Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

19 d'abril de 2018
0 comentaris

Polònia, els jueus i Israel

Enguany coincideixen avui el setanta-cinquè aniversari de l’aixecament jueu del ghetto de Varsòvia amb el setantè de la fundació de l’Estat d’Israel. Aqueixa coincidència s’escau en una conjuntura en la qual s’ha aixecat el silenci que encobria la complicitat dels polonesos en el genocidi dels jueus, un fet que ha provocat la reacció enfurismada del govern polonès negant aqueixa veritat històrica tot aprovant una llei que exonera la nació polonesa de tota responsabilitat atribuint les malvestats sofertes per polonesos i jueus a ucranians, alemanys, russos i comunistes autòctons pro-soviètics.

La participació dels col·laboracionistes polonesos en la persecució nazi contra els jueus ha estat fins ara subestimada, però estudis recents del centre Yad Vashem estan revisant documentadament la dimensió d’aqueix fenomen. Igualment s’està trencant el mur de silenci que envolta el pogrom de perpetrat pels convilatans dels supervivents dels camps d’extermini que retornaven a la seva vila natal. Així com la purga orquestrada al si del Partit Comunista Polonès contra els dirigents jueus l’any 1968 que va obligar a deu mil persones a exiliar-se.

El ressorgiment del nacionalisme polonès ha derivat en un règim cada cop més autoritari que ha estat objecte d’un procés, encara no resolt, per part de la Unió Europea per tal d’aplicar alguna de les mesures correctores que permet l’article 7 del Tractat de Lisboa. El negacionisme oficial respecte de la participació dels col·laboradors amb el nazisme en l’holocaust dels jueus durant la Segona Guerra Mundial ha enfrontat els governs de Varsòvia i Jerusalem en un moment en el qual l’aproximació entre els estats del grup de Visegrad i Israel és creixent. Està per veure fins on anirà la crisi diplomàtica, però el renaixement jueu a Polònia sembla consolidar-se després dels anys foscos del règim comunista que va permetre la continuïtat de l’antisemitisme d’arrel catòlica durant les quatre dècades de dictadura filo-soviètica.

Post Scriptum, 22 d’abril del 2018.

L’increment de les activitats dels neonazis polonesos ha obligat a reaccionar a les autoritats que ahir van detenir dos dels participants d’un concert organitzat a la localitat de Zierzownow amb motiu de l’aniversari del naixement d’Adolf Hitler, segons informa avui The Times of Israel.

Post Scriptum, 16 de juliol del 2018.

Estudis recents acrediten amb rigor historiogràfic la col·laboració majoritària dels polonesos en la persecució nazi contra els seus conciutadans jueus negada per les autoritats actualment al govern. El projecte de llei que establia la versió oficial polonesa sobre l’holocaust jueu ha estat modificat sota pressió dels EUA i donat per bo pel govern Netanyahu per raons políticament correctes, un fet que ha estat criticat pels col·lectius jueus de defensa de la memòria històrica.

Post Scriptum, 1 de setembre del 2019.

Manfred Gerstenfeld publica avui aqueix report titulat “Israel Must Remain Vigilant in Its Relations With Poland”, als Perspectives papers, número 1.209, del BESA Center.

Post Scriptum, 11 de novembre del 2019.

Daniel Schatz publica avui al Jerusalem Post aqueix article titulat significativament: “Destruction of Poland’s Jewish Community in 1968: A remainnig open wound”.

Post Scriptum, 19 de febrer del 2021.

Aline Le Bail-Kremer va publicar abans d’ahir aqueix punynet article a la revista “La règle du jeu”, “La Pologne et l’anti-mémoire de la Shoah“: Deux universitaires polonais, Barbara Engelking et Jan Grabowski, ont été condamnés mardi dernier à publier des excuses publiques suite à la parution de leur livre sur l’Holocauste. Un procès et une condamnation qui s’inscrivent dans la logique d’un mouvement qui souhaite revenir sur le travail de mémoire enclenché en Pologne par les intellectuels.

Post Scriptum, 19 d’abril del 2021.

François Heilbronn publica avui aqueix article commemoratiu a La Règle du Jeu: “1.500.000 Juifs au combat pendant la seconde guerre mondiale”.

Post Scriptum, 12 de març del 2024.

Ahir, Tribune Juive dedicà un report a “La chasse anti juifs déclenchée par l’appareil d’État de la Pologne Socialiste le 8 mars 1968″.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!