Per a tots els gustos

La vida és molt complexa. Tot en aquesta vida ho és.

27 de juliol de 2015
1 comentari

En Boadella reescriu DON CARLO de Verdi i en Felip II és ara en Michael Landon

Libro Dom Carlos de Schiller publicado en 1787Fa poc de temps, vaig veure als carrers de Madrid uns cartells que hi anunciaven la propera estrena de l’òpera DON CARLO de Giuseppe Verdi. Quan vaig veure el nom d’Albert Boadella com a director d’escena, em va sorprendre, doncs ja coneixem que aquesta obra és tabú pels senyors del PP. Recordem com van boicotejar-la fa trenta anys, quan una companyia estrangera la volia representar al Monestir d’El Escorial.

Ara, en Boadella ha fet una versió “políticament correcta”, i l’ha refet canviant de dalt a baix el personatge d’en Felip II a la funció: en comptes d’un rei tirà i prepotent amb el seu fill, ara és una mena de Michael Landon de “La casa de la pradera”.

Diu el dramaturg que “ya estábamos hartos del Felipe II detestable”, i vol reivindicar-ne el seu paper de mecenes cultural i tota mena de detalls que desconeixíem d’ell, volent acabar així amb la “leyenda negra”. El Rei Felip VI va assistir als assajos, i el seu pare, en Joan Carles I, hi anirà a l’estrena.

És a dir, que han fet el mateix que en vol fer la gent, sobretot política, quan alguna obra artística no els agrada: refer-la al seu gust, i a sobre, fer que un dolent esdevingui un heroi o un sant. Si fan ara això amb el DON CARLO, què no faran amb les obres catalanes, per exemple?

En Felip II va tenir encerts, però també va ser un tirà, i no em crec aquest intent de pujar-lo cap a una mena d’altar. En Boadella ja és lacai de la Monarquia que atacava fa quatre dècades.

  1. El problema d’en Boadella crec que no s’ha de buscar en raons ideològiques. Crec que és un trastorn psicològic d’enaltiment del seu ego i del seu orgull (recordem, si més no, la seva lamentable actuació en el cas “La Torna”).

    Si a això li afegim el que molt bé deia Francisco de Quevedo: “Poderoso caballero es don dinero”, doncs ja tenim l’entrellat una mica més clar.

    Tot molt lamentable…

    Atentament

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!