Aung San Suu Kyi

(Publicat a tskv.cat)

Segurament els símbols, quan es tracta de persones, estan plens d’ambigüitats precisament perquè son persones de carn i ossos amb històries apassionants, decisions encertades i altres discutibles, cercles de poder que els envolten o interessos econòmics amagats. A vegades és tanta la necessitat que tenim d’aquests símbols que correm a pujar als altars persones que després ens “defrauden o ens fallen” amb les seves actuacions.

No obstant alguns d’aquests símbols han passat la ITV de la història sobretot per què la seva biografia ha quedat marcada per anys i anys de repressió política i d’empresonament. Ha estat el cas de Nelson Mandela a Sudàfrica i està sent el cas d’aquesta birmana que ha protagonitzat silenciosament, les revoltes a Burma del setembre passat. Filla d’un general birmà assassinat, ha passat onze dels darrers divuit anys detinguda per la junta militar d’aquest, fins ara, desconegut país asiàtic. Aïllada molts cops de la seva pròpia família (el seu marit morí de càncer el 1999) ha dedicat tots aquests anys a estudiar i preparar-se per si arribat el moment es produeix un canvi polític al país que permeti l’arribada de la democràcia. La seva aparent fragilitat física i el seu somriure seré, amaguen una determinació insubornable. El 2002 quan fou alliberada de manera temporal algú li preguntà si havien valgut la pena tants sacrificis i ella simplement va respondre “Vaig fer una elecció, per tant no he fet cap sacrifici”. És aquesta mena de decisions les que donen als símbols, als autèntics símbols, una força que de tant humana ens sembla a vegades sobrehumana.

Aung San Suu Kyi ha esdevingut doncs un símbol, potser ambigu i limitat com tots, però un símbol provat pels anys i per una de les tortures més horribles que es pot infringir a un ésser humà: la manca de llibertat i d’esperança.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.