Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

19 d'agost de 2007
6 comentaris

Independentisme virtual ?

Sovint apareixen entre els blocaires sobiranistes comentaris interrogant-se sobre si l’efervescència de l’independentisme a la xarxa no és sinó un miratge.

Les formes de vida social han experimentat una forta estandarització en les darreres dècades, sobre tot a les ciutats, i els senyals de catalanitat, la llengua en primer lloc, han experimentat un retrocés significatiu. Els valors, i els símbols, de l’ordre espanyol son els dominants, fet que explica que l’actitud d’afirmació de l’identitat catalana dels ciutadans que se’n senten, llevat dels sectors més compromesos, es faci de forma discreta. Internet permet l’expansió dels anhels continguts, ofereix la possibilitat del contacte i la complicitat amb altres persones amb inquietuds afins, i evita les situacions conflictives. Amb això no vull dir que l’independentisme a la xarxa és un armari en el qual ens tanquem els patriotes que trobem incòmoda la realitat, al contrari, forma part de la nostra quotidianeïtat. 

També les formes de participació política actuals no donen cabuda a l’expressió de les aspiracions de canvi real de molts ciutadans que fins fa poc votaven en les eleccions i que darrerament han deixat de fer-ho. La finestra que suposa internet i el món dels blocs polítics obre noves perspectives d’una intervenció en la vida social sense passar pels partits. Això fa que la presència dels partits al carrer sigui menys visible i en canvi augmenti l’activitat a la xarxa. Vista la meva curta experiència com a blocaire puc dir que el fet d’escriure cada dia una mica no m’ha allunyat de la realitat sinó que m’ha obert moltes possibilitats i contactes amb l’entorn. L’independentisme viu moments de transformació, de crisi en molts sentits, i la xarxa és un laboratori d’idees que, en la majoria dels casos, estan pensades per ser aplicades. Internet és un món en el qual els catalans som virtualment lliures, no hi estem acostumats, ens interroguem sobre aquesta evidència, està bé reflexionar sobre l’ús que fem d’aquesta llibertat, però no devaluem les potencialitats que ens ofereix.    

  1. L’ús d’internet i dels blocs, el fan persones amb un nivell culte mitjà-alt, a l’igual de quan fan una enquesta els favorables a l’autoderminació solen ser en gran part gent amb formació universitaria. per exemple si tinguessem en compte els blocs o fotologs no polítics que expliquen "tonteries" seria molt superior al blocs polititzats.

  2. Som molts i ens n’hauriem d’adonar mirant els blocs independentistes.

    lamentablement, però, ningú no compta els blocs no polititzats (s’ha d’entendre que ja els va bé la situació identitària)

    Hi ha molts blocs independentistes perquè hi ha molts independentistes o perquè hi ha molts blocs?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!