Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

I en això que comença l’hivern

Avui dijous 22 de desembre a les 06:30, hora local, ha començat l’estació més freda. I avui l’hivern comença amb el dia més curt de l’any, el dia del solstici d’hivern.A Tavernes de la Valldigna el limb superior del Sol haurà eixit a les 8:17 per la banda de la mar, a uns 60 graus a l’esquerra de la direcció Sud, i el disc del Sol deixarà de veure’s a les 17:42, amagant-se també a uns 60 graus a l’esquerra del Sud.

Per tant el Sol farà un recorregut molt breu al cel de la Valldigna. En total s’hi estarà només 9 hores i 25 minuts, un dia ben curtet.

L’alçada màxima que assolirà avui la nostra estrella a Tavernes de la Valldigna no pot ser molt gran. Els càlculs ens diuen que serà només de 27º 29.6′ i que aquest moment ocorrerà pels volts de migdia, exactament a les 12:59.5.

Evidentment el dia durarà més si ens movem cap al Sud, buscant l’equador. També és cert que si ens en anem al Nord, el dia encara serà més curt. I ja prop del Pol Nord que veurem?

El vídeo ens mostra un dia sencer una setmana després del solstici d’hivern del 2009 des de Fairbanks, Alaska, situat a només a 160 km del Cercle Polar Àrtic. Es mostra un dia (3 hores i 49 minuts) en només 2 minuts  des de l’eixida del Sol fins a la seua posta. Fixeu-vos com la nostra estrella s’aixeca només 2 graus! Els angles d’eixida i posta estan comptats des del Nord (154º = 26º des del Sud i 206º = 26º des del Sud). En direcció al migdia podem veure la Serralada d’Alaska. L’autor de l’espectacular vídeo és Eric Muehling i l’he trobat a Youtube.

 



  1. No dubto que sigui l’estació més freda, però, o alguna cosa se m’escapa, o no és pas l’estació més fosca i amb els dies més curts. En principi l’hivern té exàctament el mateix número d’hores de llum que la tardor, ja que un comença a l’equinoci i acaba al solstici i l’altre comença al solstici i acaba a l’equinoci, o sigui que el primer dia de tardor té els mateixos minuts de sol que l’ultim d’hivern, el segon els mateixos que el penúltim,…
    No crec que la desviació de laterra respecte al seu eix faci variar aquest fet. Però puc estar errat. Pots confirmar la teva afirmació?
  2. Aquest  és un dia ben curtet . El vídeo preciós. no sé si podria acostumar-me a tan poca llum o potser sí, potser cercaria d’altres petits plaers a les cruilles del gel. Memòries per na R. i per tu , de tardor i de primavera. Per ventura toca tenir-ne d’hivern…
  3. O siga que a partir de hui comencen els dies a ser cada vegada un poquitiu més llargs -per això allò de a Nadal un pas de pardal i tot això, no?-.

    A mi, com a Miquel Martí i Pol, m’agrada l’hivern (com diu ell l’hivern és una malenconia blanca i molt íntima, un recomençar sempre esperançat).

    El vídeo és molt xulo.

    Bon Nadal, Enric!

    (per cert hui a ma casa, he pres el solet a mig dia amb poca roba … feia més de 20 graus, l’hivern per ací també és això: dies molt clars, molt bon solet a mig dia)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar | s'ha etiquetat en per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent