La Forastera

Taíza Brito

Brasil mostra la cara més cruel a les xarxes

Sòrdida reacció a la mort de la dona de l’ex-president Lula da Silva

El discurs de l’odi ha trobat un gran amplificador a les xarxes socials a tot el món. Al Brasil no és pas diferent i aquesta setmana ha traspassat totes les línies vermelles imaginables. El blanc de les ires ha sigut l’ex-primera dama Marisa Letícia, dona de l’ex-president Luís Inácio Lula da Silva, que morí dijous.
Des del 24 de gener, dia en què va entrar a l’hospital després d’un Acident Vascular Cerebral, la Marisa va patir tota mena d’insults i desqualificacions a la xarxa. La manca de respecte a la pacient i a la seva família va començar per part d’alguns metges, que van filtrar exàmens, fotos i diagnòstics per la premsa i en grups de Whatsapp.
La filtració va ser feta per la reumatóloga Gabriela Munhoz, de l’Hospital Sírio Libanês. La metgessa va divulgar en grups de Whatsapp dades de l’informe mèdic de Marisa, mentre l’equip d’urgències encara tractava de salvar-li la vida. No cal dir que es tracta d’informacions sigiloses d’un pacient.
A partir d’aquí, les dades es disseminaren en altres grups de metges d’altres hospitals i es generaren les primeres demostracions d’odi, acompanyades fins i tot de recomanacions de com fer morir la pacient més ràpid. L’urologista Michael Hennich, va fer moltes bromes de mal gust la situació de la dona de Lula da Silva.
Però el més cruel va ser el neuròleg Richam Faissal Ellakkis, que criticà i insultà els seus col•legues de professió que en aquells moments estaven, de fet, aplicant els procediments correctes.
Les seves paraules, de jutjat de guardia, foren: “Aquets fills de puta estan intentant estancar l’hemorragia. Han d’aturar el procediment. Així, obrirà la pupil•la i el diable l’abraçarà”, referint-se que d’aquesta manera Marisa es moriria d’una vegada, (informacions d’O Globo, traducció lliure d’una servidora).
Els comentaris dels metges van saltar a les xarxes socials, on van generar una onada de comentaris semblants o pitjors en contra la moribunda, contra Lula i els seus fills i nets. El respecte pel dolor aliè va perdre tot el sentit. Els desitjos explícits per a que la dona de Lula es morís es van multiplicar.
És clar que aquest comportament va generar indignació a l’altra banda. Molta gent, entre ells periodistes graduats, van rebutjar aquest comportament. Aquests metges, que haurien de preuar per l’ètica professional, van esquinçar els juraments als principis d’Hipòcrates.
Ni Lula da Silva ni cap membre de la seva família ha comentat el què ha passat. Al contrari, a través del Facebook van agrair les demostracions d’afecte i de solidaritat. Ahir, van autoritzar que els òrgans de la Marisa siguin donats.
L’hospital, per la seva banda, va fer fora la metgessa, que no es va pronunciar, mentre el col•legi de metges de São Paulo ha començat a investigar el cas.
Ahir, molts dels adversaris polítics de Lula van anar a l’hospital en solidaritat, entre ells l’ex-president Fernando Henrique Cardoso i l’actual president Temer. En una demostració de respecte, deixant clar que no es pot confondre vida privada amb política i en un intent de restaurar la cordialitat com un atribut essencial del caràcter brasiler.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General | s'ha etiquetat en , , , per laforastera | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent