Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

17 de juliol de 2016
0 comentaris

Racisme, islamisme i antisemitisme als EUA

Arran de l’assassinat de cinc policies blancs a Dallas com a revenja per les repetides morts de ciutadans negres a mans de policies el racisme multidimensional existent als Estats Units d’Amèrica ha entrat en una nova fase històrica, justament quan hi governa el primer president de raça negra i fill de pare musulmà.

Tradicionalment les relacions entre la comunitat afro-americana i els jueus locals havien estat de complicitat, sobretot dels segons envers els primers amb el propòsit comú d’acabar amb les discriminacions religioses i ètniques. En els darrers anys aqueixa entesa latent s’ha esberlat per l’ascens també als mateixos USA de l’islamisme entre la comunitat musulmana i l’increment paral·lel de l’antisemitisme encobert sota l’aparença de la solidaritat amb la causa palestina i el moviment BDS contra Israel. Arran de la recent desaparició de Mohamad Ali aqueixes tensions es van posar de manifest obertament.

Arran dels assassinats de Dallas, un grup d’estudiants solidaris amb la causa palestina a Nova York fan córrer la brama segons la qual els casos de violència policial contra la població negra són deguts a la influència sobre els agents de les accions del Tsahal. No és pas un cas aïllat, el grup racista anti-blanc New Black Panther Party és obertament antisemita i pro-islamista, com també el moviment Black Lives Matter (les vides negres també compten) crític amb la violència policial.

De part de la comunitat jueva hom intenta evitar la confluència de l’emergent racisme anti-blanc amb l’islamisme. Així Leo Ferguson, cap de comunicació del col·lectiu Jews for Racial & Economic Justice publica el mateix 14 de juliol aqueix article a The Times of Israel titulat “Police, people of color and Jewish dream of Justice“. Però els presagis no són pas optimistes i dissortadament la conflictivitat inter-ètnica i religiosa anirà en augment als Estats Units on ja és un fet el gihadisme autòcton, i l’actitud políticament correcta de considerar el supremacisme blanc l’únic i principal causant d’aqueix conflicte és el mateix error en el que ha caigut el progressisme europeu.

Post Scriptum, 18 de juliol del 2016.

Abans d’ahir, tres policies blancs foren assassinats en un altre acte de revenja de caràcter racista a la ciutat de Baton Rouge, a l’estat de Louisiana. Per desfer mites sobre la violència policial i els conflictes interracials un policia negre, Jay Stalien, va publicar al seu facebook una carta oberta que el digital Europe-Israel del proppassat 9 de juliol ha versionat en llengua francesa.

Post Scriptum, 3 d’agost del 2016.

El moviment Black Lives Matter ha fet públic el seu posicionament contra Israel, acusant l’estat hebreu de racista i donant suport a la campanya pro-palestina BDS confirmant així el tombant antisemita de la comunitat afro-americana i la seva convergència amb l’islamisme que emergeix a USA contra el model de civilització occidental, tal com està succeint a Europa.

Post Scriptum, 10 d’agost del 2016.

Un dels promotors del moviment Black Lives Matter reitera la deslegitimació d’Israel i es justifica dient que compta el suport del col·lectiu jueu Jewish Voice for the Peace en una informació reproduïda per The Times of Israel.

Post Scriptum, 25 d’abril del 2017.

Segons un estudi fet públic ahir per la Universitat de Tel Aviv i divulgat per The Times of Israel, el nombre d’actes antisemites arreu del món globalment ha disminuït l’any passat, llevat dels EUA i el Regne Unit on s’han incrementat.

Post Scriptum, 4 de juliol del 2017.

Avui, Jean-Paul Fhima publica un documentat i punyent article a The Times of Israel titulat “Alerte rouge aux USA“.

Post Scriptum, 16 de juliol del 2018.

Jonathan Weisman, adjunt al redactor en cap del New Tork Times, és entrevistat abans d’ahir a The Times of Israel a propòsit de l’antisemitisme multidimensional que cova als EUA malgrat les posicions pro-israelianes del president Trump.

Post Scriptum, 12 d’octubre del 2018.

Avui, Asaf Romirowsky publica aqueix report “Normalizing Anti-Semitism in the US” als Perspectives Paper número 974 del Begin Sadat Center for Strategic Studies.

Post Scriptum, 4 de novembre del 2018.

Robert Bowers, l’autor de la massacre amb el resultat d’onze mort a la sinagoga de Pittsburgh és un antisemita blanc que ha actuat en solitari però impregnat de les cabòries conspiradores contra els jueus escampades arreu del món per neonazis, islamistes i antisionistes que en els darrers quinze anys ha causat centenars de víctimes entre morts i ferits. Concretament, segons informà el proppassat 29 d’octubre The Times of Israel l’assassí era addicte a les xarxes de contra-informació russes segons la quals els jueus (Soros, per exemple) serien al darrere de l’onada d’immigrats que pressionen per entrar als EUA. Udi Lebel és l’autor del report publicat avui als Perspectives Paper número 995 del Begin Sadat Center titulat “The Pittsburgh Massacre” on analitza el context i les repercussions d’aqueix atemptat racista.

Post Scriptum, 20 de març del 2019.

Alex Joffe és l’autor del report “The Antisemitism Crisis in the Democratic Pârty” publicat avui als Perspectives Paper número 1.117 del BESA Center, on analitza la deriva del Partit Demòcrata nord-americà que fins fa pocs anys era el preferit dels jueus progressistes cap a postures obertament antisionistes i pro-islàmiques seguint l’exemple del laborista britànic Jeremy Corbyn.

Post Scriptum, 1 d’abril del 2019.

Manfred Gerstenfeld publica avui als Perspectives Papers número 1.128, del BESA Center, aqueix report: “Whitewashing the Antisemitism”.

Post Scriptum, 28 d’abril del 2019.

Ahir hi va tornar a haver un atemptat antijueu a San Diego amb el resultat d’una víctima mortal, el mateix dia que The New York Times havia d’excusar-se per publicar una caricatura antisemita representant Netanyahu com el gos pigall de Trump.

Post Scriptum, 24 de juliol del 2019.

Avui, el Congrés dels Estats Units d’Amèrica ha aprovat per 398 vots a favor, 17 en contra i 5 abstencions una resolució contrària a les campanyes BDS contra l’Estat d’Israel, entre les oposants, les dugues electes musulmanes -Rashida Tlaib i Ilhan Omar- que en són actives partidàries emparant-se en la llibertat d’expressió.

Post Scriptum, 9 de juny del 2020.

Micah D. Halpern publica avui aqueix article al Jerusalem Post constatant la creixent animadversió contra els jueus arran de les manifestacions per la mort de George Floyd: Difficult times for Jews in the United States.

Post Scriptum, 22 d’octubre del 2020.

Freddy Eytan, director del CAPE de Jerusalem, reflexiona sobre el fenomen creixent de l’antisionisme a les universitats dels EUA, inclús entre els estudiants jueus, en aqueix article publicat el proppassat 13: Allégations anti-israéliennes révoltantes et inadmissibles dans les campus: “Plus grave encore, ces jours-ci, cette université a organisé un référendum étudiant sur le mouvement BDS. Les résultats sont stupéfiants et révoltants. Environ 61% des personnes interrogées ont voté pour exhorter l’institution à mettre un terme à “ses activités, fonds et dotations” en faveur d’entreprises liées à Israël et ses actions. Environ 27% des étudiants ont voté contre la motion et 11% se sont abstenus. Comment expliquer le défaut d’intelligence et de jugement de la part de la majorité de ces étudiants qui demain seront aux commandes du pays ?” Jennifer Roskies, al mateix CAPE, publica un article analitzant el comportament dels joves estudiants jueus pro-BDS: Comment osent-t-ils publier des allégations anti-israéliennes de nettoyage ethnique ?

Post Scriptum, 2 de juny del 2021.

L’historiador Sam Klug publicà abans d’ahir un punyent article a Politico assenyalant la convergència dels antiracistes i els propalestins als EUA: ‘We Know Occupation’: The Long History of Black Americans’ Solidarity with Palestinians. Com assenyala la versió francesa d’aqueix article publicada pel bloc Terre des JUifs alerta: La montée de la violence ce printemps est intervenue au milieu d’un changement notable dans l’opinion publique américaine. Selon un sondage Gallup de février, une majorité de démocrates pensent maintenant que les États-Unis devraient exercer plus de pression sur Israël que sur les Palestiniens pour résoudre le conflit – le plus haut niveau de soutien pour faire pression sur Israël depuis que Gallup a commencé à suivre cette question en 2007. Ce changement, selon les commentateurs qui à la fois le célèbrent et le déplorent peut être dû au mouvement Black Lives Matter, qui a encouragé les Américains à considérer la situation israélo-palestinienne à travers le prisme de la justice raciale. Alors que les Israéliens et les partisans américains du gouvernement israélien ont contesté ce cadrage, identifiant le bombardement israélien de Gaza comme une réponse légitime à une menace terroriste, il est clair que de nombreux Américains voient le conflit différemment.”

Post Scriptum, 6 d’octubre del 2022.

The Times of Israel, avui, explica el desenvolupament de la controvèrsia creada a la facultat de Dret de la Universitat de Berkeley arran de la iniciativa de “9 groupes d’étudiants ont signé un règlement interdisant les orateurs qui soutiennent “le sionisme, l’État d’apartheid d’Israël et l’occupation de la Palestine”. La resposta del Jewish Jounal abans d’ahir ha estat aquesta: “Pro-Israel Groups Release a Statement on Berkeley Controversy. As a first step, the nine student organizations should rescind the new, discriminatory provisions from their bylaws or face appropriate sanctions for their failure to do so.” Aqueixos fets confirmen els sondatges segons els quals: “La moitié des étudiants américains soutiennent le boycott d’Israël.”

Post Scriptum, 18 d’abril del 2023.

Avui, The Times of Israel es fa ressò del report: “L’antisémitisme islamiste aux États-Unis allié à l’extrême-gauche. Selon l’INSS, la transformation de groupes extrémistes en organisations de défense des droits de l’Homme menace de faire passer des idées marginales dans le courant dominant”.

Post Scriptum, 7 d’octubre del 2023.

Avui, a Le Figaro: Pour le chroniqueur Eliott Mamane, la couverture médiatique du conflit israélo-palestinien aux Etats-Unis, et le vocabulaire utilisé par de nombreux journalistes, sont révélateurs d’un clivage idéologique profond, alors même que la démocratie américaine connaît une crise interne majeure:. «Cette Amérique qui se refuse aussi à qualifier le Hamas d’organisation terroriste».

Post Scriptum, 8 de novembre del 2023.

Avui, a Le Figaro: “Comment Black Lives Matter a rejoint la cause palestinienne“.

Post Scriptum, 4 de desembre del 2023.

Avui, al Jerusalem Post Sabrina Soffer i Jeremy Davis  hi publiquen aqueix punyent article:  Campus antisemitism is at a generational crossroads. Jew hatred is never isolated. Jews have long been the canary in the coal mine, first to be attacked and last to be spared”.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!