Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 2 de maig de 2009

Un parc astronòmic a Fuenterrobles

Un dels objectius de l’Any Internacional de l’Astronomia (AIA2009) és el de motivar als ciutadans de tot el món a mirar al cel, a descobrir el seu lloc en l’Univers.Aquest és també l’objectiu més gratificant. Arribar a un poble de l’interior del país per parlar d’astronomia i veure l’interés de tothom. Les preguntes dels més menuts i les experiències dels majors sobre la matèria són la part més interessant.Divendres 30 d’abril era el dia previst. A la població de Fuenterrobles, comarca d’Utiel-Requena, amb la seua alcaldessa al front, s’inaugurava un parc, amb passejos i jocs infantils. I se li posava un nom astronòmic.Ja feia mesos que estava en contacte amb l’alcaldessa per batejar aquest nou equipament urbà i l’intercanvi de correus havia estat més intens els últims dies.

Així que una colla de xicons i xicones de l’Associació d’Astronomia de la Universitat de València i jo mateix marxarem a Fuenterrobles a mitjan vesprada per arribar i complir amb les activitats previstes: conferència, sopar i observació popular….

Segueix…

L’activitat Astronomia als carrers pretén posar un record inesborrable en els nostres pobles en l’AIA2009. Com a coordinador per a les comarques de València vaig enviar a finals de l’any passat una carta personal dirigida a cada alcalde o alcaldessa de cada poble o ciutat per animar-los a batejar algun carrer, plaça o element urbà amb un nom relacionat amb l’astronomia. Si així ho feien nosaltres ens comprometíem  a organitzar una festa de les estrelles, amb conferència, observació, festa, etc…Als municipis que durant aquests primers mesos de l’any han mostrat algun interés els vaig enviar una llista de noms astronòmics d’on poder elegir.

Estefanía Berlanga, l’alcaldessa de Fuenterrobles, va ser la primera que va acceptar el repte. Un parc s’acabava de construir i encara no tenia nom. Aixó que després d’acceptar-ho el ple municipal a final de gener, el llistat de noms va ser passat als xiquets de l’escola, que van fer un concurs de dibuix per plasmar sobre el paper el que els suggeria el nom que més els agradara.

Els dibuixos més agosarats i les propostes diverses van eixir: Parc de l’Astronomia, de Saturn, del Forat Negre, de la Via Làctia. Finalment la proposta d’anomenar-lo Parque de la Estrella Polar va rebre el suport majoritari de l’alumnat i va ser el nom elegit.

El divendres 30 d’abril, amb una quasi quart creixent de Lluna ben visible, va ser el dia escollit per fer els actes.

Pel matí, entrevistes amb les ràdios locals, Radio Requena i Radio Utiel i més tard parle amb el corresponsal de Levante a Requena.

I així a mitjan vesprada, marxem la colla d’astrònoms, sènior i júniors, del departament d’Astronomia i Astrofísica i de l’Associació d’Astronomia de la Universitat de València per una autovia A3, direcció Madrid, mentre en direcció contrària milers de cotxes en cues llarguíssimes tractaven d’envair les poblacions costeres en el llarg cap de setmana de l’1 de maig i del “2 de Mayo”.

L’alcaldessa ens espera a la porta del Salón cultural de Fuenterrobles. Amablement m’ensenya el nou parc que s’hi troba a la vora. Plantes joves, jocs infantils i passeres per al públic.

Davant d’un nombrós públic present vaig anar explicant les característiques de l’Estrella Polar, les històries mitològiques de les constel·lacions pròximes i la tràgica vida de l’astrònoma Henrietta Leavitt que descobrí la manera de mesurar la distància a les galàxies.

Després sopar pantagruèlic a base d’embotit de la comarca, coca i pastissets, postre i café per a tots els presents.

La segona part de la visita consistia en una observació popular. Muntem els telescopis en el nou Parque de la Estrella Polar però el cel que fins a aquest moment està ben ras comença a ennuvolar-se ràpidament i ens amaga les constel·lacions, Saturn i la Lluna. El temps passa i la cosa no millora per la qual cosa se suspèn l’observació. Decidim que tornarem al poble per mirar el cel més endavant per acabar la inauguració.

La comitiva de Burjassot acabem en un pub del poble per prendre un calentet ja que feia una frescoreta intensa i en eixir…. El cel s’havia tornat a arrasar!!

Així que tornem a muntar els telescopis a la 1:00 en el poliesportiu i ràpidament s’apleguen xiquets i mares amb alguns astrònoms aficionats del poble. El reconeixement de constel·lacions, la manera de trobar l’Estrella Polar i sobre tot la visió dels cràters lunars i el planeta Saturn encisen l’audiència. Un nen curiós pregunta per la formació de la Lluna. Li conte la teoria usual del xoc d’un cos contra la prototerra per formar dos nous cossos: la Terra i la Lluna. I ell contesta:

– Pues menos mal que nos ha tocado el trozo bueno!

I em va desmuntar….

Foto: Dibuix d’un xiquet sobre el nom del parc. Enric Marco

Actualització:
Ahir, Pepe Ferrer, corresponsal de Levante-Requena publicà un article al diari sobre la visita i inauguració de Fuenterrobles. Pose les pàgines com a fitxers adjunts.

Un parc astronòmic a Fuenterrobles (pàgina 1)
Un parc astronòmic a Fuenterrobles (pàgina 2)

Dijous 7 de maig 2009



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de IYA2009 per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent