Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

30 de setembre de 2016
0 comentaris

Occitània més enllà de l’Occitanie

Occitanie ha sigut oficialitzat com a denominació de la nova agrupació de departements adoptant la forma de regió a la manera francesa, artificial i superestructural, sense contingut competencial real ni arrelament social. Com tot l’ordre napoleònic la nova macro-regió és només un engranatge del poder central. Per això les successives reformes territorials de l’administració fracassen una darrere l’altra.

El departament dels Pirineus Orientals queda immers en aqueix nou ens subestatal de futur incert centralitzat a Tolosa de Llenguadoc diluint-se un xic més la catalanitat originaria d’aqueix territori nostrat. Realment no es perd cap espai d’autogovern però simbòlicament és un pas més cap a l’assimilació en el conjunt francès, no pas en el món occità.

La reivindicació catalana ha de sortir del reducte i fer el salt a la política mirant d’adoptar una visió estratègica combinada amb el conjunt del territoris de l’eix mediterrani i no caure pas en una confrontació estèril amb la regió d’Occitanie, sabent que Occitània va molt més enllà d’aqueix artilugi planificat de París estant i és un aliat de futur, no un rival dins el sistema francès.

L’Ajuntament de Perpinyà és l’única institució autòctona que podria i hauria de liderar el catalanisme politic, una tasca que és lluny d’assumir atesa la feblesa dels partits nacionalistes i el pes de la identitat catalano-francesa front a la qual encara no s’hi dreça una renovada catalanitat nacionalment autocentrada.

Post Scriptum, 30 de juliol del 2017.

Gerard Joan Barceló publicà el proppassat 27 d’aqueix mes al Jornalet un article a tenir en compte cara al futur immediat en la lluita per la renaixença nacional occitana i catalana:”Letra a mos fraires e sòrres catalans del Nòrd”.

Post Scriptum, 21 de setembre del 2018.

Article panoràmic de Seda Hakobyan i Alexandre Solano “Occitània: el poble que encara camina” avui a Vilaweb.

Post Scriptum, 17 de febrer del 2019.

Cinc mil persones van marxar ahir al vespre pels carrers de Tolosa en defensa del manteniment de l’occità a l’ensenyament públic amb el lema “Pas d’Occitània sens occitan”.

Post Scriptum, 20 de setembre del 2020.

Avui a Vilaweb: Un nou sondatge constata la reculada de l’occità però hi mostra canvis esperançadors. La gran majoria de la població vol que s’apliquin mesures per a preservar i desenvolupar la llengua.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!