Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 de maig de 2006

El cel de maig de 2006

El mes de maig podem veure les petites constel·lacions del Corb (Corvus) i de la Copa (Crater). Mart continua trobant-se ben alt en el cel durant tot el mes i Saturn es troba quasi immòbil en la constel·lació de Càncer.

El mes de maig podem veure les petites constel·lacions del Corb (Corvus) i de la Copa (Crater). La primera representa un corb posat sobre Hydra, la serp aquàtica. El corb va ser enviat pel déu Apol·lo per portar aigua en una copa (Crater). Però va preferir aturar-se per menjar figues amb fruïció. En tornar, el corb culpà la serp d’haver-la retardat. Tanmateix Apol·lo no es va creure l’excusa i va condemnar-la a una set eterna a prop d’una copa però sense poder assolir-la mai. Les estrelles de la constel·lació són realment dèbils. La més brillant del Corb, Gamma Corvi, és només de magnitud 2,6 mentre que Delta Crateris és de magnitud 3,6.

El mes començarà amb una fina lluna prop del planeta Mart el dia 2, tot just després de la posta de Sol, en direcció a l’oest. El planeta Mart continua trobant-se ben alt en el cel durant tot el mes, en la constel·lació de Geminis, desplaçant-se a poc a poc en direcció al planeta Saturn. Saturn continua trobant-se quasi immòbil en la constel·lació de Càncer i també serà observable tota la nit al llarg del mes. Si mirem cap a l’est, Júpiter serà visible ja a partir de les 22 hores en la constel·lació de Libra a principi de mes. Venus es veu ben brillant una hora abans de l’eixida del Sol, mentre que Mercuri apareixerà uns minuts abans que el Sol isca.

La Lluna serà quart creixent el 5 de maig, mentre que el 13 estarà en fase de lluna plena. El dia 20 tindrem una lluna en quart minvant. Finalment el 27 de maig la Lluna presentarà l’aspecte de lluna nova.

A partir del dia 12 de maig i durant uns dies passaran prop de la Terra els trossos del cometa 73P/Schwassmann-Wachmann. Aquest es trencà en diversos fragments l’any 1995 i ara aquests fragments passaran a una distància unes 25 vegades superior a la que ens separa de la Lluna, essent el cometa que més s’ha aproximat a la Terra en els últims 20 anys. Tranquils, perquè no hi ha cap perill de xoc. Els minicometes no seran fàcilment visibles des de les ciutats però si eixiu a zones fosques unes hores abans de l’eixida del Sol i mireu amb prismàtics en direcció a la constel·lació del Cigne podreu veure les petites cabelleres dels cometes.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de maig de 2006, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores. Existeix una carta amb més resolució.

Que tingueu unes bones observacions.

Figura: Mapa celeste per al mes de maig. Vàlid per al dia 1 de maig a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



  1. Hola!

    El meu nom és Isa i estic al meu últim semestre a la UOC. Estic preparant el meu Treball Final de Carrera (TFC) sobre els blogs i necessitaria de la teva ajuda. M’agradaria comptar amb la teva col·laboració i que responguessis un qüestionari sobre els blogs i Internet que he allotjat al següent domini:

    http://www.icarreteroc.net

    Només et prendrà uns minutets i per mi és molt important, sense respostes no hi ha treball 🙁

    Un cop finalitzat, el treball serà publicat, tornaré a passar per dir-te on i l’adreça del teu blog sortirà a la llista de participants (si estàs d’acord).

    Moltes gràcies!!

    Isa

    ¡Hola!

    Mi nombre es Isa y estoy en mi último semestre en la UOC. Estoy preparando mi Trabajo Final de Carrera (TFC) sobre los blogs y necesitaría tu ayuda. Me gustaría contar con tu colaboración y que respondieras un cuestionario sobre los blogs e Internet que he alojado en el siguiente dominio:

    http://www.icarreteroc.net

    Sólo te ocupará unos minutos y para mí es muy importante, sin respuestas no hay trabajo 🙁

    Una vez finalizado, el trabajo será publicado. Volveré a pasar para decirte dónde y la dirección de tu blog saldrá en la lista de participantes (si estás de acuerdo).

    ¡Muchas gracias!

    Isa

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent