Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 de juliol de 2016
0 comentaris

L’expulsió dels jueus arran de la independència d’Algèria

Els jueus d’Algèria fugiren arran de la independència atès el caràcter islamista i arabista que va adoptar la insurrecció comandada pel Front d’Alliberament Nacional, partit encara al poder cinquanta quatre anys després de bastir un estat a la seva mida, excloent els amazics, els europeus i els jueus.

Significativament, els jueus algerians foren el gruix de la resistència contra els col·laboracionistes amb l’ocupació alemanya en contrast amb la inhibició dels futurs quadres del FAN en aqueix conflicte. Alguns, pocs, jueus comunistes feren costat als independentistes, però la majoria es posicionaren al costat de la República francesa, sense caure, però, tampoc al costat de l’OAS. Esfondrada la societat laica que els emparà, fungiren cap a la metròpoli, sense anar tampoc cap a Israel, ja que excepcionalment, els jueus algerians eran, i són avui encara, poc sionistes.

Els amazics, per la seva part són en ruptura oberta amb el règim fallit arabista i islamista, dels més dogmàticament antisionistes del món musulmà,  malden per recuperar la connexió amb l’ancestral presència jueva al Magrib com ho prova aqueix article del digital Siwel, de 5 de març del 2013, informant de les condicions de semi-clandestinitat en les que sobreviu la comunitat jueva (més nombrosa del que hom creia fins ara).

Post Scriptum, 6 de juliol del 2016.

Confirmant allò escrit ahir en relació al caràcter antisionista del poder islamista algerià, avui s’ha fet públic que les autoritats d’Alger han suspès un matx de futbol entre les seleccions de Ghana i Algèria atès que l’entrenador de l’equip convidat és israelià i se li ha negat l’entrada al territori estatal.

Post Scriptum, 20 de juliol del 2016.

Gérard Rosenzweig, jueu d’Algèria, descriu en dos articles successius a la revista Causeur dels proppassats  5 i 6 d’aqueix mes, la matança de francesos i jueus haguda a Orà el 5 de juliol del 1962 a mans del Front d’Alliberament Nacional algerià. El títol és significatiu: “Requiem pour une massacre oublié”.

Post Scriptum, 8 d’agost del 2016.

Jacques Benillouche publicà abans d’ahir al seu bloc Temps et Contretemps aqueix apunt titulat “L’Algerie: l’ennemie discrète d’Israel”.

Post Scriptum, 7 de setembre del 2016.

El règim islamista algerià està menant una política de fets consumats per arranar els cementiris jueus que resten al seu territori, abandonats i saquejats després de la independència amb la finalitat d’esborrar la memòria física de la seva presència mil·lenària  al Nord d’Àfrica.

Post Scriptum, 22 d’agost del 2018.

Jean Pierre Lledó va publicar a la revista Controverses, número 12, corresponent al novembre del 2009, aqueix punyent article: “La qüestion juive en Algerie, aujourd’hui (et hier)”.

Post Scriptum, 7 de juliol del 2019.

Dos articles que aporten notícies rellevants sobre la presència i l’èxode dels jueus algerians: El primer, versa sobre un fet poc conegut però que marcarà un tombant en la relació entre jueus i àrabs arran del començament de la colonització francesa l’any 1835: “L’exode des Juifs de Mascara: un épisode de la guerre entre Abd el Kader et la France”, de Valérie Assan, publicat als Archives Juives 2005, Volum 38. El segon: “Juifs d’Alèrie (1830-1962): une histoire entre mémoire et liens íntimes”, de Geneviève Dermenjian, publicat als Quaderns de la Mediterrània, número 23, 2006.

Post Scriptum, 19 de novembre del 2020.

Chloé Leprince va publicar el proppassat 22 d’octubre un article a France Culture titulat: Plus Français ou trop Français ? Crémieux, les Juifs et le vieux complot communautariste, on exposa com al 1870, la République française va atorgar drets de ciutadania als jueus d’Algèria amb un propòsit assimilacionista que despertar ràpidament un nou antisemitisme entre els francesos d’Algèria. Avui, Pierre Saba tracta aqueix mateix tema a l’article publicat a Tribune Juive, “Algérie : Les deux décrets Crémieux.”

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!