Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Publicat el 1 d'abril de 2009

100 hores d’astronomia

Aquesta setmana és la festa mundial de l’Astronomia. El projecte de les 100 hores d’astronomia pretén fer participar el major nombre de persones en l’observació del cel. Aquest esdeveniment a nivell planetari té més de 1500 activitats registrades en 130 països de les quals unes 200 a Espanya. Durant 4 dies seguits es faran observacions populars del cel amb telescopis, connexions des de grans observatoris, tallers d’astronomia, xerrades, etc… Serà, segurament l’acte de divulgació científica públic major de la història.

Aquest és un projecte pilar de l’Any Internacional de l’Astronomia 2009. Se celebrarà a tots els llocs del planeta.

Associacions d’aficionats i observatoris urbans faran observacions per a tots els públics mentre que grans observatoris faran connexions via internet.

L’objectiu principal d’aquesta activitat d’abast mundial serà que el major nombre de públic simultàniament observe el cel.

Del 2 al 5 d’abril de 2009 es faran observacions diürnes i nocturnes obertes a tots els públics. El Sol, la Lluna, planetes i nebuloses seran els objectius principals dels telescopis.

Les “100 hores d’Astronomia” tindrà lloc des dijous dia 2 fins el diumenge, 5 d’abril. Això inclou dos dies lectius, ideal per a estudiants i professors en centres docents i un cap de setmana, més adequat per a activitats al carrer amb associacions d’aficionats a l’astronomia per a tota la família. S’ha elegit aquests dies ja que la Lluna estarà en quart creixent, la qual cosa és ideal per a observar-la al començament de la nit.

La Universitat de València participa en les activitats de les 100 hores d’Astronomia des del campus de Burjassot i des de les instal·lacions de l’Observatori Astronòmic a Aras de los Olmos. Pràcticament totes les activitats seran obertes a tot els públics.

El departament d’Astronomia i Astrofísica té programat durant el dijous i divendres a les seues instal·lacions de l’Aula d’Astronomia una observació continuada del Sol amb els seus telescopis. Cal destacar que el seu radiotelescopi també seguirà la nostra estrella i mostrarà al qui vulga acostar-s’hi com funciona.

Es faran alguns tallers didàctics amb la llum i es connectarà amb els observatoris més importants del món per webcast.

Les nits de dijous i divendres dos grups, un d’estudiants de l’IES Juan de Garay i un altre grup de gent del programa Nit de Divendres, Nit d’Estrelles, visitaran l’Aula d’Astronomia.

Les activitats a l’Aula d’Astronomia només duraran dijous 2 i divendres 3 d’abril.

Els estudiants de l’Associació Astronòmica del Campus tenen també un ampli programa d’activitats que inclou observacions del Sol, un taller de construcció de rellotges de Sol, xerrades, jocs astronòmics. Finalment el cap de setmana faran alguna eixida d’observació a alguna zona amb baixa contaminació lumínica.

L’Observatori Astronòmic oferirà la retransmissió en directe de les observacions astronòmiques que es realitzaran en l’Observatori de Aras de los Olmos de la Universitat de València del 2 al 5 d’abril des de les 21:00 hores a 02:00 hores.

Observaran els objectes celestes d’interés que es troben sobre l’horitzó en cada moment de la nit (planetes, galàxies, nebuloses, cúmuls d’estrelles….).

Més informació en els horaris d’activitats de l’Aula d’Astronomia, l’Associació d’Astronomia i de l’Observatori Astronòmic. i el formulari d’inscripció pot obtenir-se al node espanyol: 100 horas de astronomia.

Webs:

www.uv.es/aia2009
www.uv.es/aulaastronomia

www.uv.es/daa
www.uv.es/obsast
asoastrouv.blogspot.com



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de IYA2009 per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent