Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

La sorprenent desaparició dels anells de Saturn

Si la pluja, la neu i el fred us deixen observar el planeta Saturn amb el vostre telescopi, veureu un planeta totalment inusual.

El tret més característic de Saturn, els seus anells, ha desaparegut. Aquest fet que passa 1 o 3 vegades cada 15 anys, és causat per la canviant geometria de les òrbites de Saturn i la Terra.

Els últims anys els anells han anat inclinant-se i ara només queda una fina línea negra que separa els dos hemisferis nord i sud de Saturn. Els anells vistos des de la Terra tenen ara mateix un angle de 0.8º, tan prim com un full de paper.

El mínim, però, ocorrerà el pròxim 4 de setembre de 2009 quan veurem els anells amb angle 0º, és a dir, els veurem totalment de perfil. No ho podrem veure ja que Saturn es trobarà en direcció al Sol.

Tot és questió de geometria. Quan la Terra, en el seu camí al voltant del Sol, creua el pla dels anells, aquests desapareixen de la vista dels terrestres. Això passa 1 o 3 vegades, sempre un nombre senar, en cada mitja òrbita saturniana.

Galileo Galilei també observà aquest fenomen però no el sabé explicar….

Segueix …

Galileo Galilei observà Saturn el juliol de 1610 amb el seu telescopi després d’haver descobert els satèl·lits de Júpiter l’any anterior. Li deia al seu protector, el Duc de Florència:

He descobert una altra meravella molt estranya, de la qual vull fer esment a la seua Excel·lència…, mantenint-ho en secret, fins al moment en que el meu treball siga publicat….
L’estel de Saturn no és una estrella única, sinó que està composada de tres, les quals quasi es toquen, mai canvien o es mouen una relativament a les altres i estan posades en una fila al llarg del zodíac, la mitjana essent tres vegades més gran que les laterals i estan situades en aquesta forma: oOo.

El desembre de 1612, Galileo detalla que els cossos laterals han desaparegut. El científic prediu encertadament que tornaran però la natura dels “cossos laterals” sempre serà un misteri per al toscà. Ara sabem que aquell any la inclinació dels anells era molt petita i que, per tant, aquests eren inobservables amb un telescopi primitiu.

Si voleu tindre més informació sobre Galileo i Saturn mireu ací. Aquest text està dins del Galileo Project

El gran avantatge d’aquesta geometria efímera és que quan tenim els anells en aquesta configuració la seua brillantor desapareix i és molt més fàcil descobrir nous satèl·lits al voltant de Saturn.

Ben gaudiu de la “desaparició” dels anells. El pròxim creuament dels anells serà el 2038. 

Foto: Saturn fotografiat per Efrain Morales Rivera.
Foto adjunta: L’astrònom aficionat Efrain Morales Rivera d’Aguadilla, Puerto Rico, ha estat seguint Saturn els últims anys i ha creat la següent composició.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sistema solar per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent