Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

1 de novembre de 2007
2 comentaris

Atemptats 11-M: sentència previsible

Avui els diaris van plens d’informacions i comentaris al voltant de la sentència dictada per l”Audiencia Nacional” sobre els atemptats comesos l’onze de març del 2004 a Madrid. 

Pocs analistes enfoquen el tema des d’una perspectiva nacional catalana, un dels que si ho fa des de les pàgines de l’Avui és Guifré Montoto, expert en seguretat i terrorisme islamista. En Guifré també col·labora amb el Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya, (http://www.ceec-cat.org), una entitat que dirigeixen David Bajona i Jaume Fernàndez i que és de les poques que estudia el gihadisme internacional en clau catalana.  Aquest amic, i company de partit, titula el seu comentari a l’Avui simplement així: “Sentència previsible” i defuig d’entrar en les trifulques entre el PP i el PSOE sobre el contingut de la decisió judicial. Com a catalans allò que ens ha de preocupar del gihadisme és que no trobi en la nostra societat complicitats que permetin arrelar la radicalitat religiosa i l’odi social. L’Estat, que és qui té els mitjans per fer fer una políitica de seguretat preventiva, què ha fet des d’aleshores ençà ?

El nacionalisme espanyol més agressiu ha intentat regirar el dolor i la indignació social que aquells assassinats van generar contra l’independentisme basc a base d’intoxicar sobre una presumpta autoria d’ETA. El mateix lehendakari Ibarretxe va caure en l’engany les primeres hores d’aquell matí de març. Vaig veure la seva intervenció televisiva des del despatx de Miquel Sellarès, al palau de la Generalitat, ja que ell era responsable de comunicació del Govern i jo encara membre del Consell Consultiu. Els ecos de la reunió entre Esquerra i l’organització armada basca  encara ressonaven i ens trobàvem davant una  notícia que donava una dimensió a l’assumpte. Si aquella versió es confirmava seria utilitzada per atacar el govern tripartit presidit per Pasqual Maragall i l’independentisme català.

Personalment, estava molt entristit per les víctimes i preocupat a nivell polític fins que, aquell matí mateix, vaig rebre una trucada d’un amic assabentant-me que una agència de notícies israeliana especialitzada en temes de terrorisme anunciava l’autoria islamista de l’atemptat. A partir d’aquell moment vaig tenir clar que un dia o altre arribaria una sentència com la dictada ahir. El diari basc Gara editorialitza en aquest mateix sentit i recorda que dos ciutadans bascos van perdre la vida en incidents derivats de les tensions que es van viure a Euskal Herria a partir d’aquells fets. 

     

  1. Es una vergonya que els partits espanyols s’aprofitin del terrorisme per fer electoralisme. Si l’autor de l’atemptat hagués estat ETA, hauria beneficiat al PP, i si es confirmava que l’havien perpetrat terroristes islàmics, beneficiava al PSOE. Ara, un cop coneguda la sentència, tot segueix igual, i si cal, li donaran la volta a la història per treu-ren profit. La única diferència entre els dos, es que un diu la veritat, i l’altre no. Els Espanyols, haurien de demostrar la seva maduresa política i no deixar-se influenciar per això, però…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!