Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 11 de maig de 2011

Terratrèmol a Llorca

Terratremol-Llorca

La Terra ha tremolat a la ciutat de Llorca. Sembla que han estat dos terratrèmols seguits. Vilaweb ens informa d’almenys 8 morts a la ciutat.La web de l’Instituto Geográfico Nacional està col·lapsada i no puc accedir i traure informació. Però a la web d’informació sísmica del Servei Geològic dels Estats Units es pot accedir i d’ella he tret les dades i fotos del sisme i la informació que ve tot seguit.

L’hora està en unitats de temps universal. Cal sumar 2 hores per a tindre l’hora oficial. Com es veu el terratrèmol de les 16:47 (18:47) és de grau 5,3 i s’ha produït molt superficialment, a només un quilòmetre de profunditat. Per això ha causat tants danys.

Data i Temps (UTC) Latitud Longitud Magnitud Profund. km Regió
11-Maig-2011 16:47:26 37.70 -1.56 5.3 1.0 SPAIN
11-Maig-2011 15:05:12 37.70 -1.63 4.5 10.0 SPAIN

El terratrèmol de l’11 de maig de 2011 s’ha produit en la zona que  separa la placa euroasiàtica de la placa africana. En la longitud on ha passat el sisme, la placa africana es mou cap al Nord-Oest respecte a la euroasiàtica amb una velocitat de 6 mm/any. Sembla ser que l’epicentre es troba en les proximitats de la falla d’Alhama de Múrcia però s’ha de confirmar en el postrerior treball de camp.És una zona ja bastant sísmica. En les últimes dècades els sismes més importants han estat al voltant de la magnitud 5. En febrer del 1999 i en agost del 2002 ja es van produir sismes en la zona de Llorca de la mateixa energia.Tenim una amiga que viu molt a prop de la zona on han caigut les façanes a Llorca. De moment encara no hem pogut contactar amb ella ja que els telèfons no funcionen. Esperem que estiga bé.

Actualització (12 maig): La nostra amiga està bé. Estava a casa al moment dels terratrèmols i va fugir corrent.

La fotografia i les dades són dels Servei Geològic dels EEUU. La imatge es fa més gran si punxes sobre ella.

 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de La Terra | s'ha etiquetat en , per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent