Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

14 de desembre de 2017
0 comentaris

L’emergència del nacionalisme cors vista de Catalunya estant

He seguit l’evolució del nacionalisme cors tot el que he pogut, visitant l’illa, llegint (recomano l’assaig de Catalina Maroselli-Mateoli, “La identitat corsa, una realitat dins d’Europa”, Pagès Editors, 2000) fent-hi amics per això m’atreveixo a fer algunes reflexions sobre l’esclatant victòria dels candidats nacionalistes a les eleccions constituents de l’assemblea de Còrsega d’aqueix desembre.

El nacionalisme cors enceta una etapa de conflicte obert amb l’Estat francès a partir del 1976 amb el naixement del Front d’Alliberament Nacional Cors (FLNC) que ha seguit una trajectòria singularment complexa (amb cruentes lluites clàniques) i ha estat el darrer moviment armat a Europa Occidental a anunciar la fin de les seves accions per tal d’afavorir la progressió nacionalista per vies institucionals i democràtiques. Esporàdicament, però, continuen les accions contra objectius específics (establiments turístics…) no reivindicades oficialment.

A diferència del nacionalisme català, el cors té una base identitària molt clara: la preservació de l’economia autòctona, la preferència local per l’accés als llocs de treball que cerquen el reconeixement per part de l’Estat d’un règim particular econòmic i laboral que garanteixi la supervivència d’una comunitat nacional demogràficament feble front a la mobilitat de capitals i persones sense restriccions imposada per l’ordre comunitari europeu. Aqueix caràcter explica la irrellevància del Front National i altres partits francesos amb plantejaments proteccionistes jacobins.

Sense caure en actituds discriminatòries el nacionalisme cors ha deixat clar que les formes de vida autòctones no admeten ser violentades per l’islamisme com es va demostrar fa dos anys amb la polèmica de l’ús del burquini a les platges de l’illa. I el FLNC va advertir els salafistes arribats a Còrsega que actuaria si actuaven agressivament com fan a les banlieues de les les ciutats franceses. La reacció ferma de les autoritats locals per aturar el vandalisme en els barris magrebins i les reaccions xenòfobes han estat reeixides i enguany no s’han reproduït els incidents.

L’establiment d’un consens social i polític intern a la societat corsa sobre l’estratègia a seguir davant l’ordre jacobí és a la base de l’èxit electoral creixent dels darrers anys. L’assoliment d’un status específic dins la República francesa és el comú denominador de les diverses tendències nacionalistes (autonomistes i independentistes) obrint un procés de negociació amb el govern de París amb perspectives realistes a curt termini per a una renaixença nacional de Còrsega. Des del món mediàtic parisenc immediatament s’ha reaccionat disimulant la transcendència de l’escombrada del partits francesos i la configuració d’un sistema polític propi desvinculant el cas cors del català (“En Corse, un pari de réalisme”, editorialitzava Le Figaro el 3 d’aqueix mes).

L’experiència corsa és un estímul pels nacionalistes nord-catalans, ahir mateix el moviment Oui au Pays Catalan va publicar aqueix comunicat titulat “La Corse ouvre la voie au Pays Catalan”:

Après 40 années de construction, le mouvement politique corse s’implante définitivement. Dimanche 10 décembre, après la victoire aux élections municipales de 2014, aux territoriales de 2015 et aux législatives de 2017, la volonté populaire a enfoncé le clou, avec 52 % de participation, contre 42 % aux dernières législatives en France. 56,5 % des électeurs corses ont choisi le mouvement moderne « Pè a Corsica 3 ». Les partis politiques traditionnels, sous perfusion parisienne, ont fondu, faute de projet : Les Républicains et En Marche ont obtenu 12%, la gauche et le Front National moins de 5 %. Deux années de mandat intensif à la tête de la Collectivité territoriale de l’île ont permis aux élus nationalistes d’engager des réformes en profondeur, attendues depuis des décennies par la population. Cette prise en main aborde le lourd dossier de l’aménagement du territoire, les transports et la langue, selon une gestion rigoureuse des finances publiques. La Corse est mue par un projet novateur, sérieux et ambitieux, dans l’intérêt de ses 322 000 habitants. Le 1er janvier 2018 naîtra sa Collectivité Territoriale Unique (CTU), dirigée par des élus non-jacobins.

L’évolution corse conforte notre jeune mouvement, fondé en 2016. Notre projet, ambitieux pour le Pays Catalan, est soutenu par une implantation territoriale pérenne, clé du succès. Au delà, l’augure de la suppression des départements, en 2021, rendra nécessaire une Collectivité Territoriale Unique (CTU) pour les Pyrénées-Orientales. Cet outil administratif, pertinent envers nos caractéristiques économiques, géographiques et identitaires, est rendu possible par l’article 72 de la Constitution française. A cet effet, les propos de la présidente du Conseil départemental des Pyrénées-Orientales, Hermeline Malherbe, sont dérisoires et irresponsables (« Je ne suis pas favorable à un statut particulier des Pyrénées-Orientales », communiqué du 8 décembre 2017). Notre projet politique évite Mme Malherbe, car celle-ci incarne la politique en circuit fermé, les subventions orientées, les réseaux préférentiels et l’entre soi. Dépassons ce clanisme et ce clientélisme avec une CTU libérée des élus d’ancien régime, distributeurs d’emplois à la famille et aux amis depuis trop longtemps.

Post Scriptum, 24 de gener del 2018.

Les negociacions tot just encetades entre els governants corsos i els de París sobre un estatut específic per Còrsega s’han estroncat abruptament per la intransigència del president Macron. Macron es nega a reconèixer “el poble cors” com a subjecte de drets, rebutja la cooficialitat amb el francès, no admet la figura del “resident” com a condició per accedir a la propietat immobiliària, només està disposat a acceptar alguna mena d’autonomia fiscal i també només individualment està obert a tractar de la situació dels presoners polítics corsos.

El poble cors ha estat cridat a mobilitzar-se massivament, tal com ho explica avui Corse Matin: “Le clash entre Paris et la Crose“.El periodista Aleix Renyé ja havia advertit, reiteradament, que el jacobinisme francès no s’avindria a negociar res substancial amb els electes corsos tot i els primer gestos dialogants.

Post Scriptum, 3 de febrer del 2018.

Quinze mil corsos s’han manifestat avui a Ajacciu amb les autoritats al capdavant contra la negativa del president Macron a negociar un estatus polític específic per Còrsega dins la República francesa. Som les portes d’una nova etapa del conflicte d’alliberament nacional que confronta el poder centralista i el poble cors.

Post Scriptum, 6 de febrer del 2018.

Avui s’escau el vintè aniversari de la mort del prefecte francès a Còrsega Erignac executat per un escamot nacionalista cors. Emmanuel Macron ha presidit l’acte commemoratiu i hi ha fet un discurs dur front a les reivindicacions de les autoritats nacionalistes que és analitzat pel comentarista de Le Figaro Vincent Bernardi amb la qüestió catalana al rerefons.

Post Scriptum, 7 de febrer del 2018.

Macron ha rebutjat totes les demandes de les autoritats corses llevat d’un reconeixement de l’especificitat de Còrsega a la Constitució, però no en tant que “poble”. Els electes nacionalistes no han assistit al banquet ofert pel president francès en un gest que és el preludi d’un conflicte amb l’ordre estatal.

Post Scriptum, 4 d’abril del 2019.

L’analista de Le Figaro, Arnaud Benedetti, hi publica avui un article titulat “En Corse, la stratégie perdante d’Emmanuel Macron” on blasma la incapacitat per negociar del president francès amb els nacionalistes corsos.

Post Scriptum, 19 de juny del 2021.

Al seu darrer assaig (France-Corse: je t’aime moi non plus (Éditions de l’Observatoire, 2021), Paul-François Paoli, que no és pas un independentista militant, analitza la relació complexa que lliga Còrsega i “l’Hexagone”. Segons ell, derrere el desamor creixent dels corsos envers la metròpoli s’hi troba una crítica profunda respecte d’allò en que s’ha convertit França: «La Corse, miroir des mutations françaises».

Post Scriptum, 30 de juny del 2021.

Diumenge al vespre, Le Figaro anuncia el resultat de la segona volta de les eleccions regionals franceses que ha Còrsega han significat un tombant estratègic dins del camp nacionalista. L’autonomista Simeoni, forçant la divisió electoral s’ha desempallegat de l’independentista Talamoni. Élections régionales 2021 : l’autonomiste Gilles Simeoni réélu en Corse. Le président sortant s’est hissé en tête du second tour qui avait lieu ce dimanche 27 juin 2021, devant le maire (ex-LR) d’Ajaccio et ses deux concurrents nationalistes. Avui, Vilaweb analitza el per què de tot plegat: El sobiranisme cors es consolida com un dels moviment més forts d’Europa.”

Post Scriptum, 16 de març del 2022.

L’agressió, fa dues setmanes, d’un pres jihadista a Yvan Colonna dins el centre penitenciari d’Arles l’ha ferit greument i ha aixecat una resposta contundent, política i social a Còrsega demanant responsabilitats a l’estat francès. De Catalunya estant només el partit Estat Català ha demostrat amb fets la solidaritat amb la causa nacional corsa. Mediàticament, només Vicent Partal, a Vilaweb hi dedica un editorial: “Però què hi passa, a Còrsega? La prioritat de l’independentisme cors és l’alliberament del país, no pas quedar bé amb ningú”, que deixa en evidència el caràcter mesell dels dirigents nostrats. I, de retruc, l’efectivitat de la consistència nacionalista corsa que ha dut al govern francès a obrir la possibilitat d’un règim autonòmic per a Còrsega, que en paraules de Michel Maffesoli avui a Le Figaro: «L’autonomie corse ou la fin d’un État central qui impose sa norme à tous les citoyens».

Post Scriptum, 18 de març del 2022.

L’agressió al pres Yvan Colonna ha fet esclatar les tensions a Còrsega contra el poder francès (comunicat del FLNC i grans mibilitzacions al carrer) fins al punt que el govern de París ha declarat oficialment estar diposat a atorgar l’autonomia a l’illa. Aqueix anunci en plena campanya presidencial situa la qüestió del futur de la identitat francesa i la unitat de l’estat al centre del debat, com reflecteix aqueix article d’Aziliz Le Corre ahir a Le Figaro: “Derrière la question de l’autonomie corse se pose celle du devenir de la nation française», segons el qual el 42% dels francesos estarien d’acord amb que Còrsega fos un estat independent. Coincideixo amb Vicent Partal: “Còrsega canvia França“.

Post Scriptum, 14 de desembre del 2022.

Comunicat de Corsica Libera analitzant  ahir mateix el moment polític del conflicte amb el poder francès: “Nous dénonçons la volonté de l‘état de réprimer notre action politique.

Nous sommes aujourd’hui réunis devant l’un des locaux de notre parti politique, Corsica Libera, qui la semaine passée était perquisitionné par la SDAT. Par sa gravité et sa symbolique, cette perquisition d’un local politique, sans aucun fondement, révèle les dérives de l’appareil d’Etat français qui a entendu mener une opération relevant clairement de la police des idées et du délit d’opinion.

La semaine dernière déjà, Corsica Libera dénonçait cette volonté de réprimer notre action politique de et d’en museler l’expression. Nous souhaitons aujourd’hui informer largement l’opinion corse que l’ensemble des éléments dont nous disposons depuis la fin des gardes à vue de nos militants confirme, sans le moindre doute, ces affirmations.

En effet, durant quatre jours, les auditions menées dans le cadre d’une commission rogatoire dite « antiterroriste » ont concerné exclusivement les motivations de l’action politique de nos militants ainsi que l’organisation et le fonctionnement du parti auxquels ils appartiennent.

C’est donc sur le seul fondement de leur action politique, exercée dans un cadre strictement public, que nos militants sont aujourd’hui mis en examen par le parquet national antiterroriste. À ce compte, le peuple corse a donc vocation à être traitée comme une vaste « association de malfaiteurs ».

Charles Pieri est quant à lui incarcéré depuis vendredi dernier à la prison de Fleury-Mérogis. Âgé de plus de 72 ans et souffrant de graves problèmes de santé, il est retenu pour une simple détention d’armes dans l’une des plus sinistres prisons françaises qu’un organe de presse n’hésitait pas à qualifier, il y a quelques années, de « paquebot déshumanisant ». Nous voulons lui réitérer notre solidarité.

La stratégie de Paris à l’égard de la Corse et du mouvement national est donc aujourd’hui limpide.

  • Il s’agit, en premier lieu, de mener une offensive visant à criminaliser Corsica Libera et la revendication nationale. Les propos de Gérald Darmanin qui affirmait au micro de France Info avoir annulé sa visite en Corse au regard d’un contexte défavorable lié à « la lutte contre les bandes criminelles » en fustigeant un débat politique « confisqué par quelques uns » ne laissent aucune place à l’interprétation. Cette stratégie est ancienne. Elle est aujourd’hui publiquement assumée au plus haut niveau de l’Etat.

Cependant, les Corses ne sont pas dupes devant ces amalgames grotesques et diffamants. Nous observons d’ailleurs, que le député de la 1e circonscription de Corse-du-Sud, Laurent Marcangeli, avec lequel nous avons des divergences politiques profondes, a pour sa part rejeté sans ambiguïtés cet amalgame entre l’interpellation de nos militants et la lutte contre la criminalité.

  • En second lieu, Paris entend avoir recours à l’ensemble des moyens d’exception offerts par sa législation dite « antiterroriste » pour tenter de réduire au silence Corsica Libera et l’expression de la lutte nationale. Ce faisant, l’Etat français assume de façon décomplexée de s’attaquer aux activités d’un parti politique et donc aux fondements de toute société démocratique. Ce faisant, il renoue avec des pratiques que le mouvement national a subi il y a plusieurs décennies et s’inscrit dans les pas des dérives autoritaires à l’oeuvre à l’échelle européenne, au sein de laquelle la revendication indépendantiste est confrontée ces dernières années à une réponse pénale en lieu et place de la mise en oeuvre de processus démocratiques.
  • En troisième lieu, le gouvernement français assume clairement la poursuite d’une stratégie de division du mouvement national afin de réduire au silence toute démarche de résistance face à la disparition programmée de notre peuple. Dans un premier temps, le gouvernement français a demandé et obtenu que le courant indépendantiste soit écarté des responsabilités institutionnelles. Désormais, il passe à une phase de répression active et de stigmatisation des militants qui constituent, aujourd’hui, la seule force politique à dénoncer l’imposture d’un pseudo « processus à vocation historique ». Dans le même temps, ce même gouvernement délivre des certificats de respectabilité aux responsables de l’actuelle majorité territoriale qui, pour l’heure, les acceptent tacitement.

Face à ces manoeuvres, nous redisons aujourd’hui publiquement que nous ferons face et poursuivrons sans relâche notre combat politique au bénéfice du peuple corse et de ses droits nationaux. Nous le ferons avec le sens des responsabilités qui est le nôtre et en rejetant les pièges de la confrontation entre Corses tendus par Paris.

Aussi, les mesures judiciaires prononcées ces derniers jours à l’encontre de nos militants et responsables mis en examen, ne les empêcheront pas de tenir leur rôle au sein de leur parti.

L’incarcération de nos militants n’empêchera jamais notre revendication de s’exprimer car nous serons toujours plus nombreux à reprendre le flambeau de la lutte.

Et demain, si d’aventure le gouvernement français venait à mettre à exécution ses velléités d’illégalisation de Corsica Libera, comme ce fut le cas par le passé, notre combat politique se poursuivra avec sérénité et détermination.

Post Scriptum, 4 de maig del 2023.

Jean-Guy Talamoni va publicar el proppassat 13 de març al periòdic U Ribombu aqueix article: Le projet de statut de résident prêt depuis 9 ans !

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!