Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

15 de març de 2019
0 comentaris

Front Republicà: cal un vot republicà, de ruptura i radicalment democràtic

Avui s’ha fet públic el manifest de la candidatura Front Republicà integrada per Poble Lliure, Som Alternativa i Pirates de Catalunya que es presenta a les eleccions espanyoles del 28 d’abril vinent.

Aqueixa iniciativa de darrera hora, però ben legítima, s’explica per la impossibilitat de bastir una única candidatura independentista com havien proposat la Crida Nacional per la República i l’Assemblea Nacional Catalana. I, en darrer terme, és sobretot la constatació de la inexistència d’una estratègia cívica-política-institucional unitària des de l’endemà mateix del referèndum d’autodeterminació del primer d’octubre del 2017.

El cicle electoral que comença el 28 d’abril i es clou el 26 de maig s’afronta en ordre dispers: d’una banda, Junts per Catalunya ha superat les reticències del sector del PDECat refractari al lideratge que marca el president Puigdemont, d’altra banda, ERC hi veu l’oportunitat de ser la força més votada sense que això comporti que vulgui encapçalar el procés independentista, ans al contrari aturar-lo per fer un tercer tripartit. Esquerra es disputa l’electorat dels Comuns i dóna per perduts sectors que malden per la unitat d’acció amb Junts per Catalunya creient que així eixampla la base electoral.

La CUP haurà de gestionar la divergència estratègica amb Poble Lliure que reflecteix al seu si la pugna de prioritats entre anticapitalistes i independentistes. L’abstenció de la CUP a les eleccions espanyoles i europees limita la seva progressió com a projecte específic i retarda l’entesa amb les altres formacions independentistes. La constitució precipitada del Front Republicà no fa preveure uns resultats significatius, però seran un toc d’alerta cap a la necessària recomposició de la correlació de forces al si de l’independentisme. Els plantejaments del Front Republicà no estan lluny dels de la Crida Nacional per la República, de fet Poble Lliure participa efectivament al Consell per la República (a diferència d’ERC que només fa de figurant).

Post Scriptum, 28 de març del 2019.

Coincideixo plenament amb l’editorial de fa cinc dies de Vicent Partal a Vilaweb: “La importància del Front republicà“. L’entrevista d’avui a Albano Dante-Fachin, també a Vilaweb, “La base no s’eixampla dient als independentistes que pitgin el fre”, en una clara al·lusió a l’actitud desmobilitzadora d’ERC.

Post Scriptum, 8 d’abril del 2019.

Segons publica avui El Món, Albano Dante-Fachin es mostra obert a fer front amb Carles Puigdemont a les eleccions europees del 26 de maig vinent.

Post Scriptum, 22 d’abril del 2019.

Avui s’ha fet públic el manifest de suport al Front Republicà “A les nostres mans”, un text certament rupturista adreçat a tots els pobles sotmesos al Regne d’Espanya quan allò que realment representen els qui el signen és una avantguarda del poble català en lluita per la seva independència. No en comparteixo l’enfoc i no els votaré, però els reconec honestedat de plantejaments i obertura al diàleg amb les altres forces independentistes, unes qualitats que no adornen precisament ERC.
Tinc la percepció que seran una de les sorpreses de la nit electoral obtenint dos diputats per Barcelona i a partir d’aqueix moment un actor constructiu del moviment independentista.

Post Scriptum, 14 de maig del 2019.

Avui s’ha fet públic el comunicat mitjançant el qual Poble Lliure, Pirates i Alternativa donent per acabada la coalició electoral Front Republicà. Aqueixa ha estat una experiència positiva que hauria de servir per tal que la CUP faci passos endavant en la línia estratègica que FR va esboçar durant la campanya.

Post Scriptum, 3 d’octubre del 2019.

Som Alternativa ha renunciat a presentar-se a les eleccions espanyoles del 10-N perquè no ha trobat suports a la proposta de front unitari. Els que s’hi han negat (ERC, JuntsxCat i CUP) hauran de donar-ne explicacions. El fet que Roger Español sigui candidat al Senat per Barcelona de Junts per Catalunya és un pas significatiu en la confluència de plantejaments unitaris que ha promogut Albano Dante-Fachin.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!