Pols d'estels

El bloc d'Enric Marco

Fotografiat el primer planeta al voltant d’un altre estel

Tard o d’hora havia de passar. Al final l’han caçat. Un equip de la Universitat de Toronto, al Canadà, ha aconseguit una imatge històrica en la que un estel llunyà mostra, al seu costat, un altre objecte brillant, que els astrònons asseguren que és un planeta calent i jove.

Per a aconseguir-ho han hagut d’utilitzar un dels telescopis més grans del món, un del duet de telescopis Gemini, al bell cim del Manau Kea, allà a les llunyanes illes Hawai.

És la primera vegada que hem vist directament un objete amb massa planetària probablement en òrbita al voltant d’una estrella com el nostre Sol“, ha afirmat David Lafrenière, autor principal del treball. “Si confirmem que aquest objecte es troba realment lligat gravitacionalment a l’estrella, suposarà un gran pas cap avant“.

Segueix …

Des de 1995 sabem que el nostre sistema solar no és l’únic de la Galàxia. Estels semblant al Sol estan essent estudiats intensament per a descobrir els cossos planetàris al seu voltant.

Tanmateix trobar-los no és gens fàcil. La intensa brillantor de l’estel amaga la dèbil lluïssor dels petits cossos que orbiten al seu voltant. Els astrònoms, però, han trobat la manera de descobrir-los. El moviment d’aquests planetes al voltant de les seues estrelles fa variar lleugerament en l’espai la posició d’aquestes. L’estrella es balanceja una mica ja que és “estirat” pel seu planeta en òrbita. És el mateix fenomen del ballarí que fa girar la ballarina i ell es balanceja una mica.  

Aquest moviment és tan menut que només es pot observar usant la tècnica de l’espectrocòpia que estudia les línees espectrals de les estrelles.

Aquesta delicada tècnica ha permet descobrir fins ara uns 300 nous sistemes planetaris, però no s’havia aconseguit cap imatge dels planetes.

Això és el que ha aconseguit ara l’equip de la Universitat de Toronto. En un article enviat a la revista Astrophysical Journal Letters, (preprint) els astrònoms expliquen els detalls del descobriment que ha tingut lloc dins d’un estudi de 85 estels semblants al Sol.

La imatge s’ha observat als telescopi Nord del conjunt dels 2 telescopis Gemini de 8,1 m. a Hawai. A més a més la imatge s’ha obtingut utilitzant la tècnica de l’òptica adaptativa que permet corregir les deformacions de la llum de les estrelles mitjançant un sistema que deforma l’espill del telescopi al mateix temps per a que la imatge final del cel siga correcta.

L’estel 1RXS J160929.1-210524 és jove i rau a uns 500 anys llum de la Terra. A la imatge presenta, al seu costat, un company que sembla un planeta. Els científics han obtinguts espectres per confirmar la natura del company que té una massa 8 vegades major que Júpiter. Tanmateix el planeta es troba a unes 330 unitats astronòmiques de l’estrella. (1 unitat astronòmica, UA, és la distància de la Terra al Sol). En comparació, Neptú, orbita el Sol a només 30 UA. Caldrà explicar la raó de que un planeta es trobe tan lluny de la seua estrella.

L’estel és semblant al Sol però molt més jove.

Ací podeu veure el comunicat de premsa i la taula de paràmetres del sistema estel-planeta.

A veure quan s’obté la imatge d’un planeta tipus terrestre….

Foto: Imatge de l’estel 1RSX J160929.1-210524 i del seu probable company d’unes 8 masses de Júpiter (dins del cercle roig). Aquesta imatge és una composició dels filtres en les bandes infraroges J, H i K. Totes les imatges estan obtingudes amb el sistema d’òptica adaptada i del  Near-Infrared Imager (NIRI) en el telescopi Gemini North. Crèdit: Gemini Observatory.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de La Galàxia per Enric Marco | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent