Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

11 de juliol de 2008
2 comentaris

Xavier Romeu, en la memòria

La nit de l’onze al dotze de juliol de 1983 Xavier Romeu Jover va morir víctima d’un accident de trànsit prop de Vilafranca del Penedès. Havia nascut l’any 1941 a Barcelona tenia, doncs, quaranta-un anys en el moment de la seva desaparició.

 

Xavier Romeu fou militant independentista, lingüista, escriptor i professor universitari a Tarragona, a les dependències que des dels anys setanta hi havia establert la Universitat de Barcelona. Havia estudiat a Praga entre els anys 1968 i 1970, essent testimoni directe de la revolta antisoviètica coneguda com a “Primavera de Praga”, l’any 1968. Retornat a Catalunya desenvolupà la seva creativitat com a autor teatral amb “Els mites de Bagot” i “Preguntes i respostes sobre la vida i la mort de Francesc Layret, advocat dels treballadors de Catalunya”, el 1970. L’any 1975 guanyà el premi Víctor Català de literatura amb “La mort en punt”. A més coordinava la secció de llengua catalana de la Universitat Catalana d’Estiu.

Xavier Romeu desenvolupà una compromesa activitat patriòtica: l’any 1976 participà a les Jornades de Debat sobre els Països Catalans i és l’autor del pròleg del llibre que aplegà les ponències presentades. L’Onze de setembre de 1977 fou el presentador de l’acte independentista del Fossar de les Moreres i el novembre del mateix any impulsà la celebració de la conferència d’organitzacions d’esquerra independentista. L’any següent s’incorporà al PSAN formant part del comitè executiu fins a la seva mort.

Després del seu traspàs els seus amics i companys constituïren l’associació que porta el seu nom, de la qual vaig ser president entre el 1988 i el 1991, quan funcionava a Tarragona un casal independentista que duia el seu nom. Home intel·ligent, de caràcter obert i sorneguer, bon conversador es feia estimar pels amics i respectar per tothom. La nit de l’accident l’acompanyava el ceramista d’Altafulla Martí Royo, bon amic seu, i dissortadament desaparegut també a la plenitud de la seva creativitat pocs anys més tard.

Jordi Moners va publicar al Diari de Barcelona el 24 de juliol d’aquell any un article, “Xavier Romeu: la ploma i el spray”, ple de sensibilitat que reflecteix perfectament el caràcter combatiu i creatiu d’aquest insigne patriota i intel·lectual prematurament traspassat.

  1. Bon dia Jaume.
    Em complau molt que recordis les persones compromeses amb la nostra causa. Fa anys vaig llegir un article a la revista Lluita sobre la persona del Xavier Romeu, un bon patriota que sempre es va mantenir a primera línia i que se’l va endur un maleït revolt. Trobo que fóra interessant que publiquéssis l’article del Jordi Moners, al que et refereixes.
    Arreveure amic.
    Anton Salvat  

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!