Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

De Palma estant (III)

I, sense adonar-nos-en, arribem a l’últim dia del congrés de física solar que s’està celebrant a les instal·lacions de la Universitat de les Illes Balears.

Són ja poques les xerrades que ens queden per escoltar i els ànims dels assistents estan amatent al que es diu. S’hi expliquen nous mètodes per esgarrapar algun bri de coneixement de la nostra estrella, potser massa especialitzats per contar-los ací.

Un investigador ens explica els seus treballs al laboratori de recerca de la Marina dels Estats Units.

La Marina nord-americà fa recerca punta des de fa 85 anys en moltes branques de la ciència i fins i tot hi treballen civils estrangers. Segur que hi ha algun departament de recerca restringida però la transparència de la marina nord-americana és exemplar.

Ens expliquen les observacions realitzades a la Regió de Transició, capa de l’atmosfera solar situada sota la corona i que només pot observar-se en l’ultraviolat, i com que aquesta radiació de la llum tan energètica no arriba a la superfície terrestre en ser absorbida per la capa d’ozó, cal anar a l’espai a observar-la.

Les observacions s’han realitzar amb un coet equipat amb un telescopi (VAULT) que observa en l’ultraviolat. Aquest és llançat fins a una altura de 300 km, s’obri el telescopi i mentre el coet cau cap a la Terra té temps per observar durant uns 5 minuts. Finalment un paracaigudes s’obre i el telescopi cau suaument (animació) per recuperar les dades i poder-lo usar novament.

I el plat fort del matí és la presentació dels primers resultats de l’instrument IMaX que va volar a bord de la missió Sunrise el passat 8 de juny des de la base sueca de Kiruna. D’això ja us en vaig parlar en el seu moment. I s’esperava obtenir les imatges més detallades que mai s’han vist del Sol.

I el que és veu no decep. Es veuen imatges del Sol espectaculars i… fins ací puc escriure ja que no em toca a mí desvetllar més secrets…

Pròximament ja en parlarem més quan es facen públiques les imatges. Ja us les mostraré….

I demà us posaré l’últim apunt d’aquesta sèrie en la que l’amistad renovada en serà l’eix fonamental…

Foto: Un filament vist sobre la vora del sol. El material dens i fred és sostingut sobre la superfície solar per intensos camps magnètics en forma de bucles. Del Laboratori de Recerca de la Marina dels EUA. Més imatges.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de El Sol per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent