Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

16 de febrer de 2019
0 comentaris

L’autodeterminació no és delicte !

Aqueix ha estat el lema de la multitudinària -i unitària- manifestació d’avui a Barcelona contra el judici del poder espanyol contra els dirigents independentistes que van fer possible el referèndum del primer d’octubre del 2017.

Mentre marxava per la Gran Via de les Corts Catalanes recordava la manifestació de fa tretze anys convocada per la Plataforma pel Dret de Decidir (PDD) amb el lema “Som una nació i tenim el dret de decidir“. Allavòrens, els participants vam arribar tot just als noranta mil, una xifra que avui s’ha triplicat. Érem en ple procés de reforma estatutària, només un mes després del fallit pacte Mas-Zapatero. CDC no va participar a la marxa, ERC sí. Avui l’espai post-convergent és majoritàriament independentista però encara és objecte de retrets sectaris per part d’Esquerra que refusa tota mena d’acord estratègic transversal.

Significativament, els presidents de la Generalitat Puigdemont i Torra són els qui mantenen el conflicte institucional amb el poder espanyol, mentre que Junqueras és afalagat pels mitjans addictes a l’ordre establert com l’esperança que reconduirà l’independentisme a un pacte amb l’Estat.

La demostració d’avui és la constatació de la vitalitat del sobiranisme cívic que des de fa tretze anys sempre ha anat per davant del polític. Ara venen eleccions diverses, no hi haurà entesa estratègica entre les forces independentistes que hi concorreran. Arribarà la sentència del Tribunal Supremo, condemnatòria segur, i s’acabarà la unitat antirepressiva i a la tardor hi haurà noves eleccions, autonòmiques, si no es produeix als propers mesos un capgirament radical de la correlació de forces al si de l’independentisme.

Post Scriptum, 16 de febrer del 2022.

La involució promoguda per ERC, Junts per Catalunya, Òmnium Cultural i la desorientació de la CUP cap a un retorn a l’autonomisme sense horitzó, com abans d’ahir va exposar el president Pere Aragonès, té en la repressió del col·lectiu Meridiana Resisteix esdevingut un símbol a abatre en nom de la nova normalitat sotmesa a l’ordre espanyol.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!