Per a tots els gustos

La vida és molt complexa. Tot en aquesta vida ho és.

7 de desembre de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Els Encants Vells de Barcelona canviaran d’ubicació

EL FUTUR D’UNA LLOTJA DE BARCELONA

Els Encants assumeixen amb neguit la nova i moderna era del mercat

Reivindiquen la venda a l’aire lliure i lamenten que l’edifici canviï barraques per «botigues de luxe»

Els comerciants veterans tenen por que el trasllat faci perdre «tota l’essència i autenticitat» del recinte

Dimarts, 6 de desembre del 2011ImprimirEnviar aquesta notíciaAugmentar/ Reduir text
CARLOS MÁRQUEZ DANIEL / Barcelona 

ala mateixa parada es pot veure a terra un teclat al qual li falten tecles, flors de plàstic, un bodegó, una nina negra i dos taüts de «roure del bo». Els fèretres surten a mil euros la parella, com els mitjons, que també van de dos en dos i estan a tres euros. «¿Estan buits?». «Sí, ningú a dins, ¿quant en vol pagar?», mercadeja un jove marroquí que fa venir al cap La vida de Brian i el cèlebre regateig amb carbassa de regal. Una noia ofereix a brams «calçotets Cleilin Klein a cinc leuros», i una senyora gran ven el seu gènere cridant «Tinc perfum, ¡cariñín!». El mercat dels Encants, a la plaça de les Glòries, destil·la una aroma i un ambient únics a Barcelona; una autenticitat que els comerciants tenen por de perdre quan els toqui traslladar-se a la nova llotja que es construeix a la confluència del carrer de Castillejos amb l’avinguda Meridiana. Ho veuen com una oportunitat, però el romanticisme és més fort que ells i les seves paraules traspuen un lent comiat d’un important tros de la història de Barcelona.

 

zoomAspecte que oferia ahir a mig matí una de les parades a l'aire lliure dels Encants.

Aspecte que oferia ahir a mig matí una de les parades a l’aire lliure dels Encants. JOAN CORTADELLAS

zoomImatge feta ahir del solar on es construeixen els Encants, a Castillejos amb Meridiana, on ahir es va tallar un carril de circulació.

Imatge feta ahir del solar on es construeixen els Encants, a Castillejos amb Meridiana, on ahir es va tallar un carril de circulació. JOAN CORTADELLAS

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en lapágina 34 de la secció de cv Gran Barcelona de l’edició impresa del dia 06 de desembre de 2011VEURE ARXIU (.PDF)

PDF

Edició Impresa

.PDF

Ignasi Salvat treballa al passadís dels antiquaris des de fa 40 anys. Aprofitarà per jubilar-se perquè no vol formar part d’aquell «petit Corte Inglés que no tindrà res a veure amb els Encants». No li agrada gaire parlar del tema; es nota la seva estima per tot el que l’envolta i el seu malestar per un model de ciutat que es dedica «a carregar-se tradicions que funcionen i que es copien a tot Catalunya». «¿Quin poble no té els seus propis Encants inspirats en nos-altres? -reflexiona-. ¿Que no veuen que necessitem estar a l’aire lliure com el mercat de les Puces de París?» L’Ignasi té a dins un parell de clients que han vingut a emportar-se un armari. ¿I què farà amb tot el material que li quedi el dia del tancament? Farà el que es fa cada matí: muntar una subhasta al centre del mercat i distribuir tota la seva mercaderia entre la resta de paradistes.

PISPES ALS PASSADISSOS / Maria Sánchez té 82 anys i és filla d’un dels fundadors dels Encants actuals. Explica que d’aquells inicis només queda un home de 90 anys que es diu Barberà i que ve molts dies. Avui -ja és mala sort- no hi és. Agafada a la bossa com si li anés la vida, la Maria explica que el mercat ja no és un lloc segur perquè hi ha «molts pispes». Sobre el nou mercat, lamenta que es passi de «les barraques a les botigues de luxe», i surt en defensa de l’honor del recinte al recordar que anys enrere venien «molts marquesos a comprar antiguitats encara que estiguessin exposades a terra». «Amb un edifici tan modern es perdrà l’essència i passarà a ser un mercat més sense personalitat pròpia», retreu.

El mateix devien pensar els culers que van passar del camp de les Corts al Camp Nou, o els clients del mercat de Santa Caterina: tota renovació té un component de melancolia, de temor a perdre l’origen. L’Adrià, amb 20 anys dedicats a la venda de quadros i antiguitats, prefereix veure un halo d’«oportunitat» en tot aquest assumpte. S’estimaria més quedar-s’hi «perquè els canvis són traumàtics», però té reservada plaça al nou edifici -la va pagant cada mes fins a cobrir el 10% que assumeix el comerciant- i encara «la futura etapa en positiu». «El que hauria de preocupar és que aquesta ciutat s’està quedant sense antiguitats. Ja no es buiden pisos vells de l’Eixample com abans», observa.

El Juan, la Paqui i un altre Juan, tots jubilats, xerren al costat d’una parada de cables per a mòbil. Fa 30 anys que compren i busquen «l’oferta i aquella peça que saps que només la trobaràs aquí». Els botiguers es van fent grans i s’està perdent la tradició, coincideixen. Malgrat això, prometen que seguiran fidels al mercat sigui on sigui. Com se sol dir, el continent només dóna la forma. El que interessa, la substància, estarà en el contingut, en la capacitat del comerciant de mantenir intacta la màgia dels Encants.

EXPOSICIÓ | FOTOGRAFIES DE LA FIRA DE BELLCAIRE | PROPOSTES DIMARTS. 14.6. 2011

L’exposició, organitzada per l’Arxiu Històric del Fort Pienc, recupera una vintena de fotografies de gran valor artístic i documental realitzades per David de Moragas Maragall.

Els Encants Vells, anys 50

Dimarts, 14 de juny del 2011ImprimirEnviar aquesta notíciaAugmentar/ Reduir text
BLANCA ESPACIO
BARCELONA

El mercat dels Encants Vells, un dels més antics d’Europa, té els dies comptats. El seu trasllat a un modern edifici, previst per a finals del 2012, forma part del pla de reforma de la plaça de les Glòries. La Fira de Bellcaire, que és el seu nom oficial, continuarà existint, però el seu futur com a mercat de venda ambulant i nòmada té data de caducitat. Per aquest motiu l’exposició que es pot veure fins al dia 30 al centre cívic Ateneu Fort Pienc té més interès que mai. Perquè llega al futur les imatges d’un espai condemnat a desaparèixer.

 

zoomVenedors de la Fira de Bellcaire, el 1955.

Venedors de la Fira de Bellcaire, el 1955. DAVID DE MORAGAS MARAGALL

zoomDetall d'un tendal artesà del mercat.

Detall d’un tendal artesà del mercat. DAVID DE MORAGAS MARAGALL

zoomLes fotos del mercat dels Encants Vells fetes el 1955 deixen testimoni d'un espai condemnat a desaparèixer.

Les fotos del mercat dels Encants Vells fetes el 1955 deixen testimoni d’un espai condemnat a desaparèixer. DAVID DE MORAGAS MARAGALL

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en lapágina 34 de la secció de cv Gran Barcelona de l’edició impresa del dia 14 de juny de 2011VEURE ARXIU (.PDF)

Titulada Encants Vells, l’exposició mostra una vintena de fotografies inèdites del mercat realitzades als anys 50 per David de Moragas Maragall (Barcelona, 1937). Està organitzada per l’Arxiu Històric del Fort Pienc, un petit grup de veïns que lluiten de manera destinteresada per recuperar la memòria d’un dels barris més desconeguts de l’Eixample.

Nét del poeta Joan Maragall i fill del psiquiatre Jeroni de Moragas, el David va treballar com a fotògraf per poder pintar, que era la seva vocació. Va fer les fotos el 1955. «Aquella va ser la meva primera incursió per la ciutat amb la càmera a la mà», explica. Va ser una experiència de risc. El van insultar, el van amenaçar. Les fotos estaven prohibides. Va haver de camuflar la càmera per poder disparar. El resultat són 18 imatges de gran valor artístic i documental que ofereixen una visió de com

era el mercat i la seva gent.

Els Encants Vells avui no són com abans. Les parades segueixen acumulant trastos vells, però cada vegada hi ha més material nou. Molts venedors han canviat, també la clientela. «Tot està més ben muntat, però no té l’encant d’abans», lamenta el David mentre mira les seves fotos.

INICI DEL PROJECTE

Les obres als nous Encants afecten el trànsit de la Meridiana

Dilluns, 5 de desembre del 2011ImprimirEnviar aquesta notíciaAugmentar/ Reduir text
EL PERIÓDICO
BARCELONA 

Els treballs previs per instal·lar la coberta del nou mercat dels Encants, a 25 metres d’altura, comportaran des d’avui fins al 22 de gener talls parcials en un tram de la Meridiana, una de les principals vies d’accés i sortida de Barcelona. Segons va informar ahir l’ajuntament, les afectacions de trànsit comprendran el tram que va de Glòries fins al carrer de Castillejos, i els comerciants es traslladaran a la cruïlla a principis del 2013 sempre que es compleixin els terminis i hi hagi diners per pagar els 56 milions que costarà l’obra.

 

zoomImatge virtual del mercat.

Imatge virtual del mercat.

Edició Impresa

Edició Impresa

Versió en .PDF

Informació publicada en lapágina 37 de la secció de cv Gran Barcelona de l’edició impresa del dia 05 de desembre de 2011VEURE ARXIU (.PDF)

Els treballs ocuparan la vorera del costat Llobregat de l’avinguda i un carril de circulació per poder muntar les torres de suport auxiliar de l’estructura metàl·lica de la coberta, que inicialment s’instal·larà a 17 metres d’altura. La superfície definitiva, a 25 metres d’altura, es preveu executar-la en diverses fases durant la primavera de l’any que ve.

ALT COM EL TEATRE NACIONAL / El nou mercat dels Encants comptarà amb dues plantes subterrànies destinades a aparcament, una que serà per als clients i una altra per als comerciants, que també tindran la possibilitat de fer-la servir com a magatzem. La joia de la corona d’aquest nou projecte serà el sostre que presidirà l’estructura. Es tracta d’una gran superfície formada per paral·lelograms i triangles que pujaran fins a una cota màxima de 28 metres, més o menys la cornisa del pròxim Teatre Nacional. El terra serà de panot, la rajola típica barcelonina, per emfatitzar que no es tracta d’un edifici en voga, sinó més aviat d’una plaça o carrer cobert.

EL MEU COMENTARI:

Els Encants Vells de Barcelona, els quals conec ben bé perquè hi anava molt sovint a comprar-hi tota mena de coses barates però útils, en poc de temps canviaran la seva ubicació i s’hi aniran cap a una altra, tot i que n’hi ha queixes de que treurà personalitat i essència a aquesta parada entranyable de la ciutat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!