Jaume Renyer

per l'esquerra de la llibertat

5 de febrer de 2016
0 comentaris

Alexis Tsipras supera la tercera vaga general

Ahir va haver-hi a Grècia una vaga general massiva -la tercera en un any- contra la política econòmica que esta menant el govern de Syriza encapçalat Alexis Tsipras, però sense cap efecte polític resultant  ja que els convocant de la protesta sindical i ciutadana  no són capaços de presentar cap alternativa a les mesures acordades amb la UE.

Certament, els costos socials a curt termini són alts, però Tsipras està reduint els índex de corrupció com ho demostra l’estudi referit al 2015 de transparència global, essent el país que més ha millorat i ocupant ara el lloc 56 i això que l’editorial de Le Monde del proppassat 12 de gener pregonava amb displicència que “En Grèce, l’impossible lutte contra la fraude fiscale“. Així mateix ha establert una sòlida aliança estratègica amb Xipre i Israel en matèria energètica, econòmica i de seguretat que donarà fruits a mig termini. I, a més, és un soci fiable per a la UE front a l’allau immigratòria instrumentalitzada per Turquia per desestabilitzar i fer xantatge a Europa.

Les referències a Tsipras han desaparegut del discurs dels anticapitalistes espanyols (Pablo Iglesias) i catalans (Colau i la seva trepa), instal·lats en la demagògia estèril, i encara no ha centrat l’atenció dels independentistes catalans, quan és evident que pot ser un aliat per a una Catalunya lliure. Evidentment, els anticapitalistes nostrats de La Directa ja canten la caiguda del govern Tsipras.

La comparació amb la crònica de la vaga i la interpretació que en fa el no menys anticapitalista Libération hauria de fer caure la cara de vergonya als redactors de La Directa: “Grèce du fisc à retordre” explica que les mesures anti-frau posades en pràctica per Tsipras han xocat a bona part de la població habituada a les corrupteles enquistades en la societat grega des de que es van alliberar del sultanat turc, quan no pagar impostos era un acte de resistència.

Post Scriptum, 13 de juliol del 2016.

Avui fa un any, després de setmanes de tenses negociacions, Grècia i la UE arribaren a un acord, el tercer, sobre mesures socio-econòmiques per fer sortir l’estat grec de la situació de fallida imminent a la qual estava abocat. Le Monde dedica un dossier a aqueixa qüestió on destaca el volgudament baix perfil mediàtic del govern de Tsipras i la determinació amb la que està menant l’aplicació dels acords malgrat les vagues generals i les reaccions demagògiques i interessades dels sectors -diversos i contradictoris- que s’hi oposen.

Post Scriptum, 16 de setembre del 2018.

Avui, el Begin Sadat Center dedica dos estudis a Grècia: d’una banda Arye Mekel, publica un report als Perspectives Paper número 949, titulat: “Greece Faces the End of the Bailaout Era and a Dispute with Russia“, i d’altra banda, George N. Tzogopoulos, al número 950, pregunta: “Light at the End of the Tunnel for Greece ?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!