A tall d'invocació

blog d'Enric Balaguer

8 de juny de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Personalitats esmunyidisses

Sovint em trobe amb gent amb una mena de personalitat que, com la de l’histèric o la de l’obsés, es caracteritza per una conducta especial. No ho veig tant com una patologia, com una mena de comportament evitatiu. Sovint se’n parla de la por escènica i açò deu ser com una variant inversa. No sé si tot va per ací, però la mena de personalitat que tracte de descriure tendeix a amagar-se a l’hora de la veritat. Però abans es fan els interessants, com si ho sapigueren tot i estigueren per damunt de tots.
Després, però, el que fan és esquivar qualsevol encontre, perdre’s, esmunyir-se sota qualsevol pretext. Efectivament, tenen un grau molt baix d’autoestima i reaccionen de manera com si pensaren que la realitat no és l’adequada per a demostrar la seua vàlua. (n’hi ha més)

Un dels seus trets més destacats és la manca autèntica de compromís. Parlen de tot, arreglen el món en allò més difícil, fan conferències sobre com han de fer-se les coses, però en arribar l’hora de la veritat se’n va. Desapareixen. Si han de posar diners, no ho fan; si han de manifestar-se, tampoc; si convé anar a una reunió, hi posen una excusa. Ni són de cap sindicat, ni de cap partit, ni de cap associació. Ara això sí, sempre et fan una conferència sobre el que calga: ho saben tot. Són esmunyidossos i estableixen uns vincles precaris amb la gent. (És clar!, mai no te’n fies d’una persona així.) I això és causa de conflictes i de malestar per les dues bandes. No és ben bé la personalitat histriònica, que necessita ser sempre el centre d’atenció; tampoc l’obsessiva rígida i autoculpabilitzadora. Potser són una variant del narcisista?
Us trobeu amb gent així? Quins són els components que hi afegirieu?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!