Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 11 d'agost de 2012

La nit dels desitjos

La Terra va a travessar l’estela que va deixar el cometa Swift-Tuttle fa 20 anys. La pols cometària es desintegrarà en xocar contra l’atmosfera a 212.000 km/h. Així neixen les Perseides.

Rafel Montaner, València

L’espectacle aquesta nit, però encara millor en la matinada de diumenge a dilluns, el posa el cel. La Terra es disposa a travessar l’estela de pols que va deixar el cometa Swift-Tuttle en el seu últim pas prop del Sol fa ja 20 anys. Aquestes restes cometàries, la grandària de la qual no és més gran que un gra de sorra, es desintegraran en xocar contra l’atmosfera a 212.000 km/h.

Aquest és l’origen de la pluja d’estels fugaços que ens visita cada any per aquestes dates i que els astrònoms coneixen com Perseides en entrar a l’atmosfera per la constel·lació de Perseu, però que el saber popular ha batejat com Llàgrimes de Sant Llorenç. I això, perquè el cel “plora” coincidint amb l’onomàstica del diacà de Roma, probablement nascut a València, que l’emperador Valerià va manar martiritzar en una graella.

Perseides o llàgrimes de Sant Llorenç, la qüestió és veure-les i per això els astrònoms coincideixen en uns poques recomanacions bàsiques: buscar llocs foscos lluny de la contaminació lumínica de les àrees urbanes, mirar cap al nord-est, aconseguir una gandula per contemplar el cel, roba d’abric si s’opta per la muntanya i “armar-se de paciència”.

Aquest últim consell és d’Enric Marco, investigador del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la Universitat de València, i autor de el bloc de divulgació astronòmica en valencià “Pols d’estels“. “El càlcul estimat per la pluja de Perseides d’enguany és d’un màxim de 60 meteors per hora, cosa que no garanteix que anem a veure un estel fugaç per minut“.

A més, encara que des del vespre d’avui fins que isca la Lluna, cap a les tres o les quatre de la matinada, ja podrem començar a buscar Perseides per a demanar un desig, Marco precisa que l’hora en què més aumentarà la pluja d’estels serà “a les 12 del migdia de demà, amb el que no veurem ni una en ser de dia“. No obstant la matinada de diumenge a dilluns, entre la 1 i les tres hores, oferirà bones raons en forma de xàfec de meteors.

L’Associació Valenciana d’Astronomia (AVA) obrirà aquesta nit les portes del seu Centre Astronòmic de l’Alt Túria (CAAT) de la Mola de Santa Catalina d’Aras de los Olmos, un dels llocs més foscos de la Península, per gaudir en tot el seu esplendor de les Perseides. L’activitat començarà (19.30 h.) Amb la xerrada “Meravelles del cel d’estiu“, per Jordi Cornelles, president de l’AVA, i a partir de les 22 hores, a comptar estels fugaços.

1.- Quin és el seu origen? L’òrbita del Swift-Turttle és de 133.28 anys. El seu últim pas prop del Sol va ser l’11 de desembre de 1992 i, per tant, no tornarà fins el 12 de juliol de 2126. En aproximar-se a 300 milions de quilòmetres de l’astre rei, la radiació solar sublima el gel del meteor. Aquest pas violent de gel a gas arrenca tones de gel i pols del cometa, formant la típica cabellera.

2.- Què són? Els residus del Swift-Tuttle formen núvols de pols de 50 milions de km d’ample. Quan la Terra travessa aquests núvols, les seues patícules – no més grans que un gra d’arena – es fonen en entrar en l’atmosfera. Això són les Perseides.

3.- Quan es poden veure? Entre el capvespre d’avui dissabte i l’eixida de la Lluna, sobre les tres de la matinada. El màxim de les Perseides està previst per al diumenge a les 12 del migdia. Per tant, aqueixa nit  – entre la 1 i les 3 – serà quan millor s’observen.

4.- Activitats organitzades. L’Associació Valenciana d’Astronomia organitza una jornada de portes obertes aquesta nit en el seu Centre Astronòmic de l’Alt Túria a Aras de los Olmos, Els Serrans. L’observació de les Perseides comença a les 22 h.

5.- Consells d’observació. Busqueu un lloc fosc lluny de l’enllumenat públic i aixeque la mirada cap al nord-est. Una tovalla, una manta o una gandula por allargar-se és el millor per a una observació còmoda. Si està en la muntanya porte roba d’abric. Armar-se de paciència i. si hi ha sort, podrà demanar molts desitjos.

Traducció de l’article de Rafel Montaner al Levante-EMV. Al diari en paper hi ha una infografia molt il·lustrativa.

La noche de los deseos. Rafael Montaner, Levante-EMV, 11 d’agost 2012.

Addenda:

Altres activitats organitzades per a l’observació de les Perseides:

La nit del 12 al 13 d’agost l’Observatori de Pujalt obrirà les portes de forma gratuïta una vegada més per tal de poder observar el fenomen de les “Llàgrimes de Sant Llorenç” o “Les Perseides” junt amb l’agrupació astronòmica de l’Anoia.

La mateixa nit del 12 al 13 d’Agost el Centre d’Observació de l’Univers, a Àger, fa especial seguiment del fenomen en les seves sessions d’observació nocturnes.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent