Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

14 de maig de 2016
0 comentaris

Seixanta-vuitè aniversari de la creació de l’Estat d’Israel

Avui s’escau, segons el nostre calendari, el seixanta-vuitè aniversari de la creació de l’Estat d’Israel. Enguany no he pogut assistir al sopar commemoratiu organitzat per l’ACAI i les comunitats jueves catalanes i d’amics d’Israel que va incloure un merescut homenatge a l’anterior President de la Generalitat, Artur Mas, les paraules del qual comparteixo totalment: si el poble català vol ser lliure s’ha de fixar en els millors, no pas en els pitjors, estats del món.

Entre els primers hi ha Israel, entre els segons, Veneçuela i Corea del Nord. Escollir entre els uns o els altres projecta les tensions internes al si dels partidaris del procés sobiranista català entre els qui opten per la llibertat i la prosperitat i els qui malden pel totalitarisme i la pauperització generalitzada com a alternativa a les desigualtats de les societats capitalistes. No és el mateix retornar a la tribu que al kibbutz.

Post Scriptum, 25 de maig del 2016.

Enguany la commemoració de la independència d’Israel gairebé ha coincidit amb les compareixences d’un àrab palestí i un jueu català a la comissió d’exteriors del Parlament de Catalunya. Inicialment, el diputat tarragoní de Junts pel Sí, Jordi Sendra, em va demanar que comparegués en defensa de la causa israeliana atès que sóc co-autor d’un llibre sobre el sistema constitucional d’Israel. Finalment van optar perquè assumís aqueix honor un compatriota jueu, Uriel Benguigui, que va reeixir plenament en la seva missió  malgrat el boicot de la CUP -que es va absentar de la comissió- i l’hostilitat dels diputats de Catalunya Sí que es pot.

Enllaço la crònica de l’acte publicada pel digital El Món del mateix dia 12 d’aqueix mes perquè reflecteix encertadament els precedents de la infàmia racista protagonitzada dies més tard pel diputat de la CUP Benet Salellas.

Post Scriptum, 14 de maig del 2021.

Avui s’escau segons el calendari occidental, el 73è aniversari de la creació de l’estat d’Israel coincidint amb un esclat de violència àrab, amb suport dels antisionistes d’arreu, que fractura encara més la convivència intercomunitària. Dissortadament, com assenyala Shmuel Trigano ahir a Jewish Forum es tracta d‘Un pogrom dans l’Etat d’Israël.

Post Scriptum, 14 de maig del 2023.

El 75è aniversari d’Israel arriba enmig d’una nova tongada d’atacs del jihadisme palestí al qual l’estat hebreu ha de fer front amb determinació i resiliència enmig del silenci i l’animadversió internacional, com explica avui Freddy Eytan al CAPE de Jerusalem: “La déconfiture du Jihad islamique et les craintes du Hamas“.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!