Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 5 de juny de 2010

Mart als peus del Lleó

Mireu aquesta nit i les nits següents. Si, poc després de la posta de Sol, quan ja és fosc guaiteu cap a l’oest, podreu veure l’espectacle ofert per la natura en només un colp d’ull. Tres planetes se’ns presenten a la vista ben resplendents.

Prop de l’horitzó tindrem Venus a la constel·lació de Geminis. Fàcil de reconèixer ja que dalt tindrà les estrelles de Càstor i Pol·lux, ulls dels dos germans dels Bessons, un només dels quals era germà d’Helena de Troia.

Més a l’esquerra en una configuració com d’estel doble tindrem Mart ben a prop de Regulus, l’estrella més brillant de la constel·lació del Lleó. Mart ha anat movent-se ben ràpid pel cel aquest hivern i primavera des de Geminis fins a Leo passant per la constel·lació que es troba entre tots dos, Càncer.  Aquest cap de setmana Mart s’acostarà encara més a Regulus formant amb aquesta estrella un duet ben visible al cel. Aquest lleó representa el Lleó de Nemea que Hèracles (Hèrcules) vencé  en el primer dels seus famosos dotze treballs. Ara el déu Mart s’hi posa als seus peus en una bonica imatge entre còsmica i mitològica. Aprofiteu-vos d’aquesta trobada entre bèstia i déu per conèixer aquesta constel·lació del Lleó.

I si mirem encara més a l’esquerra i a més altura podreu admirar el planeta Saturn. Un petit telescopi o uns prismàtics us revelaran el seu anell ara vist gairebé de perfil.

Si cliqueu la imatge, obtinguda d’Stellarium, es podrà veure més gran i tindreu, llavors, un mapa molt detallat del cel de primers de juny poc després de la posta solar. I en uns dies posaré al vostre abast els esdeveniments més importants del mes amb l’apunt del mes de juny 2010.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent