Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

2 de maig de 2017
0 comentaris

Seixanta novè aniversari de la creació de l’Estat d’Israel

Avui s’escau segons el calendari jueu el seixanta novè aniversari de la creació de l’Estat d’Israel proclamat per Ben Gurion el 14 de maig del 1948. Enguany la data coincideix també amb la del naixement de Teodor Herzl el fundador del nacionalisme jueu modern, el sionisme, l’any 1860.

Però no tot han estat notícies positives: el consell executiu de la UNESCO ha aprovat una nova resolució (la tercera en un any) tractant a Israel d’ocupant de Palestina i negant els vincles del poble jueu amb la seva capital Jerusalem. La iniciativa ha partit dels estats musulmans Algèria, Egipte, Líban, Marroc, Oman, Qatar i Sudan i ha estat aprovada per 22 vots a favor, 10 en contra i 26 abstencions. Suècia, ha sigut l’únic estat europeu que hi ha votat a favor tot persistint en la seva hostilitat crònica contra Israel. El Regne d’Espanya, com França, s’ha abstingut seguint la tradicional amistat amb el món àrab pròpia del franquisme i assumida pel progressisme abstracte i banal. Malgrat el resultat, el govern israelià està relativament satisfet pel decreixent suport de les posicions pro-palestines a nivell internacional, (de 32 vots a favor fa un any als 22 actuals) reduïdes als règims totalitaris (Xina i Rússia incloses) i els estats musulmans. Els efectes pràctics d’aqueixa resolució seran nuls atès que està dictada cara el consum intern al món islàmic precisament en un moment en el qual el conflicte Iran-Aràbia està fent apropar a Israel alguns estats sunnites en el terreny geoestratègics que és el que compta realment.

La segona notícia, també relativament adversa, és la revisió cara a la galeria de l’opinió pública occidental de la carta fundacional del moviment gihadista Hamàs deixant entreveure la seva disposició a acceptar les fronteres de l’armistici del 1967 com a límits -provisionals- de l’estat palestí. Israel ja s’ha afanyat a desacreditar el pas donat pels islamistes que controlen l’únic estat palestí “de facto” realment existent: la Franja de Gaza, un estat fallit controlat dictatorialment pels integristes.

A banda d’aqueixos esdeveniments sobrevinguts com a reacció impotent dels enemics d’Israel davant la puixança multidimensional de l’estat hebreu que contrasta amb la situació caòtica de la majoria d’estat musulmans, el poble jueu celebrarà enguany el centenari de la Declaració Balfour i el cinquantenari de la reunificació de Jerusalem.

Post Scriptum, 26 de maig del 2017.

Un gest significatiu però mediàticament silenciat (pesco la notícia a Enlace Judío de México) ha estat l’acord del Parlament de la República Txeca donant suport a Israel, contra el BDS i reconeixent Jerusalem com a capital de l’estat jueu, adoptat la vigília del seixanta novè aniversari de la independència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!