“Vella” cultura de l’aigua

La meva mare em comenta que sempre paga el mateix per la factura de l’aigua. Li demano que me l’ensenyi, ja que és estrany que no hi hagi cap variació entre l’estiu i l’hivern. Quan aconsegueixo desxifrar la factura, me n’adono que el tema és ben senzill. Hi ha un mínim de consum a pagar, independentment del consum real que en el seu cas és força inferior.

Ella que és més ecologista que no pas jo, no gastarà més per arribar al mínim, però em pregunto per quina raó hi ha aquesta mena de penalització absurda pels consums baixos.

Quan es parla de “nova cultura de l’aigua”, suposo que vol dir en molts
aspectes recuperar la “vella cultura de l’aigua”, es a dir, la de
l’aprofitament, la de la reutilització etc… Suposo que vol dir baixar
“els mínims” de consum o directament treure’ls, perquè qui per raons
diverses consumeix molt poc no hagi de pagar una aigua que no gasta.
Publicat dins de Calaix | Deixa un comentari

  1. No sé a quina companyia paga l’aigua la teva mare, i per tant no em veig en cor de generalitzar, sinó únicament de parlar d’Aigües de Barcelona, que és on pago jo.

    La factura d’AGBAR consta de tres conceptes diferents:

    a) La quota de servei, que es justifica pel fet que, es gasti més aigua o no se’n gasti tanta, hi ha unes infrastructures fixes que s’han de mantenir. És erroni, doncs, el concepte de ‘mínim consum’ (com també ho és aplicat a l’electricitat: no hi ha ‘mínims’).

    b) El consum d’aigua: hi ha diversos trams. Més amunt de 18 m3, el preu del metre cúbic es duplica: per tant hi ha un bon incentiu per estalviar-ne.

    c) Cànons i taxes, els uns vinculats a l’aigua (cànon de l’aigua i clavagueram) i d’altres que no (taxa de residus). Aquest bloc per a consum mitjans pot ser de l’ordre del 50% de la factura, i per a consums petits encara més.

    Espero que a ningú se li acudirà d’engegar una campanya d’estricta proporcionalitat – que seria lesiva per a l’estalvo -, com l’absurda campanya del pagament dels pàrkings per minuts que, com és notori i ja era previsible, no ha servit per a res.

  2. Albert, m’he tornat a mirar amb calma la factura de l’Empresa d’aigües i serveis Cervera i la Segarra (EASCS), i sí, efectivament es recull un mínim de consum de 18m3, a un preu el m3 de 0,827 €.  És l’existència d’aquest mínim el que trobo discutible.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.