Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 16 de juny de 2012

El trànsit de Venus vist des de l’espai

L’Observatori de Dinàmica Solar (SDO) va ser llançat per la NASA el 11 de febrer de 2010. Pertany a una llarga sèrie de missions enviades els últims anys per estudiar de prop la nostra estrella i les relacions entre el Sol i la Terra. Així tenim SOHO, la més antiga, europea-americana, Hinode, japonesa, Stereo (NASA). SDO és la nau espacial més avançada mai dissenyada per estudiar el Sol. Durant la seua missió de cinc anys, estudiarà l’atmosfera del Sol i el camp magnètic, i també proporcionarà una millor comprensió del paper que la nostra estrella juga en la química atmosfèrica de la Terra i el clima. SDO proporciona imatges amb una resolució 8 vegades millor que la televisió d’alta definició i retorna més d’un terabyte de dades cada dia.

Les imatges que SDO proporciona són obingudes a través de diversos filtres en diversos colors o longituds d’ona en el visible i el ultraviolat. Això permet observar els fenomens de l’atmosfera solar a diverses altures i temperatures.

El passat 5 de juny de 2012, SDO va recollir imatges d’un dels fenomens més estranys predictibles: el trànsit de Venus per davant del disc del Sol. Aquest esdeveniment només ocorre dues vegades per segle separats per vuit anys. I no es torna a repetir fins a 105 o 121 anys. L’últim trànsit va ser el 2004 i el següent no tindrà lloc fins el 2117.

Els vídeos i les imatges que reproduesc ací provenen dels detectors de l’SDO. Es van realitzar a partir de diverses longituds d’ona de la llum ultraviolada extrema i d’una porció de la llum visible. La imatge del Sol de color vermell s’ha obtingut a través d’un filtre per a la llum ultraviolada a 304 àngstrom, el Sol de color daurat és de llum de 171 àngstrom, el Sol Magenta és de 1700 àngstrom, i el Sol ataronjat es mostra la llum visible. Llevat del Sol taronja les altres imatges no són visibles per a l’ull humà.

Video i text basat en la pàgina especial del centre Goddard de la NASA: SDO’s Ultra-high Definition View of 2012 Venus Transit. Ací trobareu una col·lecció de vídeos per a diversos formats amb música. La música és  “Dramatic Intro” del repositori de música lliure Stockmusic.net

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar | s'ha etiquetat en per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent