Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

18 de maig de 2016
1 comentari

Defensa nacional i Constitució catalana

Comparteixo totalment el comunicat fet públic el proppassat dilluns 16 per la Comissió Política del Centre d’Estudis Estratègics de Catalunya en relació al tractament que es dóna a la Defensa nacional en un esborrany de constitució catalana que un grup de juristes han lliurat al Parlament de Catalunya i que reprodueixo tot seguit:

 

El CEEC expressa la seva postura davant l’aparició d’un esborrany de Constitució catalana que aborda la qüestió de la Defensa nacional des del pacifisme.

En les properes hores, sembla que es publicarà un esborrany del que es vol que sigui la Constitució catalana, en la qual la qüestió de la seguretat i la defensa nacional queda en mans dels redactors pacifistes que majoritàriament han fet aquest esborrany.

El CEEC té un gran respecte per la cultura de la pau que, subvencionada pels diferents governs des de la Transició democràtica, han creat a Catalunya més centres per la pau per quilòmetre quadrat que en cap altre país o estat de l’Europa Occidental.

A més, 300 anys de desnacionalització i manca d’un estat propi han creat en l’imaginari col·lectiu català la idea que Catalunya i els catalans no tenim res a dir pel que fa a la nostra defensa nacional, i que això és una cosa aliena a les nostres maneres de fer.

Aquest projecte de Constitució és producte d’aquest acomplexament nacional envers la seguretat i la defensa, que tant ha influït i tantes dificultats ens ha creat en el desenvolupament de la nostra policia nacional.

Davant la difusió que es farà d’aquest projecte de Constitució i el seu apartat sobre Defensa nacional, en el qual es proposa que Catalunya no tingui forces d’autodefensa pròpies, el CEEC vol manifestar:

1. Que el CEEC i els seus col·laboradors no han participat ni directament ni indirecta en l’elaboració d’aquest projecte de Constitució, pel que fa a la Defensa i Seguretat, com tampoc no ho van fer en l’informe del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN).

2. El CEEC considera que no és prioritari en aquests moments del Procés prendre una postura definitiva sobre la qüestió de la Seguretat i la Defensa.

3. Ara cal normalitzar el país, i que es pugui estudiar amb normalitat a les dotze universitats catalanes sobre la Defensa, la Seguretat, el concepte de Defensa nacional.

El CEEC, com ja ha explicat moltes altres vegades, considera que serà el poble de Catalunya i els seus representants, un cop obtinguda democràticament la seva sobirania nacional, qui decidirà i elaborarà la Constitució que regirà la ciutadania i l’Estat català.

A més, el CEEC recomana no posar-nos en contra els nostres veïns, la Unió Europea i l’OTAN fent plantejaments aliens a la defensa comuna i a la coresposabilització a què -agradi o no- caldrà fer front.

El CEEC es posa a disposició de les nostres institucions per normalitzar la qüestió de la Defensa nacional, que no pot ser altra que la que desenvolupen els estats del nostre entorn, els països de la UE i l’OTAN i, fins i tot, els països suposadament neutrals però alhora armats, com Suècia o Suïssa.

La demagògia i la irresponsabilitat tractant els temes de Defensa nacional poden comportar que una futura Catalunya sobirana quedi aïllada de la realitat geoestratègica que avui envolta i condiciona el nostre país.

  1. Totalment d’acord. A més, es basa en una premissa falsa: la tradició pacifista dels catalans. Des de Guifré I passant per Jaume I, per les guerres entre nyerros i cadells, entre senyors i remences, per l’aixecament del segadors i la guerra de 1714 fins als combatents catalans actius en els dos bàndols de la geuyrra civil, els catalans som tan o tan poc pacifistes com tothom.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!