Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 de març de 2006

El cel de març

El mes de març podem veure la interessant constel·lació de Càncer. Aquesta representa al carranc que va ser xafat per Hèrcules quan lluitava amb el monstre de molts caps, Hidra. Encara que és una de les constel·lacions del zodíac -zona del cel per on passen el Sol i els planetes-, és bastant dèbil. En la seua part central podrem observar el cúmul d’estrelles de Praesepe (Pesebre). A ull nu, se’ns apareix com una taca blanquinosa, però amb uns prismàtics podrem advertir estrelles individuals. El fet que aquestes apareguen tan juntes ens confirma que van nàixer d’un únic núvol de gas i pols.

El planeta Mercuri es deixarà veure els dies 1 i 2 de març prop d’una fina lluna, tot just després de la posta de Sol, en direcció a l’oest. El dia 6 deixarà de veure’s en aproximar-se al Sol.

El planeta Mart continua trobant-se ben alt en el cel durant tot el mes, en la constel·lació de Taure, els primers dies ben a prop de les Plèiades i finalment s’anirà situant al sud d’Auriga. El dia 5, la Lluna quasi en quart creixent se situarà a tan sols 2 graus de les Plèiades

Saturn es troba en la constel·lació de Càncer i també serà observable tot el mes. El dia 10 veurem la Lluna situar-se molt a prop del planeta

Venus es veu ben brillant poc abans de l’eixida del Sol per l’horitzó est, mentre que Júpiter serà visible a altes hores de la matinada en la constel·lació de Libra

La Lluna serà quart creixent el 6 de març, mentre que el 15 estarà en fase de lluna plena. El dia 22 tindrem una lluna en quart minvant. Finalment el 29 de març la Lluna presentarà l’aspecte de lluna nova.

L’esdeveniment astronòmic més important del mes serà l’eclipsi parcial de Sol que observarem el dia 29. Aquest dia la Lluna taparà un 42% del disc solar. La il·luminació baixarà però no esperem res tan espectacular com l’eclipsi anular del passat 3 d’octubre. Per veure l’eclipsi total i experimentar uns minuts de foscor, ara caldrà viatjar a Turquia. Ja parlarem d’aquest eclipsi en un nou article d’aquest bloc.

La imatge representa un mapa del cel nocturn del dia 1 de març de 2006, a les 23:30 hores (hora oficial), que pot ser utilitzat per a l’observació. Només cal sostindre’l dalt del cap amb la part inferior en direcció al Sud (S). Així tindreu el Nord (N) a la vostra esquena en la carta, l’Est (E) es trobarà a l’esquerra i l’Oest (O) a la dreta. Aleshores veureu com les estrelles del mapa es corresponen amb les del cel. Aquest planisferi també pot servir-vos durant tot el mes. Només caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Així aquesta carta serà correcta igualment per al dia 15 a les 22:30 hores i per al dia 30 a les 21:30 hores. Existeix una versió amb major resolució.

Que tingueu unes bones observacions i enhorabona a tots per haver encetat un nou camí amb el mesvilaweb.cat

Figura: Mapa celeste per al mes de març. Vàlid per al dia 1 de març a les 23:30 hores. Per a utilitzar-lo altres dies caldrà restar 4 minuts per dia de l’hora d’observació indicada. Gràfic del programa Cartes du Ciel.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El cel del mes per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent