Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 13 d'agost de 2012

I arriben els LEDs blancs

Ja es veia vindre. La irrupció descontrolada de la nova il·luminació per LEDs ha arribat a les poblacions valencianes.

Si en les nostres mesures de la contaminació lumínica dels parcs naturals valencians ja havíem detectat que la població de Sinarcas té la meitat dels carrers amb llum blanca produïda per LEDs, ara la diputació de València ens presenta un macroprojecte per enllumenar la província de València amb llum blanca de LEDs, encara que uns dies més tard reconeix que cada municipi podrà elegir el color que vulga (roig, blau, rosa?).

Com va dir el diari Levante el 27 de juliol passat: “La iniciativa tiene como objetivo financiar el coste total que supone la sustitución de las bombillas actuales del alumbrado público exterior por bombillas led de sustitución directa, lo que permitirá a las corporaciones locales ahorrar en la factura eléctrica y recuperar la inversión realizada en un año y medio.
El presidente de la diputación, Alfonso Rus, presentó ayer el nuevo plan provincial a todos los ayuntamientos de más de 20.000 habitantes. La diputación invertirá 20 millones en el plan y los ayuntamientos deberán aportar 10 millones.

El problema dels LEDs és que no està encara provat que siguen més eficients energèticament que les clàssiques làmpades de sodi a baixa pressió, els fanals típics de llum groga que podem veure a qualsevol carrer de les nostres ciutats. La subtitució directa de les bombetes de llum de sodi per altres de LEDs no és possible, ja que aquests funcionen amb corrent contínua com els ordinadors, els mòbils, etc. i com ells necessiten una font d’alimentació per funcionar. Sé que els tècnics municipals d’algunes poblacions els estan provant en les lluminàries i no n’estan massa satisfets.

Els departament d’urbanisme dels municipis valencians reben diariament visites d’empreses d’enllumenament, les noves Empreses de Subministrament Energètic (ESE). El nou negoci serà quedar-se la gestió de l’enllumenament de la població per un temps llarg. Els ajuntaments estan en fallida així que sembla que no hi ha més opció. Però el que caldria és que, almenys, l’empresa fora seriosa.

En la iniciativa de la diputació no deixa de sorprendre que les empreses que han guanyat el concurs, llevat d’una, no pertanyen al sector de l’enllumenat (El Corte Inglés, Marina d’Or,…). No les conec en aquesta activitat i, per tant, no puc parlar.

Els LEDs, com he dit, encara no són una opció. És molt il·lustratiu l’article que Pere Horts, Vicepresident de Cel Fosc, Associació contra la contaminació lumínica, publicava a principis d’any: Els alcaldes i la trampa dels LED. Els negocis darrere dels LEDs.

El mateix dia de la presentació de la iniciativa de la diputació s’inaugurava el nou enllumentat del castell de Bairen, a Gandia, la Safor. Amb una instal·lació de 18 focus de LEDs de llum blanca, pagada per la mateixa diputació, el castell es pot veure ara totes les nits des de Dénia a Cullera.

Com vaig contar en un article a Levante fa uns dies, l’enllumenat amb LEDs de llum blanca és nociu per al medi ambient nocturn. I cal recordar que la fortalesa medieval, símbol de la ciutat dels ducs, es troba molt a prop de la zona LIC Montdúver-Marxuquera.

Foto: Instantànea del Castell de Bairen de Gandia il·luminat. El castillo de Bairén de Gandia ya está iluminado. 28 juliol 2012, Las Províncias, Miguel Pérez.



  1. hola altre cop,
    és cert, la substitució de bombeta per bombeta és un error, i a més serà un fracàs estrepitós. Si algú vol posar leds -que sí que està comprovat que són més eficients, quan vulgui li puc demostrar- haurà de canviar la llumenera sencera, que ara mateix per un ajuntament tindria un cost d’uns 400 eur. Si només es canvia la bombeta el cost pot ser d’uns 50 eur. però el resultat serà un desastre. La tecnologia led necessita que hi hagi un disipador de calor adeqüat a la potència i a la tensió. També necessita una empresa formal i de prestigi al darrera que aofereixi una garantia suficient, i n’hi ha. També hi ha molt pirata, com en tot a la vida. Possiblement el 90% dels que venen leds són uns pirates o simplement no hi entenen gens ni mica.
    I una altra cosa, es pot il·luminar bé i malament, amb leds i amb sodi. I normalment es fa molt i molt malament, de fa anys.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Cel fosc per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent