Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

30 de juny de 2016
0 comentaris

26-J: valoracions complementàries

L’endemà mateix de les eleccions vaig fer un apunt centrat bàsicament en analitzar la persistència del supremacisme espanyol malgrat els casos de corrupció que afecten estructuralment el PP però que no li han suposat cap cost electoral.

Avui vull centrar-me en les valoracions fetes des de l’independentisme sobre els resultats i les decisions estratègiques a adoptar en conseqüència.

En primer lloc, l’hegemonia ideològica correspon al progressisme abstracte i estèril que propicia la desconnexió entre la realitat de la dominació política i l’espoliació econòmica estructural que exerceix l’ordre estatal espanyol i els projectes que es formulen des dels Països Catalans. La promesa del referèndum de Podemos tenia la mateixa credibilitat que la proposta de reforma constitucional que el PSOE vol acordar amb el PP per reblar l’encaix de Catalunya al Regne d’Espanya,i ambdues encaterinen bona part de l’electorat autòcton. No els Comuns, ni el PSC mai donaran suport a un referèndum d’autodeterminació i, tot sabent-ho, ERC, CDC i la CUP s’entestaran als propers mesos a provar de convèncer-los.

En segon lloc, CDC ha estat objecte coincident de l’hostilitat dels partits espanyolistes, d’odi dels anticapitalistes nostrats i el sectarisme d’ERC, amb l’objectiu d’esberlar la transversalitat social i el pluralisme ideològic que aporta Convergència per tal d’assolir una majoria social pro-independència. És fonamental que CDC es refaci de les maltempsades del pujolisme i recuperi el lideratge del procés sobiranista que ni Esquerra, ni la CUP estan en condicions d’assumir.

En tercer lloc, malgrat el calendari de desconnexió acordat per Junts pel Sí i la CUP el 9 de novembre passat, no és realista pensar que es pugui complir en els termes previstos. S’hauran de fer actes unilaterals des del Govern i el Parlament i la crisi amb el govern espanyol sí que pot ser imminent, però no pas el desenllaç que pot durar anys. És fer això que cal un nou actor polític que recuperi l’esperit de Solidaritat i contribueixi a reforçar CDC i ERC i neutralitzar el xantatge permanent de la CUP.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!