de Súmate a Cristina Fallarás i a tots els que pensen com ella ha estat ben simple. Una carta: Querida Cris. Ara, en aquesta missiva d’Antonio Baños hi ha condensats 30 anys de la història de Catalunya. En aquesta missiva, Antonio Baños li etziba (metafòricament parlant) a Tarradellas: “qué cojones ciutadans de Catalunya? Catalans!” Si encara no l’heu llegit, no us la perdeu, és d’antologia.

I és que, com escrivia F-Marc Álvaro a LV, “l’aparició de Súmate no és només una bona notícia per als demòcrates en general i els sobiranistes en particular. És també una invitació seriosa a repensar què és avui la catalanitat, entesa com una identitat dinàmica i complexa que absorbeix influències diverses, les fusiona i les projecta globalment”. 

Ah, però és que a Andalusia també hi ha gent que li ha vist el llautó a la sra. Díaz. “Españolear en Cataluña” va sortir publicat al Diario de Sevilla el 24 de gener, uns dies abans de la visita de la lideressa. És un text important, al meu parer. Des d’un punt de vista català, de vegades fa la impressió que a les Espanyes només existeix el pensament únic PP-PSOE-UPyD. I no. Hi ha gent, com Isidoro Moreno, amb qui ens podríem entendre. Són poquets, són minoria, però qui sap… De moment, cal aplaudir-los el gest. Olé tus webs, Isidoro!

Publicat dins de Sense categoria | Deixa un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.